Puppy bijten afleren

Puppy bijten afleren: hoe doe je dat?

Een puppy afleren te bijten tijdens het spelen: hoe doe je dat toch? Puppy’s gebruiken graag hun scherpe tandjes tijdens het spelen, vooral je handen of schoenveters zijn erg interessant. Jouw handen hebben bijvoorbeeld leuke aanhangsels die veel bewegen (de vingers), ideaal om met je bek te pakken! Daarnaast hebben jouw handen een zoute smaak en gezien honden gek zijn op zout (ruik maar eens aan hondensnacks of hondenvoeding) is dat een perfecte combinatie om lekker mee te spelen. Wij geven je in dit artikel enkele tips hoe je jouw puppy bijten kunt afleren!

Puppy’s hebben scherpe tanden

Puppy’s hebben best wel scherpe tandjes en spelen het liefst spelletjes met hun bek. Zo ook met ons! Gelukkig bijt een puppy meestal niet zo hard, daarom ben je misschien geneigd om het gedrag goed te keuren. Echter: jouw hond gaat groeien, krijgt nog scherpere tanden en sterkere kaakspieren: over een poosje is een beet niet meer zo grappig. Leer je pup daarom al vroeg dat hij/zij voorzichtig moet doen tijdens het spelen. Zo kun je ook voorkomen dat je kleding of meubilair kapot gebeten wordt. Een pup die je te hard bijt (bijvoorbeeld in je handen), moet je aanleren dat hij zijn tanden niet op ons mag gebruiken. Door die regel in te voeren en continu te herhalen, zal er een terughoudendheid bij je hond ontstaan. Hierdoor zal hij minder snel bijten, wat vooral op latere leeftijd wel zo prettig is!

De groei van de tanden bij puppy’s

De groei van tanden bij puppy’s is een belangrijk proces dat begint wanneer de pup ongeveer 3 tot 4 weken oud is en doorgaat tot de pup ongeveer 6 maanden oud is. Het proces wordt tandwisseling genoemd en het omvat het vervangen van de melktanden van de pup door permanente tanden.

In totaal hebben puppy’s 28 melktanden en 42 permanente tanden. De melktanden beginnen meestal door te breken wanneer de pup ongeveer 3 tot 4 weken oud is en zijn volledig gegroeid tegen de tijd dat de pup ongeveer 8 weken oud is. Op ongeveer 12 weken oud beginnen de permanente tanden door te breken, beginnend met de hoektanden, gevolgd door de snijtanden en kiezen.

Tijdens de tandwisseling kunnen puppy’s ongemak en pijn ervaren in hun mond en kunnen ze kauwen op dingen om hun tandvlees te masseren en de pijn te verminderen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je pup kauwspeeltjes heeft die veilig zijn voor puppy’s en die helpen om tandplak en tandsteen te verminderen.

Als de tanden van je puppy niet goed groeien of als er problemen optreden tijdens de tandwisseling, kan dit leiden tot tandproblemen zoals scheve tanden of tandbederf. Daarom is het belangrijk om regelmatig de tanden van je pup te controleren en te zorgen voor goede mondhygiëne door het gebit van je pup dagelijks te poetsen en periodieke controles door een dierenarts uit te laten voeren.

In het algemeen is de groei van tanden bij puppy’s een natuurlijk en belangrijk proces dat helpt bij het ontwikkelen van de mondgezondheid van de pup. Met de juiste zorg en aandacht kan je pup een gezond en sterk gebit ontwikkelen dat hem of haar een leven lang van dienst zal zijn.

Hoe moet je het gebit van je hond verzorgen?

We geven je graag tips over de gebitsverzorging bij puppy’s en honden. Lees hier verder.

Waarom bijten puppy’s?

