Mag een hond chocolade? Is het überhaupt goed om niet-hondenvoeding (dus: producten die wij als mensen consumeren) aan je hond te geven? In dit artikel geven we je informatie over: wat mag een hond niet eten? Honden zijn in principe niet hele kieskeurige dieren en zullen genieten van bijna alles wat ze te pakken kunnen krijgen! Bij veel producten kan een kleine hoeveelheid aan je hond geven geen kwaad, maar er zijn ook een aantal soorten voedsel die je absoluut niet aan je hond mag geven. Zo zijn er producten die erg gevaarlijk voor honden kunnen zijn en zelfs tot een voedselvergiftiging (en de dood) kunnen leiden. Ook is verkeerde voeding een belangrijke oorzaak van diarree.
Mag een hond chocolade?
Nee: een hond mag geen chocola. Chocolade is het meest bekende voorbeeld van voedsel dat giftig voor onze viervoeters is. Toch zijn honden hier wel fan van, dus is het extra belangrijk om goed op te letten. Vooral als er bijvoorbeeld chocolaatjes in de kerstboom hangen of als er paaseitjes op tafel staan! Om te bepalen hoe giftig chocola voor je hond is, kun je kijken naar de mate van puurheid. Des te puurder de chocolade, des te giftiger voor je hond. Natuurlijk maakt ook de hoeveelheid een enorm verschil.
Witte chocolade ook slecht voor honden?
Het voor honden giftige stofje theobromine zit in alle soorten chocolade, behalve in witte chocola. Hierdoor is witte chocola niet direct giftig voor je hond, maar toch raden we het zeer sterk af om dit aan je hond te geven. Witte chocolade kan voor je hond namelijk slecht voor de maag en darmen zijn.
Wat mag een hond niet eten?
Er zijn verschillende producten die honden niet mogen eten. Elk van onderstaande producten kan vervelende gevolgen voor jouw hond hebben, denk hierbij bijvoorbeeld aan diarree of braken. Het eten van onderstaande producten kan echter ook nog ergere gevolgen hebben, pas dus goed op. Hieronder geven we een lijst met producten die honden niet mogen eten.
Dit mag je hond niet eten:
- Chocolade
- Noten
- Uien
- Verse knoflook
- Prei
- Druiven
- Bieslook
- Sjalot
- Avocado
- Rozijnen en krenten
- Melk en melkproducten
- Varkensvlees (rauw)
- Tomaten
- Cafeïne houdende producten als frisdrank, snoep, koffie, thee en energiedrankjes
- Champignons
- Rauwe aardappelen
Ook paprika en aubergine kun je het beste niet aan je hond geven. Die groenten veroorzaken regelmatig jeuk en/of diarree. Koolsoorten mogen honden in principe wel eten, maar beperk dit zoveel mogelijk. Te veel kool kan namelijk voor gasvorming zorgen. Als je toch groenten (die je hond wel mag eten) aan je hond wilt geven, dien je dit eerst te bewerken. Dit omdat je viervoeter van nature een vleeseter is. Je hond kan de plantencellen van groenten daardoor niet zelf afbreken. Om daarbij te helpen dien je de groenten eerst te koken of pureren. Erg belangrijk om problemen in het maag-darmkanaal te voorkomen!
Mogen honden fruit eten?
Dit verschilt per fruitsoort. In dit artikel vertellen we daar alles over.
Allergieën bij honden
Honden verschillen op het gebied van allergieën niet zoveel van mensen. Zo kunnen honden ook allergieën hebben, dus let altijd op als je een product voor het eerst aan je hond geeft. Kijk goed of je hond hier tegen kan. Begin bijvoorbeeld met een kleine hoeveelheid van dit product en breid dit langzaam uit als je ziet dat je hond er goed op reageert. Tip: houd de ontlasting van je hond goed in de gaten, je kunt daar namelijk door zien of je hond gezond is.
Voorkom alle soorten menselijke voeding voor honden
De meest verstandige keuze is om je hond nooit producten te geven die bestemd zijn voor consumptie door mensen (of andere dieren). Houd je hond gezond door de juiste hondenvoeding te kiezen en vul dit aan met gezonde hondensnacks. Alleen op die manier houd je jouw hond gezond & actief, dat willen we toch allemaal? Vooral puppy’s kunnen ontzettend slecht reageren op menselijk eten, voor hen is het nóg belangrijker om zich aan het juiste hondendieet te houden. Ze zitten namelijk volop in de groei en ontwikkeling, waardoor ze de juiste vitamines en mineralen dienen te krijgen om dit proces goed en gezond te doorlopen. Kies daarom al vanaf de geboorte van een puppy voor speciale hondenvoeding!
Wat gebeurt er als je hond iets eet wat hij niet mag eten?
Als een hond iets eet wat hij niet mag, hangt de ernst van de situatie af van wat de hond heeft gegeten en in welke hoeveelheid. Sommige voedingsmiddelen kunnen onmiddellijk giftig zijn voor honden, terwijl andere schadelijk kunnen zijn in grote hoeveelheden of na langdurig gebruik.
Als een hond iets eet wat giftig is, kunnen de symptomen variëren van milde maagklachten tot ernstige neurologische problemen, ademhalingsproblemen of zelfs de dood. Andere schadelijke stoffen kunnen leiden tot braken, diarree, lethargie, verlies van eetlust, gewichtsverlies, bloedarmoede en andere symptomen.
Het is belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken als je vermoedt dat je hond iets giftigs heeft gegeten. Als je niet zeker weet wat je hond heeft gegeten, kun je het beste contact opnemen met een dierenarts voor advies.
Om te voorkomen dat je hond iets eet wat hij niet mag, is het belangrijk om toezicht te houden op wat je hond binnenkrijgt en ervoor te zorgen dat hij geen toegang heeft tot giftige of schadelijke stoffen.
Hond voedselvergiftiging?
Voedselvergiftiging bij honden kan optreden als gevolg van het eten van bedorven voedsel, voedsel dat giftig is voor honden, of voedsel dat besmet is met bacteriën zoals Salmonella of E. coli. Symptomen van voedselvergiftiging bij honden kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen onder andere zijn:
- Braken
- Diarree
- Lethargie
- Koorts
- Verminderde eetlust
- Buikpijn
- Uitdroging
- Verwardheid
- Bloederige ontlasting
In sommige gevallen kan voedselvergiftiging bij honden leiden tot ernstige complicaties zoals nierfalen, neurologische problemen, leverfalen en zelfs de dood.
De behandeling van voedselvergiftiging bij honden is afhankelijk van de ernst van de symptomen en kan bestaan uit het toedienen van medicatie om braken en diarree te verminderen, het toedienen van intraveneuze vloeistoffen om uitdroging te voorkomen en het gebruik van antibiotica om infecties te bestrijden. In ernstige gevallen kan ziekenhuisopname nodig zijn.
Om voedselvergiftiging bij honden te voorkomen, is het belangrijk om de hond geen voedsel te geven dat giftig is voor honden, zoals chocolade, druiven, rozijnen, avocado’s, ui en knoflook. Bovendien moet je hond geen voedsel eten dat bedorven of beschimmeld is en moet je ervoor zorgen dat de hond geen toegang heeft tot vuilnisbakken of andere bronnen van bedorven voedsel.
Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat het voedsel van je hond veilig wordt bewaard en bereid. Je moet het voedsel van je hond altijd in de koelkast bewaren en niet langer dan twee uur buiten de koelkast laten staan. Was daarnaast je handen en keukengerei grondig voordat je voedsel bereidt voor je hond.
Is gras eten slecht voor je hond?
In deze blog vertellen we alles over gras en honden.