vaccinaties voor honden

Vaccinaties voor honden: alles wat je erover moet weten

Het is algemeen bekend dat vaccinaties essentieel zijn om onze honden te beschermen tegen ernstige en soms dodelijke ziekten. Net als bij mensen zijn er verschillende vaccinaties die honden nodig hebben om gezond te blijven. Maar wat zijn vaccinaties precies en waarom zijn ze zo belangrijk voor onze harige vrienden? In dit artikel zullen we de basisprincipes van vaccinaties voor honden bespreken en welke vaccinaties je hond nodig heeft om hem gezond en gelukkig te houden.

Zijn er vaccinaties voor honden verplicht?

Ja, er zijn vaccinaties voor honden verplicht in Nederland. De Nederlandse wetgeving schrijft voor dat honden gevaccineerd moeten worden tegen hondsdolheid (rabiës) als ze naar het buitenland reizen en/of als ze in contact kunnen komen met wilde dieren, bijvoorbeeld tijdens de jacht. Daarnaast wordt sterk aangeraden om honden te vaccineren tegen andere ziektes, zoals parvo, hondenziekte en kennelhoest. Het is verstandig om regelmatig contact op te nemen met een dierenarts om te bepalen welke vaccinaties voor jouw hond noodzakelijk zijn.

Lees ook: het chippen van je hond is verplicht en dit is waarom

Welke vaccinaties voor honden zijn er?

In Nederland zijn er verschillende vaccinaties voor honden beschikbaar. Hieronder staan de meest voorkomende vaccinaties op een rij:

 1. Cocktailvaccinatie (DHP): De cocktailvaccinatie beschermt tegen drie ziekten: hondenziekte, parvo en besmettelijke hepatitis. Dit is de belangrijkste vaccinatie die honden nodig hebben en wordt vaak gegeven als onderdeel van de jaarlijkse gezondheidscontrole.
 2. Kennelhoestvaccinatie: Kennelhoest is een besmettelijke luchtwegaandoening die zich snel kan verspreiden in omgevingen waar honden dicht bij elkaar leven, zoals pensions of uitlaatservices. De kennelhoestvaccinatie kan helpen om de symptomen van deze ziekte te verminderen en te voorkomen dat honden elkaar besmetten.
 3. Rabiësvaccinatie: Rabiës is een ernstige en dodelijke ziekte die overgedragen kan worden van dieren op mensen. In Nederland is de rabiësvaccinatie alleen verplicht voor honden die naar het buitenland reizen, maar het is altijd verstandig om deze vaccinatie te overwegen als je hond veel tijd buiten doorbrengt of als je van plan bent om met hem te reizen.
 4. Leptospirosevaccinatie: Leptospirose is een bacteriële ziekte die wordt overgedragen via urine van geïnfecteerde dieren, zoals ratten. Deze ziekte kan leiden tot ernstige nierschade en leverproblemen. De leptospirosevaccinatie kan helpen om je hond te beschermen tegen deze ziekte.
 5. Ziekte van Weilvaccinatie: De ziekte van Weil is een vorm van leptospirose die vooral voorkomt bij honden die veel tijd doorbrengen in het water. De ziekte van Weilvaccinatie kan je hond beschermen tegen deze vorm van leptospirose.

Waarom je hond vaccineren?

Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om je hond te vaccineren:

 1. Bescherming tegen ziekten: Vaccinaties helpen de hond om te beschermen tegen verschillende ziekten. Sommige van deze ziekten zijn levensbedreigend en kunnen leiden tot ernstige complicaties of zelfs de dood van de hond. Door te vaccineren kunnen deze ziekten voorkomen worden.
 2. Voorkomen van verspreiding van ziekten: Als jouw hond gevaccineerd is, kan hij/zij ziekten niet verspreiden naar andere honden en dieren. Dit is met name belangrijk als je hond in contact komt met andere dieren, bijvoorbeeld in een hondenpension of tijdens een wandeling.
 3. Verplichting: In sommige gevallen zijn vaccinaties verplicht, zoals de vaccinatie tegen hondsdolheid als je met je hond naar het buitenland reist.
 4. Kostenbesparing: Het behandelen van ziekten kan duur zijn en soms is de behandeling niet succesvol. Door te vaccineren kun je de kosten voor behandeling en medicijnen voorkomen.
 5. Gezondheid van de hond: Door te vaccineren draag je bij aan de gezondheid en het welzijn van jouw hond. Door ziekten te voorkomen voorkom je dat jouw hond pijn en lijden ervaart en verhoog je de levenskwaliteit van jouw huisdier.

Voor welke hondenziektes kun je een hond vaccineren?

Er zijn verschillende ziekten waarvoor een hond gevaccineerd kan worden. Hieronder vind je een aantal veelvoorkomende hondenziekten waarvoor vaccinaties beschikbaar zijn:

 1. Hondenziekte (distemper): een ernstige en zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. De ziekte kan leiden tot koorts, hoesten, braken, diarree en in ernstige gevallen tot neurologische symptomen.
 2. Parvo: een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. De ziekte kan leiden tot hevige diarree, braken, koorts en uitdroging en kan in ernstige gevallen dodelijk zijn.
 3. Kennelhoest: een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door verschillende virussen en bacteriën. De ziekte kan leiden tot hoesten, niezen, keelpijn en koorts. Het is een veelvoorkomende ziekte onder honden die in groepen leven, zoals in kennels of uitlaatservices.
 4. Leptospirose: een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De ziekte kan leiden tot koorts, vermoeidheid, spierpijn, geelzucht en nierfalen.
 5. Rabiës: een dodelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een virus en kan worden overgedragen op mensen. Vaccinatie tegen rabiës is verplicht als je met je hond naar het buitenland reist.

Let op: De exacte vaccinatievereisten en aanbevelingen kunnen verschillen per regio en per hond, dus raadpleeg altijd een dierenarts voor advies op maat voor jouw hond.