Puppy’s hebben de neiging om in veel verschillende dingen te bijten. Dit kan variëren van speelgoed en kauwbotjes tot schoenen, kleding en meubels. Hier zijn enkele redenen waarom puppy’s graag in dingen bijten:

  1. Tandjes krijgen: Wanneer puppy’s tandjes krijgen, hebben ze de behoefte om te bijten om de pijn te verlichten. Bijten kan helpen om de druk op het tandvlees te verminderen.
  2. Ontdekking: Puppy’s verkennen hun omgeving door te proeven en te bijten op alles wat ze tegenkomen. Dit helpt hen om hun zintuigen te ontwikkelen en hun omgeving te begrijpen.
  3. Spelen: Puppy’s spelen graag, en bijten is een natuurlijk onderdeel van hun speelgedrag. Het kan ook een manier zijn om aandacht te vragen en interactie te hebben met hun eigenaars.
  4. Stress: Soms kan bijten een manier zijn voor een puppy om te reageren op stress of angst. Het bijten kan helpen om hun emoties te uiten en te kalmeren.

Om ervoor te zorgen dat je puppy niet in ongepaste dingen bijt, is het belangrijk om hem alternatieven te geven, zoals geschikte kauwspeeltjes en kauwbotjes. Het is ook belangrijk om je puppy in de gaten te houden en hem te corrigeren als hij bijt in iets wat niet mag. Met consistentie en geduld kan je puppy leren om alleen te bijten in geschikte objecten.

Puppy bijten afleren: tips

Als jouw puppy je pijn doet terwijl hij aan het bijten is, roep je hard ‘au!’ en mag je hem gerust streng aankijken. Het is hierbij erg belangrijk dat je dit doet terwijl hij aan het bijten is, dan kan hij het verband leggen tussen het bijten en jouw reactie. Doe je dit pas na het bijten? Dan zal jouw puppy er niets van snappen. Nadat je ‘au!’ geroepen hebt, stop je direct het spelletje. Je staat op en loopt weg van je puppy. Je hoeft hierbij niet bang te zijn dat jouw puppy je eng gaat vinden. Dit gebeurt wél als je jouw hond een tik geeft, knijpt of op een andere fysieke manier afstraft. Straf je hond dus nooit door bijvoorbeeld te slaan. Lees hier hoe je jouw puppy op de juiste, diervriendelijke manier kunt straffen.

Na het stoppen van het spel waar jullie mee bezig waren, zal hij je weer komen opzoeken. Wanneer je dit stoppen van het spel consequent herhaalt wanneer je hond bijt of te wild is, zal hij al snel leren dat wild spelen en bijten hem niks oplevert. Want: alleen als hij voorzichtig doet én niet bijt, zet je het spel met hem voort. Hierdoor zal je hond langzaamaan begrijpen wat je bedoelt en hoe je wilt dat hij met jou omgaat. Het bijten zal op die manier steeds minder worden. Bij pups geldt echter wel dat je veel geduld moet hebben, bij het ene ras wat meer dan het andere ras. Jouw spel en aandacht betekenen erg veel voor puppy’s, dus blijf dat vooral doen!

Stappenplan puppy bijten afleren

Het is normaal dat puppy’s bijten, maar het kan soms pijnlijk zijn en ongewenst gedrag veroorzaken. Hier is een stappenplan om je puppy te leren niet meer te bijten:

  1. Geef je puppy alternatieve kauwobjecten: Geef je puppy kauwspeeltjes en andere geschikte objecten om op te kauwen en speel met hem wanneer hij met deze objecten speelt. Dit helpt om zijn aandacht af te leiden van het bijten. Bekijk alle kauwspeeltjes.
  2. Stop de activiteit: Als je puppy bijt tijdens het spelen of tijdens het verzorgen, zeg dan “Au!” in een duidelijke, lage toon en stop met wat je aan het doen bent. Dit leert je puppy dat bijten ongewenst is en het spel stopt wanneer hij bijt.
  3. Speel alleen rustig met je puppy: Als je puppy bijt tijdens het spelen, speel dan alleen rustig met hem. Vermijd ruw spelen, zoals stoeien of trekken, omdat dit bijtgedrag kan uitlokken.
  4. Beloon goed gedrag: Beloon je puppy als hij niet bijt. Geef hem bijvoorbeeld een traktatie of aai hem zachtjes. Dit helpt om gewenst gedrag te versterken.
  5. Bied training aan: Leer je puppy commando’s als “zit” en “blijf”. Dit kan helpen om de aandacht van je puppy af te leiden van het bijten en hem te leren wat wel en niet is toegestaan.
  6. Houd je puppy bezig: Zorg ervoor dat je puppy voldoende beweging en mentale stimulatie krijgt om te voorkomen dat hij verveeld raakt en gaat bijten.
  7. Socialiseer je puppy: Laat je puppy kennismaken met andere honden en mensen, zodat hij leert hoe hij zich moet gedragen in verschillende situaties. Hier vertellen we je er meer over.

Het is belangrijk om geduldig te zijn tijdens dit proces en om je puppy te blijven belonen voor goed gedrag. Het afleren van bijten kan tijd en consistentie vereisen, maar met de juiste aanpak kan je puppy leren om niet meer te bijten. Als het bijtgedrag aanhoudt of ernstig is, overleg dan met een professionele hondentrainer voor extra hulp.

Gebruik een speeltje om bijten af te leren

Een hulpmiddel voor het afleren van bijten kan een bijtspeeltje zijn. Als je bovenstaande aanpak combineert met een beloning waar je puppy wél op mag bijten, kun je hem aanleren wat wél en niet mag. Een bijtspeeltje is daarnaast goed voor de kauwbehoeften van de hond. Tip: leg het kauwspeeltje weg als je hond er niet mee bezig is. Het is namelijk niet goed om voortdurend te kauwen, dus geef dit telkens voor enkele minuten en leg het bijtspeeltje daarna weer weg. Tip: speelgoed van het merk KONG is erg goed om op te kauwen. Bekijk hier alle speelgoed.

Lees ook: onze top 10 hondenspeeltjes!

puppy bijten afleren

Waarom bijten afleren bij puppy’s?

Het is belangrijk om bijten bij je puppy af te leren, omdat het bijtgedrag niet alleen pijnlijk kan zijn voor jou en anderen, maar ook kan leiden tot ernstige problemen als je puppy volwassen wordt. Hier zijn een paar redenen waarom het belangrijk is om bijten bij je puppy af te leren:

  1. Sociaal acceptabel gedrag: Als je puppy bijt, kan dit als ongewenst en sociaal onacceptabel gedrag worden beschouwd. Dit kan leiden tot problemen bij de interactie met andere mensen en honden.
  2. Beperkingen in sociale situaties: Wanneer een puppy bijt, kan dit beperkingen opleggen aan de interacties die de hond heeft met andere honden en mensen. Dit kan resulteren in vermindering van sociale interacties en daarmee ook de socialisatie van de pup.
  3. Veiligheid: Als je puppy bijt, kan dit een veiligheidsrisico vormen voor kinderen, ouderen en andere huisdieren. Een hond die bijt, kan ernstig letsel veroorzaken en daarom is het belangrijk om dit gedrag af te leren.
  4. Toekomstig gedrag: Bijten kan een aangeleerd gedrag worden en kan bijdragen aan agressiviteit en angst. Door bijtgedrag af te leren, kan je puppy een evenwichtige volwassen hond worden die in staat is om zich op een positieve manier te gedragen in verschillende situaties.

Kortom, het afleren van bijten bij je puppy is essentieel voor een positieve interactie met anderen, voor de veiligheid van anderen en voor het welzijn van je puppy zelf. Het is een belangrijk aspect van de opvoeding en socialisatie van je puppy en kan helpen om een evenwichtige en gezonde volwassen hond te vormen.

Puppy zindelijk maken?

Is jouw puppy nog niet zindelijk? Bekijk dan eens dit artikel voor tips om jouw hond zindelijk te maken.