hond mee naar belgie

Hond mee naar België: tips, regels & benodigdheden

Of je nu op zoek bent naar prachtige natuurwandelingen, historische bezienswaardigheden of gewoon een ontspannen vakantie, België heeft voor ieder wat wils. En als hondenliefhebber wil je natuurlijk graag je trouwe viervoeter meenemen op vakantie. Gelukkig is dit mogelijk, maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt om je hond veilig en legaal mee te nemen naar België. Van de benodigde vaccinaties en documenten tot de beste plekken om samen met je hond te verblijven en te genieten van al het moois dat België te bieden heeft. Lees snel verder en ontdek hoe je samen met je hond een onvergetelijke vakantie kunt beleven in ons buurland België.

Regels hond mee naar België

Als je van plan bent om je hond mee te nemen naar België, zijn er een aantal regels waaraan je moet voldoen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste regels:

  1. Identificatie en registratie: Je hond moet gechipt zijn en in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort. Hierin staat onder andere informatie over de identiteit en de vaccinaties van je hond.
  2. Vaccinaties: Je hond moet gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid (rabiës) en moet ten minste 21 dagen voor vertrek ingeënt zijn. Zorg ervoor dat je het dierenpaspoort van je hond meeneemt naar België, zodat je kunt aantonen dat je hond de juiste vaccinaties heeft gehad.
  3. Behandeling tegen wormen: Voor sommige landen geldt een verplichte behandeling tegen wormen. Controleer of dit ook geldt voor België en vraag je dierenarts om advies.
  4. Muilkorf en lijn: In sommige gevallen kan het verplicht zijn om je hond in België aan de lijn te houden en/of een muilkorf te dragen. Dit kan bijvoorbeeld gelden voor honden die als gevaarlijk worden beschouwd. Raadpleeg de lokale regels en voorschriften om erachter te komen of dit voor jouw hond van toepassing is.
  5. Verblijf: Als je in België verblijft met je hond, zorg er dan voor dat je accommodatie honden toelaat. Controleer vooraf of er extra kosten verbonden zijn aan het meenemen van je hond en vraag of er speciale voorzieningen beschikbaar zijn.

Het niet naleven van deze regels kan leiden tot boetes en/of inbeslagname van je hond. Zorg er dus voor dat je alle benodigde documenten en vaccinaties bij je hebt en dat je op de hoogte bent van de lokale regels en voorschriften.

Neem op vakantie altijd een EHBO-kit voor je hond mee

Als je op vakantie met je hond gaat raden we je aan om een speciale honden EHBO-kit mee te nemen. Je gaat op een avontuur en er kan altijd iets gebeuren met je viervoeter. Dierenartsen kunnen in het buitenland verder weg zijn dan je in Nederland gewend bent, dus het is wel zo veilig en handig als je zelf kunt handelen met de juiste middelen. Schaf dus een EHBO-kit voor je hond aan zodat je in ieder geval niet achteraf spijt hebt

Op reis met je hond

Verboden hondenrassen België

In België zijn er een aantal hondenrassen die als potentieel gevaarlijk worden beschouwd en daarom verboden zijn. Hieronder vind je een overzicht van de hondenrassen die in België verboden zijn:

  1. Pitbull Terrier
  2. Amerikaanse Staffordshire Terrier
  3. Staffordshire Bull Terrier
  4. Mastiff
  5. Tosa
  6. Dogo Argentino

Deze hondenrassen worden beschouwd als potentieel gevaarlijk vanwege hun fysieke kracht en hun bijtvermogen. Het houden van deze hondenrassen is verboden in België en kan leiden tot hoge boetes en inbeslagname van de hond. Het is echter mogelijk om een uitzondering te krijgen als je kunt aantonen dat je hond geen gevaar vormt voor de omgeving. Hiervoor moet je een positieve evaluatie van je hond door een erkende instantie kunnen overleggen.

Het is belangrijk om te weten dat er ook voor andere hondenrassen regels kunnen gelden, afhankelijk van de lokale regelgeving. Zo kan het bijvoorbeeld verplicht zijn om bepaalde hondenrassen aan de lijn te houden en/of een muilkorf te dragen in bepaalde gebieden. Het is daarom verstandig om de lokale regels en voorschriften te raadplegen voordat je met je hond op pad gaat in België.

