trimsalon beginnen

Trimsalon beginnen: tips & benodigdheden!

Vachtverzorging is erg belangrijk voor jouw hond! Voor veel honden is het daarom aan te raden regelmatig een bezoek te brengen aan een trimsalon. Overweeg je om zelf een trimsalon te beginnen? In deze blog leggen we je uit wat het vak van hondentrimmer in houdt en hoe je jouw hondentrimsalon kunt starten. We geven je tips waar je op moet letten bij het beginnen van een trimsalon, vertellen je of je zomaar hondentrimster kunt worden én welke benodigdheden er zijn voor een goede trimsalon. Kammen, borstelen, knippen, wassen en nog veel meer!

Trimsalon beginnen

Waarom gaan honden naar de trimsalon?

Honden verharen toch, dus waarom zou een hond naar de trimsalon moeten? Goede vraag! Een bezoek aan de trimsalon helpt tegen het verharen en zorgt ervoor dat de nieuwe vacht alle ruimte krijgt om te groeien. Daarnaast behandelt de trimster de vacht van een hond, waardoor jeuk en andere vachtproblemen minder voorkomen. Ook kan een hondentrimmer je hond wassen en bijvoorbeeld de nagels verzorgen.

Wie kan een hondentrimmer worden?

In principe iedereen, want het beroep van hondentrimster is een vrij beroep. Dit wil zeggen dat iedereen zich hondentrimmer mag noemen. Toch is het wel verstandig om een opleiding te volgen en daarmee een diploma te halen. Daardoor weet je zeker dat je de vacht van honden goed behandeld en op de juiste manier te werk gaat. Een opleiding bestaat grotendeels uit ervaring opdoen door stage te lopen, maar ook uit een stuk theorie over bijvoorbeeld hondenrassen, hygiëne en gezondheid. Op de website van de ABHB kun je meer informatie vinden over opleidingen tot hondentrimmer.

Handige kwaliteiten om te hebben als hondentrimmer

Natuurlijk is niet voor iedereen het vak van hondentrimmer weggelegd. Het is daarom ook niet voor iedereen aan te raden een trimsalon te beginnen. Onderstaande competenties zijn benodigd om een goede trimsalon te starten:

 • Je moet goed om kunnen gaan met honden (ook honden die niet stil willen zitten, veel blaffen, etc.);
 • Ook minder frisse karweitjes behoren tot het vak, denk aan: anaalklieren schoonmaken, ontvlooien, teken verwijderen, etc. Dat moet je niet erg vinden!
 • Creativiteit is wel zo handig.
 • In staat zijn langdurig te staan en lichamelijk werk te verrichten.
 • Niet erg vinden om zelfstandig en alleen te werken. Als zelfstandig hondentrimmer ben je meestal namelijk alleen met de hond.

Trimsalon benodigdheden

Wat heb je nodig voor een hondentrimsalon? Als je een trimsalon gaat openen heb je veel spullen nodig die best wel kostbaar kunnen zijn. Het is belangrijk om alles direct aan te schaffen, want het zou vervelend zijn als je halverwege een trimbeurt erachter komt dat je benodigdheden mist. Dit zijn de benodigdheden voor een trimsalon:

Trimtafel kopen

Bij een trimsalon beginnen kan een trimtafel natuurlijk niet ontbreken. Een trimtafel is in hoogte verstelbaar voor elk type hond en kun je de hond vastmaken zodat hij veilig blijft staan. Er zijn verschillende trimtafels te koop, bijvoorbeeld ook met een antislip laag en opbergmogelijkheden. Dit is een must-have voor elke trimsalon!

trimsalon beginnen

Hondentondeuse kopen

Het volgende wat je in jouw nieuwe trimsalon zeker nodig hebt is een hondentondeuse. Deze zijn in verschillende soorten en in elk budget (vanaf zo’n € 25,- tot € 600,-) te verkrijgen. Het beste bekijk je hier zelf wat aan jouw wensen voldoet.

Hondenborstel

Natuurlijk wil je de vacht van de honden ook kunnen verzorgen met een fijne hondenborstel. Ook deze zijn er in allerlei verschillende soorten, maar het is vooral goed om te zorgen voor een borstel voor kort haar en een borstel voor lang haar. Het is belangrijk om daar onderscheid in te maken voor de juiste behandeling van elke hond.

Honden trimschaar

Knippen, knippen en nog eens knippen. Dat is natuurlijk de voornaamste reden waarom hondenbaasjes hun viervoeter naar jou als hondentrimmer brengen. Een goede scharenset is daarom een must-have! Tip: kies voor een set, dan heb je in één keer alle benodigde scharen en hoef je niet verder te zoeken naar die ene schaar.

