koelmat hond

Koelmat voor je hond: top 5!

Komt het lekkere weer eraan? Is de zomer in aantocht en heeft jouw hond het warm of zelfs heet? Dan is is het ontzettend belangrijk om voor te bereiden op het warme weer waar je hond last van kan krijgen. Met de juiste verkoelingsproducten, zoals een koelmat (ook wel verkoelingsmat of coolingmat genoemd) voor je hond, houd je jouw viervoeter koel tijdens het warme weer. In dit artikel geven we je de top 5 beste koelmatten voor honden om jouw hond mee te verkoelen in de komende zomer. Tip: schaf een koelmat tijdig aan, het warme weer kan met de huidige klimaatveranderingen sneller komen dan je denkt.

Beste koelmat voor je hond: top 5

We hebben de beste koelmatten voor honden op een rijtje gezet. Alle koelmaten zijn goed beoordeeld en zijn veilig om jouw hond mee te verkoelen. Hieronder maken we een opsomming van de mogelijkheden. Klik op de button of de afbeelding om meer informatie over het betreffende product te krijgen en/of het product direct aan te schaffen. In de meeste gevallen heb je ‘m dan morgen al in huis en ben je dus goed voorbereid op het warme weer!

1. All For Paws Chill Out koelmat

De eerste mat die we bespreken is misschien wel de meest bekende. Het merk is All For Paws en de koelmat is in verschillende (grote) maten te verkrijgen zodat jouw hond zich heerlijk kan verkoelen in de zomer. Je kunt de koelmat bijvoorbeeld ook in de hondenmand leggen. De mat blijft 3 tot 4 uur koel en verkoelt tot maximaal 15 graden minder dan de omgevingstemperatuur. Is het buiten 30 graden en leg je de mat buiten neer? Dan zal de mat gedurende 3 tot 4 uur slechts 15 graden zijn. Heerlijk!

All For Paws Chill Out

2. Nobleza 40JUC 

De volgende koelmat die eruit springt is de Nobleza 40JUC! Deze koelmat is spotgoedkoop en in verschillende maten aan te schaffen. De mat is gevuld met een niet-giftige koelgel welke je hoofd heerlijk verkoelt. De mat is de goedkoopste die wij op dit moment hebben kunnen vinden! Tel uit je winst…

3. Koeling mat voor huisdieren 

Op nummer 3 staat een koeling mat die zeer geschikt is voor honden en andere huisdieren. Ook deze mat is gevuld met een verkoelende gel welke je huisdier koel houdt als de omgeving warmer is. Een koeling mat is écht een must op warme dagen, je zal merken dat je hond er enorm van geniet en rustiger kan ademen als hij op de mat ligt.

4. Cool Dog van Coolpets

De volgende verkoelingsmat die we bespreken is de Cool Dog mat van Coolpets. Dit bedrijf is gespecialiseerd in verkoelende producten en daarom heb je met deze koelmat een goed product in huis. Je hoeft de mat niet in de koelkast of vriezer te leggen, want zodra er beweging op de mat is verkoelt de gel direct. Deze koelmat is in verschillende maten te koop, waardoor voor elke hond een geschikte mat te verkrijgen is.

5. Duvo+ koelmat

De laatste koelmat die we tonen is een geweldige mat, vooral voor de grotere hondenrassen onder ons. De mat is verkrijgbaar in grote afmetingen, waardoor ook kleinere honden er langdurig plezier aan beleven. De Duvo+ verkoelingsmat is net als alle andere coolingmatten blauw van kleur. Bekijk meer informatie.

Waarom een koelmat gebruiken voor honden?

Een koelmat voor honden kan in warme zomermaanden een handig hulpmiddel zijn om je hond te helpen koel te blijven en oververhitting te voorkomen. Honden kunnen niet zweten zoals mensen, en hun belangrijkste manier om warmte af te voeren is door te hijgen. Als de temperatuur te hoog wordt, kan dit leiden tot oververhitting en gezondheidsproblemen zoals uitdroging, vermoeidheid, braken en flauwvallen.

Een koelmat voor honden werkt door het absorberen van de lichaamswarmte van je hond, waardoor hij zich koeler voelt. Ze zijn meestal gevuld met een niet-giftige gel die langzaam warmte absorbeert en afgeeft. De meeste koelmatten kunnen eenvoudig worden geactiveerd door ze onder te dompelen in koud water of ze in de koelkast te leggen voordat je ze aan je hond geeft. Sommige koelmatten hebben ook een automatische activering, waarbij ze alleen geactiveerd worden door de druk en het gewicht van je hond.

Het gebruik van een koelmat kan voor honden prettig zijn tijdens warm weer en kan helpen om oververhitting en gezondheidsproblemen te voorkomen. Het kan ook handig zijn voor honden met een dikke vacht of honden die snel oververhit raken tijdens het sporten of spelen. Het is echter belangrijk om je hond niet te lang op de koelmat te laten liggen en om altijd voldoende vers water beschikbaar te hebben om uitdroging te voorkomen.