Mogen honden op campings in België?

In België zijn er veel campings waar honden zijn toegestaan, maar het is belangrijk om te weten dat niet alle campings huisdieren accepteren. Het is daarom verstandig om vooraf te controleren of de camping waar je naartoe wilt gaan huisdieren toelaat. Dit kun je doen door de website van de camping te raadplegen of door contact op te nemen met de campingbeheerder.

Als je hond wordt toegestaan op de camping, zijn er meestal wel regels waar je je aan moet houden. Zo moet je bijvoorbeeld je hond aan de lijn houden op de camping en moet je ervoor zorgen dat je hond geen overlast veroorzaakt voor andere gasten. Ook kunnen er regels gelden voor het uitlaten van je hond op de camping en het opruimen van hondenpoep.

Het is ook belangrijk om te weten dat sommige campings extra kosten in rekening brengen voor het meenemen van een huisdier. Deze kosten variëren per camping en kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor extra schoonmaakkosten.

Kortom, als je van plan bent om met je hond op een camping in België te verblijven, is het verstandig om vooraf te controleren of de camping huisdieren toelaat en wat de regels zijn. Zo kun je ervoor zorgen dat je hond veilig en comfortabel kan verblijven op de camping en kun je genieten van een leuke vakantie samen.

Mogen honden in hotels in België?

Net zoals bij campings, zijn er in België hotels die huisdieren, inclusief honden, toelaten en hotels die dat niet doen. Als je van plan bent om met je hond in een hotel in België te verblijven, is het belangrijk om vooraf te controleren of het hotel huisdieren toelaat en wat de voorwaarden zijn.

Veel hotels hebben speciale huisregels en voorwaarden voor huisdieren, zoals het beperken van de grootte van de hond, extra schoonmaakkosten of het vereisen van een borgsom voor eventuele schade die door de hond kan worden veroorzaakt. Het is ook gebruikelijk dat het hotel van tevoren geïnformeerd wordt over het meenemen van een hond, zodat ze op de hoogte zijn en mogelijk de juiste kamer voor jou en je hond kunnen toewijzen.

Bij sommige hotels kunnen honden niet in openbare ruimtes, zoals restaurants of zwembaden. Het is daarom aan te raden om bij het inchecken te informeren over de huisregels en waar je wel of niet met je hond mag komen.

In het algemeen geldt dat het meebrengen van een hond in een hotel niet gratis is en dat extra kosten in rekening worden gebracht. Deze kosten verschillen per hotel en kunnen variëren van een vast bedrag per nacht tot een toeslag per verblijf.

Kortom, als je van plan bent om met je hond in een hotel in België te verblijven, is het verstandig om vooraf te informeren naar de regels en voorwaarden van het hotel. Zo kun je ervoor zorgen dat je hond veilig en comfortabel kan verblijven en kun je genieten van een zorgeloze vakantie samen met je trouwe viervoeter.

Mogen honden in restaurants in België?

In België zijn er restaurants waar honden welkom zijn, maar het hangt af van het beleid van het specifieke restaurant. Het is daarom verstandig om vooraf te controleren of het restaurant waar je naartoe wilt gaan huisdieren, inclusief honden, toelaat.

Als honden welkom zijn in het restaurant, is het belangrijk om te weten dat er bepaalde regels kunnen gelden. Zo moet je bijvoorbeeld je hond aan de lijn houden en ervoor zorgen dat hij geen overlast veroorzaakt voor andere gasten. Sommige restaurants kunnen ook beperkingen opleggen aan het type hond dat wordt toegelaten, bijvoorbeeld vanwege de grootte of het ras.

Het is ook belangrijk om te weten dat honden niet zijn toegestaan in ruimtes waar voedsel wordt bereid. In sommige restaurants is het daarom mogelijk om met je hond op het terras te zitten, maar niet binnen in het restaurant.

Als je twijfelt of je hond welkom is in een restaurant, kun je het beste vooraf contact opnemen met het restaurant om de regels te controleren. Zo kun je ervoor zorgen dat je hond veilig en comfortabel kan verblijven en kun je genieten van een leuke maaltijd samen met je trouwe viervoeter.