Nagelschaar hond

Eén van de taken van een hondentrimmer is het knippen en verzorgen van de nagels. Hiervoor zijn speciale nagelknippers en nageltangen verkrijgbaar. Er zit meestal een veiligheidsstop op waardoor je enkel de nagel knipt en niet per ongeluk in het voetje van de hond. Bekijk hier alle nagelscharen voor honden.

Hondenföhn (waterblazer)

Na het wassen is het handig om de hond te kunnen drogen. Doe dit niet met een normale föhn, maar met een zogenoemde waterblazer. Dit kun je zien als een föhn, maar dan veilig voor onze viervoeters. Een dergelijke waterblazer wordt meestal met verschillende opzetstukken geleverd waardoor je in één keer klaar bent. Ideaal!

Hondenshampoo

Weet je wat mensen het fijnst vinden als ze hun hond weer op komen halen na een trimbeurt? De héérlijke geur van de hond. Was een hond daarom goed met speciale hondenshampoo en denk daarbij ook aan de oog- en oorverzorging. Bekijk bijvoorbeeld deze set hondenshampoo inclusief producten voor oren en ogen: aangeraden door dierenartsen! Bekijk hier meer over de beste hondenshampoos voor honden.

Honden handdoeken en/of badjassen

Ook een handdoek voor honden mag niet ontbreken en wil je het nóg leuker aanpakken: kies dan voor een hondenbadjas. Als de hondenbaas zijn/haar viervoeter weer op komt halen zal dat een leuke verrassing zijn!

Hondenbad

Wil je écht professioneel aan de slag? Dan heb je eigenlijk wel een hondenbad nodig. In dit bad (of ook wel hondendouche genoemd) kun je een hond zetten en hem/haar helemaal afspoelen en wassen. Je kunt hier netjes mee te werk gaan en het is ideaal om een hond in te laten staan zonder dat hij/zij telkens wegloopt. Bekijk bijvoorbeeld dit professionele hondenbad van PetBetter of bekijk onze tips & top 3.

Tips voor trimsalon beginnen

Ben je overtuigd en ga je daadwerkelijk een trimsalon beginnen? Goed plan! Hieronder geven we je een aantal tips waar je rekening mee kunt houden als je aan de slag gaat. 

Wil je jouw hondentrimsalon voor erbij hebben of wil je dit als beroep gaan uitoefenen? Dat is goed om van tevoren over na te denken en je trimsalon daarop in te richten. Als je met één hond tegelijk werkt heb je wellicht geen wachtruimte en receptie nodig, maar als je van plan bent om dit op te schalen kan dat wel handig zijn. Denk daar alvast over na!

Denk na over de soorten klanten die u wilt aantrekken. Wilt u bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in het trimmen van bepaalde hondenrassen of wilt u een breed publiek aantrekken? Bepaal uw doelgroep en pas uw diensten en marketingstrategie daarop aan.

Het is erg belangrijk om goede verlichting in je trimsalon te hebben. Kies voor felle verlichting waardoor je alles goed kunt zien. Een groot raam zou kunnen, maar als het donker is of de zon op een bepaalde manier schijnt, kan dat alsnog vervelend werken. Kies daarom voor fijne verlichting!

Terwijl je met de honden bezig bent gebruik je allerlei apparaten die veelal op elektriciteit werken. Zorg er daarom voor dat je voldoende stroompunten in je trimsalon hebt. Dat scheelt een hoop tijd en moeite! 

Elke hond is te porren voor een lekker snackje. Zorg er daarom voor dat je honden die goed luisteren beloont om ze onder controle te houden. Vraag wel van tevoren aan de hondeneigenaar of de hond het snackje mag, misschien heeft hij/zij namelijk wel een dieet of bepaalde allergieën.

Hygiëne is essentieel in een trimsalon. Zorg voor een schone en veilige omgeving voor de honden. Investeer in desinfectiemiddelen, wasmachines en droogkasten om uw salon schoon te houden.

Probeer alle klanten te adviseren over de vachtverzorging die zij thuis kunnen uitvoeren. Het is belangrijk dat mensen weten hoe ze dit het beste kunnen doen en daar speel jij als hondentrimmer een belangrijke rol in. Je zou ook kunnen overwegen om zelf producten als kammen en borstels te verkopen.

Zorg ervoor dat u op de hoogte blijft van de laatste trends en ontwikkelingen in de hondentrimindustrie. Volg bijscholingscursussen om uw kennis en vaardigheden te verbeteren.

