hondentrainer worden

Hondentrainer worden: tips & benodigdheden

Als je gepassioneerd bent over honden en graag met hen werkt, kan een carrière als hondentrainer een geweldige keuze zijn. Een hondentrainer is iemand die honden leert om bepaalde vaardigheden te ontwikkelen, gedragsproblemen op te lossen en te gehoorzamen aan bepaalde commando’s. Het kan een lonende en bevredigende carrière zijn voor diegenen die graag met dieren werken en een positief verschil willen maken in het leven van honden en hun eigenaren. Maar wat moet je doen om een hondentrainer te worden? In dit artikel zullen we de stappen bespreken die je moet nemen om een gekwalificeerde hondentrainer te worden en een succesvolle carrière in deze branche te starten.

Wat doet een hondentrainer?

Een hondentrainer is iemand die honden traint om gewenst gedrag te vertonen, ongewenst gedrag af te leren, en vaak ook om specifieke taken uit te voeren. Hieronder volgt een overzicht van de taken die een hondentrainer doorgaans uitvoert:

 1. Evalueren van het gedrag van de hond: Voordat de training begint, observeert de hondentrainer het gedrag van de hond om een goed beeld te krijgen van de huidige situatie. Hierbij wordt gekeken naar de sterke punten van de hond en naar eventuele gedragsproblemen die moeten worden aangepakt.
 2. Ontwikkelen van een trainingsplan: Op basis van de observaties van het gedrag van de hond, ontwikkelt de hondentrainer een trainingsplan dat is afgestemd op de behoeften van de hond en de wensen van de eigenaar. Dit plan omvat doorgaans verschillende trainingsmethoden en -oefeningen.
 3. Uitvoeren van de training: De hondentrainer voert vervolgens de training uit, waarbij de nadruk ligt op positieve bekrachtiging en beloningen voor goed gedrag. Afhankelijk van de situatie kan de hondentrainer verschillende trainingsmethoden gebruiken, zoals clickertraining, targettraining of commandotraining.
 4. Advies geven aan de eigenaar: Tijdens en na de training geeft de hondentrainer advies aan de eigenaar over hoe deze het gewenste gedrag van de hond kan onderhouden en versterken. De hondentrainer kan de eigenaar ook helpen om specifieke problemen aan te pakken, zoals agressie of angst.
 5. Bijhouden van de voortgang: De hondentrainer houdt de voortgang van de hond bij en past het trainingsplan indien nodig aan om ervoor te zorgen dat de hond vooruitgang blijft boeken.

Door deze taken uit te voeren, helpt de hondentrainer de hond en de eigenaar om een goede relatie op te bouwen en de hond gewenst gedrag te laten vertonen.

Waarom hondentrainer worden?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand hondentrainer zou willen worden:

 1. Liefde voor honden: Voor veel mensen die hondentrainer worden, is het de liefde voor honden die hen motiveert. Als je van honden houdt, kan het werken met deze dieren een lonende en bevredigende carrièrekeuze zijn.
 2. Werken met mensen: Als hondentrainer werk je niet alleen met honden, maar ook met hun eigenaren. Voor sommige mensen kan het werken met mensen net zo bevredigend zijn als werken met honden, vooral als je in staat bent om mensen te helpen hun band met hun huisdier te versterken.
 3. Flexibiliteit: Als hondentrainer heb je vaak een flexibel schema en kun je ervoor kiezen om vanuit huis te werken. Dit kan vooral aantrekkelijk zijn voor mensen die op zoek zijn naar een carrière die hen de mogelijkheid biedt om hun eigen tijd in te delen.
 4. Goede werkvooruitzichten: Er is altijd vraag naar gekwalificeerde hondentrainers, vooral in gebieden met veel hondenbezitters. Als je de juiste training en certificering hebt, kun je een succesvolle carrière als hondentrainer opbouwen.
 5. Impact maken: Als hondentrainer heb je de mogelijkheid om het leven van honden en hun eigenaren te verbeteren door te helpen bij het oplossen van gedragsproblemen en het ontwikkelen van vaardigheden. Het is een carrière waarbij je een positief verschil kunt maken in de wereld van honden en hun eigenaren
Ook leuk: hondenfokker worden

Ben jij ook zo dol op puppy’s? Bekijk dan eens dit artikel. We geven je tips over hoe je hondenfokker kunt worden.

Kan iedereen hondentrainer worden?

Hoewel er geen strikte vereisten zijn om hondentrainer te worden, is het belangrijk om te beseffen dat het een veeleisende en verantwoordelijke baan kan zijn. Niet iedereen heeft de kwaliteiten en vaardigheden die nodig zijn om een goede hondentrainer te zijn.

Een goede hondentrainer moet bijvoorbeeld kennis hebben van hondengedrag, communicatievaardigheden hebben, geduld en doorzettingsvermogen hebben, en in staat zijn om empathie te tonen. Ze moeten ook in staat zijn om effectief met eigenaren te communiceren en verschillende trainingsmethoden te begrijpen en toe te passen.

Als je geïnteresseerd bent in een carrière als hondentrainer, is het belangrijk om te overwegen of je de nodige kwaliteiten en vaardigheden hebt. Het volgen van opleidingen, trainingen en het verkrijgen van certificeringen kan je helpen de kennis en vaardigheden te ontwikkelen die je nodig hebt om een goede hondentrainer te worden. Het is belangrijk om je te realiseren dat het tijd kan kosten om deze kwaliteiten te ontwikkelen en dat het opbouwen van een succesvolle carrière als hondentrainer veel toewijding en inzet kan vergen.