Wanneer een verkoelingsmat voor honden gebruiken?

Een koelmat voor honden kan gebruikt worden in verschillende situaties waarin de temperatuur hoog is en je hond extra verkoeling nodig heeft. Hier zijn enkele voorbeelden:

  1. Tijdens warme zomermaanden: Wanneer de temperaturen hoog zijn, kan je hond last hebben van oververhitting. Een koelmat kan helpen om de lichaamstemperatuur van je hond te verlagen en hem comfortabeler te maken.
  2. Na het sporten: Na een intensieve training of lange wandeling kan je hond behoefte hebben aan verkoeling. Een koelmat kan helpen om de spieren te ontspannen en de lichaamstemperatuur te verlagen.
  3. In de auto: Tijdens een autorit kan de temperatuur snel oplopen, vooral als de auto in de zon staat. Een koelmat kan helpen om je hond te beschermen tegen oververhitting tijdens de rit.
  4. Bij medische aandoeningen: Sommige honden hebben medische aandoeningen die de lichaamstemperatuur beïnvloeden, zoals koorts of hittestress. Een koelmat kan helpen om de symptomen te verlichten en de hond comfortabeler te maken.
  5. Gewoon voor comfort: Sommige honden vinden het gewoon prettig om op een koele ondergrond te liggen, ongeacht de temperatuur. Een koelmat kan helpen om je hond tevreden en comfortabel te houden.

Het is belangrijk om te onthouden dat een koelmat geen vervanging is voor andere maatregelen om je hond koel te houden, zoals voldoende drinkwater en schaduw. Het is ook belangrijk om het gebruik van de koelmat te beperken tot korte periodes om overkoeling te voorkomen.

Voordelen koelmatten hond

Er zijn verschillende voordelen van het gebruik van een verkoelingsmat voor honden. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

  1. Verlichting van oververhitting: Een koelmat kan helpen om de lichaamstemperatuur van je hond te verlagen en zo oververhitting te voorkomen of te verlichten. Dit is vooral belangrijk tijdens warme zomermaanden, bij fysieke activiteit of bij honden met medische aandoeningen die de lichaamstemperatuur beïnvloeden.
  2. Comfort: Een koelmat kan helpen om je hond comfortabeler te maken, vooral op warme dagen. Dit kan leiden tot een verbeterde stemming en meer actieve speeltijd.
  3. Draagbaarheid: Een koelmat is gemakkelijk te dragen en te verplaatsen. Je kunt het op verschillende locaties gebruiken, zoals in de auto, in het park of op het strand.
  4. Hygiëne: Een koelmat kan helpen om de hygiëne te verbeteren. Het oppervlak van de mat is gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden.
  5. Veiligheid: Een koelmat is een veilige en niet-giftige manier om je hond koel te houden. Het is een goed alternatief voor andere methoden, zoals ijs of koude kompressen, die gevaarlijk kunnen zijn voor je hond.

Kortom, het gebruik van een coolingmat kan een geweldige manier zijn om je hond comfortabel te houden tijdens warme zomermaanden of in andere situaties waarin hij extra verkoeling nodig heeft.

De juiste afmeting voor de beste koelmat

Het is belangrijk om de juiste afmeting koel mat voor je hond te kiezen, zodat hij er comfortabel op kan liggen en er voldoende verkoeling van krijgt.

De meeste fabrikanten van koelmatten geven richtlijnen voor het kiezen van de juiste maat op basis van de grootte van je hond. Het is belangrijk om deze richtlijnen te volgen om er zeker van te zijn dat de koelmat geschikt is voor je hond.

Als vuistregel geldt dat de koelmat ongeveer dezelfde grootte moet hebben als de lichaamslengte van je hond. Meet de lengte van je hond van neus tot staart en kies een koelmat die ongeveer dezelfde lengte heeft.

Houd er ook rekening mee dat sommige honden graag in een bal oprollen om te slapen, terwijl andere honden zich liever uitrekken. Kies daarom een koelmat die groot genoeg is voor de slaaphouding van je hond.

Als je twijfelt tussen twee maten, kies dan voor de grotere maat. Het is beter dat het verkoelingskleed iets te groot is dan te klein.

Andere verkoelingsproducten

Een koelmat is een must in de zomer: jouw hond zal hier écht veel plezier aan beleven. Je kunt een verkoelingsmat in de hondenmand, bench, op de vloer of in de tuin leggen. Met een beetje water maak je ‘m gemakkelijk weer schoon en gebruik je hem volgend jaar weer. Ideaal! Wist je dat er nog veel meer verkoelingsproducten voor honden zijn? Wat dacht je bijvoorbeeld van een hondenzwembad of een verkoelende halsband?