Wetten & regels hondentrimsalons

In Nederland zijn er verschillende wetten en regels die van toepassing zijn op hondentrimsalons. Hieronder vindt u enkele belangrijke aspecten:

 1. Kamer van Koophandel: Om een ​​hondentrimsalon te starten, moet u zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel en een BTW-nummer aanvragen.
 2. Bedrijfsvergunning: In sommige gemeenten is een bedrijfsvergunning nodig om een ​​hondentrimsalon te starten.
 3. Dierenwelzijn: Als hondentrimmer moet u zich houden aan de wet- en regelgeving op het gebied van dierenwelzijn. Dit betekent onder meer dat u de gezondheid en het welzijn van de dieren die u verzorgt, moet waarborgen en dat u ze niet mag mishandelen of verwaarlozen.
 4. Hygiëne: Een hondentrimsalon moet voldoen aan de hygiëne-eisen die gesteld worden in de Wet hygiëne en veiligheid van badinrichtingen en zwemgelegenheden. Dit betekent dat u als trimsalon verantwoordelijk bent voor het waarborgen van de hygiëne en veiligheid van uw klanten en dat u de nodige maatregelen moet nemen om de verspreiding van ziektes te voorkomen.
 5. Verzekeringen: Het is aan te raden om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten als hondentrimmer. Dit kan u beschermen tegen eventuele claims van klanten als er iets mis gaat tijdens de behandeling van hun hond.
 6. Opleiding: Er zijn verschillende opleidingen en cursussen beschikbaar voor hondentrimmers, maar er is geen verplichte opleiding om een ​​hondentrimsalon te starten. Het is echter wel aan te raden om een ​​opleiding te volgen om te leren hoe u honden op een professionele en verantwoorde manier kunt verzorgen.
 7. Belastingen: Als hondentrimmer moet u belasting betalen over uw inkomsten. Dit kan omzetbelasting (btw) en/of inkomstenbelasting zijn.
 8. GDPR: Als hondentrimmer bent u verplicht om persoonsgegevens van klanten en hun honden te verzamelen. Het is belangrijk dat u deze gegevens beschermt volgens de General Data Protection Regulation (GDPR).

Het is belangrijk om te voldoen aan de wet- en regelgeving en om te zorgen voor de gezondheid en het welzijn van de honden die u verzorgt. Het naleven van deze regels kan bijdragen aan het opbouwen van een betrouwbare en succesvolle hondentrimsalon.

Verantwoordelijkheden hondentrimmer

Als hondentrimmer heeft u verschillende verantwoordelijkheden ten opzichte van de honden die u verzorgt en de klanten die hun honden aan u toevertrouwen. Hieronder vindt u een aantal belangrijke verantwoordelijkheden:

 1. Dierenwelzijn: Het welzijn van de honden staat voorop. U moet ervoor zorgen dat de honden tijdens de behandeling veilig en comfortabel zijn en niet mishandeld of verwaarloosd worden. U moet de juiste zorg en aandacht besteden aan het welzijn van de hond, zoals het bieden van voldoende rustpauzes tijdens de behandeling, het regelmatig controleren van de hond op tekenen van stress of ziekte en het aanbieden van voldoende drinkwater.
 2. Hygiëne: U bent verantwoordelijk voor de hygiëne en veiligheid in de trimsalon. Dit betekent dat u de trimsalon en de gebruikte apparatuur regelmatig moet schoonmaken en desinfecteren om de verspreiding van ziektes te voorkomen. U moet ook ervoor zorgen dat de honden in een schone en veilige omgeving worden verzorgd.
 3. Communicatie: U moet duidelijk en open communiceren met de klanten over de behandeling van hun hond. Dit omvat het bespreken van de wensen van de klant en het geven van professioneel advies over de verzorging en het onderhoud van de vacht van de hond. Ook moet u klanten informeren over eventuele onverwachte bijzonderheden of problemen die tijdens de behandeling aan het licht komen.
 4. Vakbekwaamheid: U dient als hondentrimmer over voldoende kennis en vaardigheden te beschikken om honden op een professionele en verantwoorde manier te verzorgen. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in het vakgebied en regelmatig bijscholingscursussen te volgen om uw kennis en vaardigheden up-to-date te houden.
 5. Verzekering: Het is belangrijk om te beschikken over een aansprakelijkheidsverzekering die u beschermt tegen eventuele claims van klanten als er iets mis gaat tijdens de behandeling van hun hond.
 6. Privacy: U moet persoonsgegevens van klanten en hun honden verzamelen en beschermen volgens de General Data Protection Regulation (GDPR).

Het is belangrijk om te beseffen dat u als hondentrimmer verantwoordelijk bent voor het welzijn van de honden die u verzorgt en dat u zich aan alle wet- en regelgeving moet houden die van toepassing zijn op uw trimsalon. Het nakomen van deze verantwoordelijkheden draagt bij aan het opbouwen van een betrouwbare en succesvolle hondentrimsalon.