Tips hond mee naar België

Als je van plan bent om je hond mee te nemen naar België, zijn hier enkele tips om ervoor te zorgen dat jullie samen een fijne en probleemloze reis hebben:

  1. Controleer de regels: Controleer voordat je vertrekt de regels en voorschriften voor het reizen met een hond naar België. Zo weet je wat je kunt verwachten en voorkom je problemen bij aankomst.
  2. Gezondheidsverklaring en vaccinaties: Voor het reizen naar België moet je hond een gezondheidsverklaring hebben van een dierenarts en moet hij up-to-date zijn met alle vereiste vaccinaties. Controleer dit ruim van tevoren om ervoor te zorgen dat alles in orde is voordat je op reis gaat.
  3. Identificatie: Zorg ervoor dat je hond voorzien is van een halsband met een identificatietag met je contactgegevens en het bewijs van vaccinaties. Het is ook verstandig om een microchip bij je hond te laten plaatsen, zodat hij gemakkelijk kan worden geïdentificeerd als hij per ongeluk kwijtraakt.
  4. Comfortabel vervoer: Zorg ervoor dat je hond comfortabel kan reizen, of je nu met de auto, trein of vliegtuig reist. Een stevige en veilige transportbox kan bijvoorbeeld helpen om stress bij je hond te verminderen en ervoor te zorgen dat hij zich veilig voelt tijdens het reizen. Bekijk hier handige producten.
  5. Verblijfplaats: Controleer van tevoren of je accommodatie honden toelaat en wat de regels zijn. Zorg ervoor dat je hond voldoende ruimte heeft om te bewegen en dat je alle benodigde voorzieningen hebt, zoals voedsel, water en een plek om te rusten.
  6. Uitstapjes plannen: Plan uitstapjes waarbij je hond is toegestaan en waar hij van kan genieten. België heeft bijvoorbeeld verschillende hondvriendelijke parken en stranden, waar je hond vrij kan rondlopen en spelen.
  7. Houd rekening met andere mensen: Vergeet niet dat niet iedereen even dol is op honden als jij, dus zorg ervoor dat je hond geen overlast veroorzaakt voor andere mensen. Houd je hond bijvoorbeeld altijd aan de lijn op openbare plaatsen en ruim zijn uitwerpselen op.

Met deze tips in gedachten kun je ervoor zorgen dat je hond veilig en comfortabel kan reizen en dat jullie samen een onvergetelijke vakantie in België hebben.

Beste accommodaties voor honden in België

Er zijn verschillende accommodaties in België die honden verwelkomen en waar jullie samen kunnen genieten van een ontspannen vakantie. Hier zijn enkele suggesties voor hondvriendelijke accommodaties in België:

  1. B&B de Vossenbarm in West-Vlaanderen: Deze bed & breakfast in de buurt van Brugge heeft een grote tuin waar je hond kan spelen en biedt ook wandelkaarten voor hondenbezitters. Huisdieren zijn welkom in de kamers en er zijn zelfs hondenbedden beschikbaar.
  2. Le Beau Site in de Ardennen: Dit charmante hotel biedt huisdiervriendelijke kamers en ligt in de buurt van prachtige wandelroutes waar je hond van zal genieten. Het hotel heeft ook een restaurant met een hondvriendelijk terras.
  3. Hotel Restaurant L’Auberge in de Ardennen: Dit hotel ligt in de buurt van La Roche-en-Ardenne en biedt huisdiervriendelijke kamers en een grote tuin waar honden kunnen spelen. Het restaurant heeft ook een hondvriendelijk terras.
  4. Domaine de la Carrauterie in Henegouwen: Dit hotel en wellnesscentrum ligt op een prachtige locatie in het bos en heeft huisdiervriendelijke kamers. Het hotel biedt ook hondenoppas en er zijn wandelroutes in de buurt.
  5. Center Parcs Les Ardennes in de Ardennen: Dit vakantiepark biedt huisdiervriendelijke cottages en heeft veel faciliteiten voor honden, zoals een hondendouche en -speelplaats. Het park heeft ook veel wandelroutes en er zijn zelfs speciale hondvriendelijke routes.

Het is altijd een goed idee om vooraf te controleren of de accommodatie huisdieren toelaat en wat de regels zijn, zoals eventuele extra kosten of beperkingen aan het type hond dat wordt toegelaten. Zo kun je ervoor zorgen dat jullie allebei een comfortabel en aangenaam verblijf hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *