wat mag een hond niet eten?

Wat mag een hond niet eten? Let hierop!

Mag een hond chocolade? Is het überhaupt goed om niet-hondenvoeding (dus: producten die wij als mensen consumeren) aan je hond te geven? In dit artikel geven we je informatie over: wat mag een hond niet eten? Honden zijn in principe niet hele kieskeurige dieren en zullen genieten van bijna alles wat ze te pakken kunnen krijgen! Bij veel producten kan een kleine hoeveelheid aan je hond geven geen kwaad, maar er zijn ook een aantal soorten voedsel die je absoluut niet aan je hond mag geven. Zo zijn er producten die erg gevaarlijk voor honden kunnen zijn en zelfs tot een voedselvergiftiging (en de dood) kunnen leiden. Ook is verkeerde voeding een belangrijke oorzaak van diarree.

Mag een hond chocolade?

Nee: een hond mag geen chocola. Chocolade is het meest bekende voorbeeld van voedsel dat giftig voor onze viervoeters is. Toch zijn honden hier wel fan van, dus is het extra belangrijk om goed op te letten. Vooral als er bijvoorbeeld chocolaatjes in de kerstboom hangen of als er paaseitjes op tafel staan! Om te bepalen hoe giftig chocola voor je hond is, kun je kijken naar de mate van puurheid. Des te puurder de chocolade, des te giftiger voor je hond. Natuurlijk maakt ook de hoeveelheid een enorm verschil.

Witte chocolade ook slecht voor honden?

Het voor honden giftige stofje theobromine zit in alle soorten chocolade, behalve in witte chocola. Hierdoor is witte chocola niet direct giftig voor je hond, maar toch raden we het zeer sterk af om dit aan je hond te geven. Witte chocolade kan voor je hond namelijk slecht voor de maag en darmen zijn.

Wat mag een hond niet eten?

Er zijn verschillende producten die honden niet mogen eten. Elk van onderstaande producten kan vervelende gevolgen voor jouw hond hebben, denk hierbij bijvoorbeeld aan diarree of braken. Het eten van onderstaande producten kan echter ook nog ergere gevolgen hebben, pas dus goed op. Hieronder geven we een lijst met producten die honden niet mogen eten.

Dit mag je hond niet eten:

 • Chocolade
 • Noten
 • Uien
 • Verse knoflook
 • Prei
 • Druiven
 • Bieslook
 • Sjalot
 • Avocado
 • Rozijnen en krenten
 • Melk en melkproducten
 • Varkensvlees (rauw)
 • Tomaten
 • Cafeïne houdende producten als frisdrank, snoep, koffie, thee en energiedrankjes
 • Champignons
 • Rauwe aardappelen

Ook paprika en aubergine kun je het beste niet aan je hond geven. Die groenten veroorzaken regelmatig jeuk en/of diarree. Koolsoorten mogen honden in principe wel eten, maar beperk dit zoveel mogelijk. Te veel kool kan namelijk voor gasvorming zorgen. Als je toch groenten (die je hond wel mag eten) aan je hond wilt geven, dien je dit eerst te bewerken. Dit omdat je viervoeter van nature een vleeseter is. Je hond kan de plantencellen van groenten daardoor niet zelf afbreken. Om daarbij te helpen dien je de groenten eerst te koken of pureren. Erg belangrijk om problemen in het maag-darmkanaal te voorkomen!

Allergieën bij honden

Honden verschillen op het gebied van allergieën niet zoveel van mensen. Zo kunnen honden ook allergieën hebben, dus let altijd op als je een product voor het eerst aan je hond geeft. Kijk goed of je hond hier tegen kan. Begin bijvoorbeeld met een kleine hoeveelheid van dit product en breid dit langzaam uit als je ziet dat je hond er goed op reageert. Tip: houd de ontlasting van je hond goed in de gaten, je kunt daar namelijk door zien of je hond gezond is.

Voorkom alle soorten menselijke voeding voor honden

De meest verstandige keuze is om je hond nooit producten te geven die bestemd zijn voor consumptie door mensen (of andere dieren). Houd je hond gezond door de juiste hondenvoeding te kiezen en vul dit aan met gezonde hondensnacks. Alleen op die manier houd je jouw hond gezond & actief, dat willen we toch allemaal? Vooral puppy’s kunnen ontzettend slecht reageren op menselijk eten, voor hen is het nóg belangrijker om zich aan het juiste hondendieet te houden. Ze zitten namelijk volop in de groei en ontwikkeling, waardoor ze de juiste vitamines en mineralen dienen te krijgen om dit proces goed en gezond te doorlopen. Kies daarom al vanaf de geboorte van een puppy voor speciale hondenvoeding!

Hond voedselvergiftiging?

Symptomen van een voedselvergiftiging zijn onder andere braken, diarree, ongewoon gedrag, zwakte, hartkloppingen of zelfs epileptische aanvallen. Merk je één of meerdere van deze symptomen op? Twijfel dan nooit en raadpleeg in ieder geval de dierenarts. De dierenarts kan je in dit soort gevallen namelijk het beste advies geven.