zwemmen met je hond

Zwemmen met je hond wordt zo nóg leuker!

Zwemmen is niet alleen een geweldige manier om fit te blijven, maar het kan ook een fantastische activiteit zijn om samen met je hond te doen. Honden zijn van nature goede zwemmers en genieten vaak van het water, of het nu in de zee, een meer of een zwembad is. Zwemmen met je hond kan niet alleen helpen om hun fysieke en mentale gezondheid te verbeteren, maar het kan ook de band tussen jou en je viervoeter versterken. In dit artikel zullen we de voordelen van zwemmen voor honden bespreken en enkele tips delen om ervoor te zorgen dat de ervaring voor jou en je hond zo veilig en plezierig mogelijk is.

Houden honden van zwemmen?

Over het algemeen genieten de meeste honden van zwemmen. Honden zijn van nature goede zwemmers vanwege hun bouw en kunnen vaak gemakkelijk in het water bewegen. Bovendien kan zwemmen voor honden een leuke en verfrissende manier zijn om af te koelen tijdens warme zomerdagen.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat niet alle honden van zwemmen houden. Sommige honden zijn van nature angstig voor water of hebben slechte ervaringen gehad in het verleden, wat hen kan afschrikken. Daarom is het belangrijk om te beginnen met het introduceren van zwemmen aan je hond op een rustige en geleidelijke manier en altijd de reacties van je hond in de gaten te houden om te zorgen dat de ervaring zo aangenaam mogelijk is.

Welke hondenrassen houden van zwemmen?

Er zijn verschillende hondenrassen die over het algemeen van zwemmen houden. Hieronder vindt u enkele populaire rassen die bekend staan om hun liefde voor water:

 1. Labrador Retriever – deze honden zijn bekend om hun liefde voor water en zijn vaak goed in zwemmen vanwege hun zwemvliezen.
 2. Golden Retriever – deze honden zijn ook goede zwemmers en staan bekend om hun enthousiasme voor het water.
 3. Poedel – de poedel is een uitstekende zwemmer en wordt vaak gebruikt voor waterwerk.
 4. Newfoundland – deze grote honden zijn gebouwd voor het zwemmen en zijn sterk genoeg om zelfs een persoon uit het water te redden.
 5. Chesapeake Bay Retriever – deze honden zijn gefokt om te jagen op waterwild en zijn vaak goede zwemmers.
 6. Portugese Waterhond – zoals de naam al doet vermoeden, houden deze honden van water en worden ze vaak gebruikt voor waterwerk.

Welke hondenrassen houden minder van zwemmen?

Hoewel de meeste honden van nature goede zwemmers zijn, zijn er enkele hondenrassen die minder van zwemmen houden of minder goed zijn in zwemmen vanwege hun bouw of andere factoren. Hier zijn enkele voorbeelden van hondenrassen die minder van zwemmen houden:

 1. Bulldog: Bulldogs zijn van nature geen goede zwemmers vanwege hun korte snuit en zware lichaamsbouw. Ze kunnen ook last hebben van ademhalingsproblemen en kunnen snel vermoeid raken tijdens het zwemmen.
 2. Basset hound: Basset hounds hebben korte poten en een zware lichaamsbouw, waardoor ze niet erg goed zijn in zwemmen. Ze kunnen ook moeite hebben met het drijven vanwege hun zware botstructuur.
 3. Boxer: Boxers hebben een brede borst en een korte snuit, wat hun zwemvermogen kan belemmeren. Bovendien kunnen ze last hebben van gewrichtsproblemen, wat het moeilijk kan maken om te zwemmen.
 4. Chow chow: Chow chows hebben een dikke vacht die water kan vasthouden en hun vermogen om te zwemmen kan belemmeren. Bovendien hebben ze een relatief kort snuit, waardoor ze moeite kunnen hebben met ademhalen tijdens het zwemmen.

Houd er echter rekening mee dat elke hond uniek is en dat sommige individuele honden van deze rassen misschien wel van zwemmen houden. Het is belangrijk om uw hond altijd te begeleiden en toezicht te houden wanneer hij in het water is, ongeacht zijn ras of zwemvermogen.

Voordelen van zwemmen voor honden

Er zijn verschillende voordelen voor honden aan zwemmen, zoals:

 1. Vermindert stress: Zwemmen kan helpen om stress bij honden te verminderen, omdat het een ontspannende activiteit is die hen kan helpen om te ontspannen en zich te ontladen.
 2. Verbetert de spierontwikkeling: Zwemmen is een low-impact oefening, wat betekent dat het de spieren van honden kan versterken en ontwikkelen zonder de gewrichten te belasten. Het kan ook helpen om de algehele fysieke conditie en uithoudingsvermogen van een hond te verbeteren.
 3. Bevordert gewichtsverlies: Zwemmen kan helpen om honden te helpen afvallen, omdat het een cardiovasculaire activiteit is die veel calorieën kan verbranden.
 4. Verbetert de gezondheid van het hart: Zwemmen kan helpen de bloedcirculatie en de hartfunctie van een hond te verbeteren, omdat het de hartslag verhoogt en de bloedstroom stimuleert.
 5. Vermindert de belasting op gewrichten: Zwemmen is een low-impact oefening die minder druk uitoefent op de gewrichten van honden dan andere vormen van lichaamsbeweging, zoals rennen en springen.

