hond mee naar oostenrijk

Hond mee naar Oostenrijk: tips, regels & benodigdheden

Een vakantie naar Oostenrijk kan een geweldige ervaring zijn, maar het kan lastig zijn om te beslissen of je je harige vriend mee wilt nemen. Als je een hondenbezitter bent, weet je dat je hond een belangrijk onderdeel van je leven is en je wilt hem of haar niet achterlaten tijdens je vakantie. Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden om je hond mee te nemen naar Oostenrijk en samen van de prachtige bergen, meren en bossen te genieten. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke aspecten om rekening mee te houden als je van plan bent je hond mee te nemen naar Oostenrijk, zodat jullie samen van een onvergetelijke vakantie kunnen genieten.

Regels hond mee naar Oostenrijk

Als je van plan bent om je hond mee te nemen naar Oostenrijk, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels die gelden voor honden in het land. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

  1. Honden moeten gechipt zijn: In Oostenrijk is het verplicht om je hond te laten chippen, zodat hij of zij geïdentificeerd kan worden als dat nodig is.
  2. Hondenriem verplicht: Als je je hond meeneemt naar openbare plaatsen, zoals parken of wandelpaden, moet hij of zij te allen tijde aangelijnd zijn. In sommige gebieden zijn er specifieke zones waar honden los mogen lopen, maar dit varieert per regio.
  3. Muzzle verplicht: Het kan zijn dat je in sommige gebieden een muilkorf voor je hond moet dragen, dit hangt echter af van de grootte van de hond en het gebied waar je je bevindt.
  4. Vaccinaties: Je hond moet up-to-date zijn met zijn vaccinaties en een geldig Europees dierenpaspoort hebben.
  5. Poepzakjes: Het is verplicht om poepzakjes bij je te hebben en de uitwerpselen van je hond op te ruimen.
  6. Rassenbeperkingen: Sommige rassen zijn verboden in Oostenrijk, zoals Pitbulls, American Staffordshire Terriers en Staffordshire Bull Terriers. Andere rassen, zoals Rottweilers, Dobermanns en Akitas, worden beschouwd als potentieel gevaarlijk en vereisen extra voorzorgsmaatregelen.

Het is belangrijk om te controleren welke regels van toepassing zijn in het gebied waar je verblijft. Door je aan deze regels te houden, kun je ervoor zorgen dat jij en je hond een veilige en plezierige vakantie in Oostenrijk hebben.

Neem op vakantie altijd een EHBO-kit voor je hond mee

Als je op vakantie met je hond gaat raden we je aan om een speciale honden EHBO-kit mee te nemen. Je gaat op een avontuur en er kan altijd iets gebeuren met je viervoeter. Dierenartsen kunnen in het buitenland verder weg zijn dan je in Nederland gewend bent, dus het is wel zo veilig en handig als je zelf kunt handelen met de juiste middelen. Schaf dus een EHBO-kit voor je hond aan zodat je in ieder geval niet achteraf spijt hebt

Op reis met je hond

Verboden hondenrassen Oostenrijk

In Oostenrijk zijn sommige hondenrassen verboden, terwijl andere rassen als potentieel gevaarlijk worden beschouwd en daarom extra voorzorgsmaatregelen vereisen. Hieronder vind je een overzicht van de rassen die verboden zijn in Oostenrijk:

  1. Pitbull Terrier
  2. American Staffordshire Terrier
  3. Staffordshire Bull Terrier
  4. Bullterrier
  5. Tosa Inu
  6. Dogo Argentino
  7. Fila Brasileiro
  8. Mastiff
  9. Bordeaux Dog

Daarnaast zijn er ook enkele rassen die als potentieel gevaarlijk worden beschouwd en daarom extra voorzorgsmaatregelen vereisen. Dit zijn onder andere:

  1. Rottweiler
  2. Dobermann
  3. Akitas
  4. Boxer
  5. Dogue de Bordeaux
  6. Mastin Espanol
  7. Mastino Napoletano

Als je één van deze rassen hebt, moet je extra voorzichtig zijn en je houden aan de regels en voorschriften die gelden voor honden in Oostenrijk. Het is belangrijk om je hond altijd aangelijnd te houden en, indien nodig, een muilkorf te dragen op openbare plaatsen. Het niet naleven van deze regels kan leiden tot hoge boetes en mogelijk zelfs tot inbeslagname van je hond.