Handige kwaliteiten om te hebben als honden trainer

Er zijn verschillende kwaliteiten die van pas kunnen komen als je honden trainer wilt worden. Hieronder staan een aantal belangrijke kwaliteiten:

 1. Kennis van hondengedrag: Een goede hondentrainer moet goed begrijpen hoe honden zich gedragen en communiceren. Het is belangrijk om te weten hoe honden leren en hoe je hun gedrag kunt beïnvloeden. Lees meer over de lichaamstaal van honden.
 2. Geduld en doorzettingsvermogen: Honden kunnen soms koppig zijn en het kan even duren voordat ze nieuwe vaardigheden leren of gedragsproblemen oplossen. Een goede hondentrainer moet geduldig en volhardend zijn en bereid zijn om de tijd en moeite te nemen om de hond te helpen.
 3. Goede communicatievaardigheden: Als hondentrainer moet je in staat zijn om effectief te communiceren met honden en hun eigenaren. Het is belangrijk om instructies duidelijk te kunnen overbrengen en om eventuele vragen of zorgen van eigenaren te kunnen beantwoorden.
 4. Empathie: Een goede hondentrainer moet in staat zijn om zich in te leven in zowel de hond als de eigenaar. Door te begrijpen wat beide partijen nodig hebben en hoe ze met elkaar omgaan, kun je de beste trainingsaanpak bepalen.
 5. Kennis van trainingsmethoden: Er zijn verschillende trainingsmethoden die gebruikt kunnen worden bij het trainen van honden, zoals positieve bekrachtiging, clickertraining en correctietechnieken. Een goede hondentrainer moet op de hoogte zijn van verschillende trainingsmethoden en weten welke het beste werken voor verschillende honden en situaties.
 6. Flexibiliteit: Elke hond is anders en vereist een unieke trainingsaanpak. Een goede hondentrainer moet in staat zijn om zijn of haar aanpak aan te passen aan de behoeften van de individuele hond en eigenaar.
 7. Kennis van gezondheid en voeding: Een goede hondentrainer moet ook op de hoogte zijn van gezondheids- en voedingskwesties die van invloed kunnen zijn op het gedrag van de hond. Het kan belangrijk zijn om de hond gezonde voeding te geven en eventuele medische aandoeningen te behandelen om het trainingsproces te vergemakkelijken.

Benodigdheden hondentrainer

Als trainer van honden heb je verschillende benodigdheden nodig om je werk goed te kunnen uitvoeren. Hieronder volgt een overzicht van enkele belangrijke benodigdheden:

 1. Kennis en vaardigheden: Om een goede hondentrainer te zijn, is het belangrijk om te beschikken over kennis en vaardigheden op het gebied van hondengedrag, trainingsmethoden en communicatie. Deze kennis en vaardigheden kun je onder andere opdoen door opleidingen en trainingen te volgen.
 2. Een locatie: Voor het geven van trainingen heb je een geschikte locatie nodig. Dit kan bijvoorbeeld een eigen trainingsveld zijn of een gehuurde locatie. Het is belangrijk dat de locatie veilig is voor de honden en dat er voldoende ruimte is om te trainen.
 3. Trainingsmateriaal: Om de trainingen goed uit te kunnen voeren, heb je verschillende soorten trainingsmateriaal nodig, zoals speeltjes, riemen, halsbanden, en clickers. Bekijk het beste trainingsmateriaal.
 4. Administratieve benodigdheden: Als hondentrainer krijg je te maken met administratieve taken, zoals het bijhouden van de voortgang van de honden en het opstellen van facturen. Daarom is het belangrijk om te beschikken over de nodige administratieve benodigdheden, zoals een computer en software voor de administratie. Bekijk handige kantoorartikelen.
 5. Veiligheidsuitrusting: Tijdens het trainen van honden kan het soms nodig zijn om gebruik te maken van veiligheidsuitrusting, zoals een beschermende jas of handschoenen. Dit kan met name nodig zijn bij het trainen van agressieve honden of bij het werken met honden die bijten.

Door te zorgen dat je als hondentrainer beschikt over de juiste benodigdheden, kun je je werk veilig en professioneel uitvoeren en kun je de honden en hun eigenaren de best mogelijke training geven.

Regels en wetten voor hondentrainers

In Nederland zijn er geen specifieke wettelijke eisen voor hondentrainers, zoals verplichte opleidingen of certificeringen. Echter, het is wel verstandig om als hondentrainer kennis te hebben van de regels en wetten die gelden voor het houden van honden in Nederland.

Zo geldt er bijvoorbeeld een Algemene Plaatselijke Verordening (APV) per gemeente waarin regels staan over honden en het uitlaten ervan. Ook zijn er wetten en regels op het gebied van dierenwelzijn die van toepassing zijn op het trainen van honden.

Daarnaast zijn er verschillende organisaties in Nederland die zich inzetten voor de professionalisering van hondentrainers en het verbeteren van het welzijn van honden. Zo kun je als hondentrainer ervoor kiezen om lid te worden van een beroepsorganisatie zoals de Nederlandse Vereniging van Instructeurs in Hondenopvoeding en -opleiding (O&O).

Het is altijd verstandig om als hondentrainer op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de wet- en regelgeving en om te zorgen dat je jouw kennis en vaardigheden up-to-date houdt. Door jezelf te blijven bijscholen en te blijven leren kun je een betere en professionelere hondentrainer worden.