Waarop letten als je gaat zwemmen met je hond?

 1. Controleer de zwemvaardigheden van je hond: Niet alle honden zijn even goede zwemmers, dus het is belangrijk om hun zwemvaardigheden te beoordelen voordat je gaat zwemmen. Laat je hond bijvoorbeeld in ondiep water beginnen en beoordeel hun vaardigheden voordat je ze verder laat zwemmen.
 2. Zoek een veilige locatie: Kies een zwemplaats die veilig en geschikt is voor honden. Vermijd gebieden met stromingen, onderwaterplanten of andere gevaren waar je hond in verstrikt kan raken. Zorg er ook voor dat je hond niet in contact komt met giftige stoffen in het water, zoals blauwalgen.
 3. Bescherming tegen de zon: Net als mensen kunnen honden ook verbranden door de zon. Zorg ervoor dat je hond beschermd is tegen de zon door ze in te smeren met zonnebrandcrème voor honden of door ze in de schaduw te houden.
 4. Houd toezicht: Houd je hond te allen tijde in de gaten wanneer je gaat zwemmen. Zwemmen kan vermoeiend zijn voor honden en ze kunnen in paniek raken of uitgeput raken als ze te lang in het water blijven. Houd dus altijd toezicht en breng je hond tijdig aan de kant als je merkt dat ze tekenen van vermoeidheid vertonen.
 5. Leer je hond om veilig in en uit het water te gaan: Leer je hond om veilig in en uit het water te gaan om letsel te voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld een zwemtrap of help je hond een handje.

Hoe maak je zwemmen met je hond nóg leuker?

Natuurlijk is zwemmen met je hond een geweldige manier om quality time met je viervoeter door te brengen en om samen plezier te hebben. Hier zijn enkele korte tips om het zwemmen met je hond nog leuker te maken:

 1. Begin rustig aan: Begin met ondiep water en laat je hond langzaam wennen aan het water. Moedig je hond aan om het water te verkennen en hem op zijn eigen tempo te laten zwemmen.
 2. Zorg voor veiligheid: Zorg ervoor dat je hond altijd een reddingsvest draagt tijdens het zwemmen, vooral als hij nog niet goed kan zwemmen of als je in diep water gaat. Houd je hond altijd in de gaten en zwem samen in aangewezen gebieden voor honden.
 3. Speel waterspelletjes: Maak het zwemmen leuker voor je hond door speelgoed mee te nemen dat drijft, zoals een frisbee of een bal. Je kunt ook samen met je hond in het water spelen en hem aanmoedigen om naar je toe te zwemmen.
 4. Beloon goed gedrag: Beloon je hond wanneer hij goed gedrag vertoont tijdens het zwemmen, zoals het volgen van commando’s of het terugbrengen van speelgoed. Dit moedigt hem aan om op een positieve manier te blijven zwemmen.
 5. Droog je hond goed af: Zorg ervoor dat je je hond na het zwemmen goed afdroogt om te voorkomen dat hij ziek wordt of last krijgt van huidirritatie. Gebruik een handdoek om hem af te drogen en wrijf zijn vacht goed droog.

Hondenspeelgoed voor in het water

Drijfende frisbee

Een drijvende frisbee voor honden is een geweldig speeltje voor in het water. Het is ontworpen om te blijven drijven, waardoor het gemakkelijk te vinden is voor je hond en het perfecte speeltje voor een dagje aan het strand met je hond, bij het meer of in het zwembad. Het geeft je hond de mogelijkheid om te zwemmen en te spelen, en het is een geweldige manier om samen quality time door te brengen met je trouwe viervoeter.

zwemmen met je hond
Beeztees hondenluchtbed

Dit moet je hebben om de show op het water te stelen samen met je hond! Het Beeztees hondenluchtbed voor op het water is een uniek en innovatief product dat speciaal is ontworpen om jouw hond te laten drijven op het water. Het luchtbed is gemaakt van hoogwaardig PVC-materiaal en heeft een zachte bovenkant van fluweelachtig materiaal voor extra comfort. Het bed is opblaasbaar en blijft drijven op het wateroppervlak, waardoor je hond heerlijk kan ontspannen en genieten van het water.

Het Beeztees hondenluchtbed voor op het water heeft een stevige rand die je hond ondersteunt en voorkomt dat hij in het water valt. Het bed heeft ook een aantal luchtkamers, zodat het veilig en stabiel blijft, zelfs als één kamer per ongeluk lek raakt. Daarnaast heeft het hondenluchtbed een handige draagriem, zodat je het bed makkelijk mee kunt nemen naar het strand, het zwembad of op vakantie. Het Beeztees hondenluchtbed voor op het water is verkrijgbaar in verschillende maten, zodat je het perfecte bed kunt kiezen voor jouw hond. Het is een geweldige manier om samen met je hond te genieten van het water en biedt een veilige en comfortabele manier om te ontspannen en af te koelen op warme dagen.

Drijfend speeltje met touw

Ook leuk om aan je assortiment toe te voegen: dit drijvende hondenspeeltje met een touw er aan gekoppeld. Je hond kan deze op verschillende manieren oppakken en jij kan middels het touw een flinke slinger aan het speeltje geven. Je hond zal dus flink moeten zwemmen om ‘m op te halen. Erg leuk voor de ervaren zwemmer!