Puppy zindelijk maken

Puppy zindelijk maken: tips!

Puppy zindelijk maken: hoe doe je dat zo snel en gemakkelijk mogelijk? Natuurlijk is het prettig als je puppy zo snel mogelijk zindelijk is en niet meer in huis poept en plast. Je hond afleren te plassen in huis kan nog best veel tijd en energie kosten, maar uiteindelijk is het dat écht waard. Je wilt namelijk niet continu plas in huis hebben, lijkt mij… Bij de ene hond gaat dit proces wat sneller dan bij de andere hond. Jij als baasje hebt een belangrijke rol bij de zindelijkheidstraining van je puppy. Daarom geven wij je in deze blog enkele tips om je puppy zindelijk te maken!

Hoe vaak moet een puppy plassen of poepen?

Vanaf het moment dat je een puppy thuis hebt, doe je je best om je kleine dierenvriend zo snel mogelijk zindelijk te maken. Na elke activiteit (zoals trainen, spelen, eten, etc.) zal je hondje moeten ontlasten. Het is dan ook zaak om de pup na een activiteit direct buiten te zetten. Na ongeveer 5 tot 10 minuten nadat hij heeft gedronken, zal hij moeten plassen. Zeker in het begin kan het gebeuren dat de hond kort voor het eten, maar ook kort na het eten, moet poepen. Ook dan is het dus wel zo fijn om op tijd buiten te zijn. Weet jij eigenlijk wat de regels zijn over hondenpoep opruimen?

Heb jij al een leuke hondennaam?

Bekijk dit artikel als je nog opzoek bent naar een originele naam voor jouw nieuwe hond.

Waarom is zindelijksheidstraining belangrijk?

Een hond zindelijk maken is een belangrijk onderdeel van de opvoeding van een hond. Hier zijn een aantal redenen waarom het belangrijk is om een hond zindelijk te maken:

 1. Hygiëne: Een hond die binnen plast of poept, kan vlekken en geurtjes achterlaten die moeilijk te verwijderen zijn. Dit kan leiden tot een onhygiënische leefomgeving en zelfs gezondheidsproblemen voor de hond en de mensen in huis.
 2. Comfort: Het is belangrijk om een hond zindelijk te maken om zijn comfort te garanderen. Een hond die continu binnen plast of poept, kan ongemakkelijk zijn en zich niet op zijn gemak voelen in huis.
 3. Gemak: Het zindelijk maken van een hond betekent dat hij minder supervisie nodig heeft en minder snel ongelukken zal veroorzaken in huis. Dit maakt het gemakkelijker om de hond in huis te hebben en het huishouden te beheren.
 4. Sociale situaties: Een hond die zindelijk is, kan zich op een positieve manier gedragen in sociale situaties en kan andere mensen en honden ontmoeten zonder zorgen over ongepast gedrag.
 5. Gedrag: Zindelijkheidstraining kan helpen om het gedrag van de hond te verbeteren en hem te leren gehoorzamen. Dit kan leiden tot een evenwichtiger en beter opgevoede hond.

Kortom, het zindelijk maken van een hond is belangrijk voor zijn gezondheid, comfort en gemak, maar ook voor sociale situaties en algemeen gedrag. Het is een essentieel onderdeel van de opvoeding van een hond en kan helpen om een positieve relatie tussen de hond en zijn eigenaar te ontwikkelen.

Puppy zindelijk maken

Wanneer je puppy overdag buiten de bench is en vrij in de kamer rondloopt, moet je goed op hem/haar letten. De verleiding voor je puppy is namelijk erg groot om rustig in een hoekje van de kamer zijn ontlasting achter te laten. Hij weet immers nog niet beter dan dat dat gewoon kan en mag. Als je je puppy al snuffelend rond ziet scharrelen of zenuwachtig op en neer ziet dribbelen, dan is de kans groot dat hij moet ontlasten. Door je hond op tijd naar de ‘juiste’ plek te brengen, leert de hond waar hij wel kan ontlasten. De juiste plek is in dit geval buiten, dat is de eerste stap om je hond aan te leren dat hij niet binnen mag plassen en poepen. Dit aanleren heet een zindelijkheidstraining.

Hond laten ontlasten op commando

Een belangrijk onderdeel van de zindelijkheidstraining is het opbouwen van de periode hoe lang je hond zijn/haar ontlasting op kan houden. De eerste paar maanden zal je veel tijd buiten moeten doorbrengen om je puppy zindelijk te maken. Dit omdat je moet wachten totdat je puppy buiten heeft geplast of gepoept. Blijf altijd buiten bij je hondje, het is namelijk zielig om hem/haar alleen achter te laten en zelf binnen te wachten totdat je puppy heeft geplast of gepoept.

Wil je efficiënter werken, dan kun je ervoor kiezen je hond op com­mando te leren plassen en poepen. Bij honden is het goed te voorspellen wanneer ze moeten ontlasten, namelijk nadat ze uit de bench zijn gehaald, nadat ze veel gedronken hebben en na het spelen. Dat kun je beïnvloeden door een commando aan te leren. Je kiest zelf welk commando (welk woord) dit wordt, zorg er hierbij voor dat het kort en bondig is.

Klaar om te beginnen met het commando aanleren! Doe je puppy aan de lijn elke keer dat je je puppy mee naar buiten neemt. Dit zorgt ervoor dat je controle over hem hebt en dat hij zich moet concentreren op zijn belangrijke taak: de behoefte doen. Volg onderstaand stappenplan.

Stappenplan hond zindelijk maken

 1. Ga naar een vaste plek waar jouw hond zijn behoefte kan doen.
 2. Laat je hond hier zijn behoefte doen.
 3. Wanneer je ziet dat hij gaat plassen of poepen, geef dan direct het commando dat je eerder hebt bepaald. Roep dit dus duidelijk naar je hond (niet streng!).
 4. Als de hond klaar is, geef hem dan gelijk een snoepje om hem te belonen. Doe dit écht direct na het doen van de behoefte, dan kan je hond de koppeling tussen de beloning en de ontlasting maken.

Op deze manier voorkom je dat je hond op een plek ontlast waar je dit liever niet hebt, bijvoorbeeld midden in een drukke straat. Tip: neem voor de zekerheid altijd poepzakjes mee waarmee je de ontlasting van je hond kunt opruimen. Dit is buiten losloopgebieden namelijk verplicht!

Wat als je hond tóch binnen zijn behoefte gedaan heeft?

Als je hondje toch binnen heeft geplast of gepoept (waarschijnlijk zonder dat je erbij was) kun je het beste zijn plas of poep direct opruimen. Negeer de hond, want je hond mag niet leren dat er veel aandacht aan hem gegeven wordt wanneer hij binnen gepoept of geplast heeft. Indien je ooggetuige bent van het ongelukje, pak dan snel de puppy op en breng hem naar buiten. Een hond houdt vanzelf op met plassen of poepen als je hem oppakt. Gaat hij buiten verder met plassen of poepen, beloon hem dan. Op die manier leert je hond alsnog begrijpen dat hij dit voortaan buiten moet doen. Vergeet niet de rommel direct weer op te ruimen als je terug naar binnen gaat. Je puppy hoeft niet te zien dat je de poep aan het opruimen bent.

Let op: maak je pup niet bang door erg boos op hem te worden als hij binnen ontlast heeft, want het gevolg hiervan kan zijn dat de pup niet meer durft te ontlasten als je in zijn buurt bent. Dit lijkt een handig voor binnenshuis, maar het gevolg hiervan kan zijn dat de puppy ook buitenshuis niet meer durft te ontlasten in jouw aanwezigheid. Dat maakt de hondenwandeling dan wel erg lastig. Lees hier hoe je een hond op de juiste, diervriendelijke manier kunt straffen.

Leer je puppy alleen te zijn

Eén van de volgende stappen in de training van je puppy is alleen zijn. Ook dan mag je viervoeter natuurlijk niet binnen ontlasten. Lees hier hoe je dit je hond kunt leren.

Is het lastig om een puppy zindelijk te maken?

Het zindelijk maken van een puppy kan soms lastig zijn, maar het is zeker haalbaar met de juiste aanpak en voldoende geduld. Hier zijn enkele factoren die van invloed kunnen zijn op hoe moeilijk of gemakkelijk het is om een puppy zindelijk te maken:

 1. Leeftijd: Het is gemakkelijker om een puppy zindelijk te maken wanneer hij nog erg jong is, omdat hij nog niet gewend is aan het binnen plassen en poepen. Het is echter nog steeds mogelijk om oudere puppy’s zindelijk te maken, maar het kan meer tijd en inspanning kosten.
 2. Rasspecifieke eigenschappen: Sommige rassen hebben meer tijd nodig om zindelijk te worden dan andere vanwege hun aanleg om koppig of onafhankelijk te zijn.
 3. Geduld en consistentie: Het zindelijk maken van een puppy vereist veel geduld en consistentie van de eigenaar. Het kan enkele weken of zelfs maanden duren voordat een puppy volledig zindelijk is. Het is belangrijk om consequent te zijn met de training en de puppy te belonen wanneer hij goed gedrag vertoont.
 4. Gezondheid: Soms kunnen gezondheidsproblemen zoals urineweginfecties het zindelijk maken van een puppy bemoeilijken. Het is belangrijk om een dierenarts te raadplegen als er aanhoudende problemen zijn met het zindelijk maken van de puppy.

In het algemeen kan het zindelijk maken van een puppy wat inspanning en geduld vergen, maar het is zeker mogelijk om het te doen met de juiste aanpak en doorzettingsvermogen. Belangrijk is om een realistisch tijdspad in gedachten te houden en de puppy op een positieve manier te trainen.