Mogen honden in hotels in Oostenrijk?

Ja, honden zijn toegestaan in de meeste hotels in Oostenrijk. Veel hotels bieden zelfs speciale voorzieningen en diensten aan voor gasten die met hun hond reizen, zoals hondenbedden, voerbakken, hondenuitlaatdiensten en zelfs hondenspa’s. Echter, het is belangrijk om van tevoren te controleren of het hotel waar je wilt verblijven huisdieren toestaat en of er bepaalde regels zijn waar je je aan moet houden.

Sommige hotels kunnen bijvoorbeeld een beperkt aantal kamers hebben die geschikt zijn voor huisdieren en kan het zijn dat je extra kosten moet betalen voor het verblijf van je hond. Ook kunnen er regels zijn over de grootte of het ras van de hond die ze toelaten.

Het is altijd een goed idee om van tevoren te informeren en te reserveren, zodat je zeker weet dat jij en je hond welkom zijn in het hotel en om eventuele teleurstellingen te voorkomen.

Mogen honden op campings in Oostenrijk?

Ja, honden zijn meestal toegestaan op campings in Oostenrijk. Echter, net als bij hotels, is het belangrijk om van tevoren te controleren of de camping huisdieren toestaat en of er specifieke regels zijn waaraan je je moet houden.

Sommige campings hebben bijvoorbeeld beperkingen op de grootte of het ras van de hond die ze toelaten, terwijl andere campings juist wel speciale voorzieningen bieden voor honden, zoals uitlaatgebieden en hondendouches.

Ook kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht voor het verblijf van je hond op de camping. Het is daarom aan te raden om van tevoren te informeren en te reserveren, zodat je zeker weet dat je hond welkom is en om verrassingen te voorkomen.

Verder gelden ook op campings in Oostenrijk de algemene regels en voorschriften voor het houden van honden in het land, zoals het aanlijnen en het opruimen van de uitwerpselen van je hond.

Mogen honden in restaurants in Oostenrijk?

In Oostenrijk zijn er verschillende regels en voorschriften voor het meenemen van honden naar restaurants. Over het algemeen zijn honden toegestaan ​​op de terrassen van restaurants, maar niet in de binnenruimtes, tenzij het restaurant specifiek aangeeft dat huisdieren binnen zijn toegestaan.

Houd er rekening mee dat sommige restaurants een specifiek beleid hebben ten aanzien van huisdieren en dat het altijd verstandig is om van tevoren te informeren of het toegestaan ​​is om je hond mee te nemen. In sommige gevallen kan er bijvoorbeeld een beperkt aantal tafels zijn waar huisdieren zijn toegestaan ​​of kan er een limiet zijn aan de grootte van de hond die is toegestaan.

In elk geval moeten honden die op het terras van een restaurant zijn toegestaan, meestal aan de lijn worden gehouden en mag hun gedrag geen overlast veroorzaken voor andere gasten. Ook moet je ervoor zorgen dat je hond geen eten of drinken van de tafel steelt of andere gasten hindert.

Kortom, als je van plan bent om met je hond naar een restaurant in Oostenrijk te gaan, is het altijd verstandig om van tevoren te informeren naar het beleid van het restaurant en de regels waaraan je je moet houden om ervoor te zorgen dat zowel jij als je hond welkom zijn.

Tips hond mee naar Oostenrijk op vakantie

Hier zijn een paar tips voor het reizen met je hond naar Oostenrijk:

  1. Controleer de regels en voorschriften: Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van alle regels en voorschriften met betrekking tot het reizen met je hond naar Oostenrijk, inclusief de vereiste vaccinaties en papieren.
  2. Neem voldoende voorraad mee: Zorg ervoor dat je voldoende hondenvoer, water, snacks en eventuele medicijnen meeneemt voor de duur van je reis.
  3. Zorg voor voldoende beweging: Houd rekening met de bewegingsbehoefte van je hond en plan voldoende tijd in voor wandelingen en beweging.
  4. Denk aan de veiligheid van je hond: Zorg ervoor dat je hond altijd aangelijnd is wanneer dit vereist is en dat je een veiligheidstuigje hebt voor in de auto.
  5. Controleer vooraf je accommodatie: Zorg ervoor dat je accommodatie huisdieren toestaat en welke regels er gelden. Het is ook handig om te weten of er in de buurt hondenuitlaatgebieden zijn.
  6. Plan vooruit: Boek op voorhand eventuele activiteiten of uitstapjes om er zeker van te zijn dat je hond mee mag en om teleurstellingen te voorkomen.
  7. Neem voldoende tijd voor rust: Houd rekening met de behoefte van je hond om af en toe te rusten en neem voldoende pauzes tijdens het reizen.
  8. Vergeet niet de benodigde spullen: Neem spullen mee zoals een hondenriem, hondenzakjes, een hondendeken en een hondenborstel.

Beste accommodaties voor honden in Oostenrijk

Er zijn veel accommodaties in Oostenrijk die huisdieren, waaronder honden, verwelkomen. Hier zijn enkele van de beste accommodaties voor honden in Oostenrijk:

  1. Dogotel in Bad Vöslau: Dit is een speciaal hondenhotel waar honden gratis mogen verblijven en waar ze van alle faciliteiten kunnen genieten, zoals een eigen hondenzwembad, hondenspeeltuin en hondenspa.
  2. Alpenhotel Kindl in Neustift: Dit hotel biedt speciale kamers aan voor huisdieren en heeft ook een hondenspeeltuin en een hondenweide.
  3. Hotel Sommerhof in Gosau: Dit hotel biedt niet alleen huisdiervriendelijke kamers, maar heeft ook een eigen hondenbadkamer en biedt hondensitterdiensten aan.
  4. Hotel Alpina in Obergurgl: Dit hotel is gelegen in de bergen en heeft niet alleen huisdiervriendelijke kamers, maar ook hondenwandelingen en hondenspeeltuinen.
  5. Gasthof Hirschen in Feldkirch: Dit is een traditioneel Oostenrijks pension dat huisdieren verwelkomt en waar honden zelfs gratis mogen verblijven.

Het is altijd verstandig om vooraf te informeren naar de beschikbaarheid en de regels van de accommodatie voordat je boekt om teleurstelling te voorkomen.

Algemene tips hond in de bergen

Hier zijn een aantal tips om ervoor te zorgen dat je hond veilig en gezond blijft wanneer je met hem gaat wandelen in de bergen:

  1. Check de wandelroutes: Controleer van tevoren of de wandelroutes geschikt zijn voor honden en of er specifieke regels of beperkingen zijn.
  2. Bereid je voor op veranderende weersomstandigheden: Het weer in de bergen kan snel veranderen. Neem daarom extra kleding mee voor jezelf en je hond, zoals een hondenregenjas en warme kleding.
  3. Neem voldoende water en voeding mee: Zorg ervoor dat je voldoende water en hondenvoer bij je hebt, vooral als je een lange wandeling maakt. Neem ook snacks mee om je hond onderweg te belonen.
  4. Laat je hond niet achter op grote hoogte: Honden kunnen last krijgen van hoogteziekte en het is belangrijk om te voorkomen dat je hond achterblijft op grote hoogte zonder toezicht.
  5. Bescherm de voetzolen van je hond: De ruwe ondergrond en scherpe rotsen in de bergen kunnen de voetzolen van je hond beschadigen. Overweeg daarom om speciale hondenschoenen mee te nemen of om de voetzolen van je hond in te smeren met beschermende zalf.
  6. Houd rekening met de fysieke conditie van je hond: Niet alle honden zijn even fit of geschikt voor bergwandelingen. Houd daarom rekening met de fysieke conditie van je hond en plan de wandelingen op basis van zijn capaciteiten.
  7. Houd je hond aangelijnd: Om te voorkomen dat je hond wegloopt of in gevaarlijke situaties terechtkomt, is het belangrijk om hem altijd aangelijnd te houden.
  8. Neem een EHBO-kit mee: Zorg ervoor dat je een EHBO-kit voor je hond bij je hebt met daarin onder andere verband, een thermometer en insectenwerende middelen.

Door deze tips in acht te nemen, kan je hond veilig en gezond genieten van de prachtige bergen in Oostenrijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *