honden verharen

Honden verharen: waarom? We geven je tips!

Als je bij iemand binnenkomt die een hond heeft, zal het één van de eerste dingen zijn die je ziet: het haar. De losgelaten haren van honden blijven overal aan vastkleven. In principe is het verharen van een hond niet te voorkomen, maar wel goed aan te pakken. Ook zijn er hondenrassen die niet of nauwelijks verharen. In dit artikel geven we je meer informatie over het verharen van honden en vachtverzorging als kammen en borstelen.

Verharen bij honden

Het verharen is een normaal proces bij honden, het is nu eenmaal vanuit de natuur meegenomen. Honden verliezen hun oude of beschadigde haren. De hoeveelheid haar hangt af van de gezondheid van je dier, het ras, de leeftijd en het seizoen. Vachtverzorging is altijd erg belangrijk, ook bij honden die weinig verharen. Het beste kun je periodiek naar een hondentrimsalon gaan, zij kunnen namelijk het beste adviseren over de vacht én de vacht op de juiste manier verzorgen.

Mijn hond verhaart veel

Merk je op dat je hond meer vacht verliest dan normaal? Dan kunnen gezondheidsproblemen een oorzaak zijn. Neem in dit geval contact op met de dierenarts, hij kan je er namelijk meer over vertellen en adviseren.

Oorzaken dat hond veel verhaart:

  • Onderliggende gezondheidsproblemen
  • Stress
  • Allergische reactie
  • Schildklierafwijkingen

Gezondheidsproblemen zal je regelmatig aan de vacht van een hond kunnen herkennen. Zo kan een hond kale plekken krijgen en kan de vacht er vies en onverzorgd uitzien. Stress of een allergische reactie kunnen ook oorzaken van overmatige verharing zijn. Misschien heeft je hond iets gegeten wat hij niet mag eten? Bij een allergische reactie is meestal ook sprake van jeuk. Hij zal voornamelijk haar verliezen op de plekken waar de jeuk zit. Ook stress mag niet onderschat worden, want dit is soms lastig te herkennen bij honden. Honden met een angstig karakter hebben regelmatig te maken met stress, wat tot overmatige verharing kan leiden. Stress komt vaak voor als er onverwachte dingen gebeuren, denk aan een verhuizing, vuurwerk, een ander huisdier in huis, enzovoort. Bepaal waar de stress vandaan komt en pak dat probleem aan, je kunt ook altijd contact opnemen met de dierenarts.

Wist je trouwens dat overmatige verharing meestal voorkomt rondom de staart van de hond? Dit omdat dat de gemakkelijkste plek voor honden is om met hun tanden te bijten. Ze bijten daar als het ware het haar los, bijvoorbeeld door jeuk. Ook rondom het gezicht van de hond kan overmatige verharing voorkomen. Daar kunnen ze namelijk gemakkelijk krabben met hun poten.

Hoe lang verhaart een hond?

De meeste honden verharen gedurende het hele jaar. Dat is een natuurlijk proces. Er zijn enkele typische rassen die 1 of 2 keer per jaar verharen, denk bijvoorbeeld aan de Husky. Als deze periode van rui zich voordoet, verliest de hond in één korte periode heel veel haar. In principe zou elke hond met een ondervacht 1 of 2 keer per jaar moeten verharen, maar in de praktijk verliezen honden het hele jaar door hun vacht. Sommige honden verharen nauwelijks, zij zullen enkel hun oude haren uit laten vallen.

Waar de meeste haaruitval bij honden?

Het hangt er echt van af wat de oorzaak is van het haarverlies van uw hond. De plaatsen die door haaruitval worden aangetast, zullen veel anders zijn bij ringworm of bij een allergie dan wanneer je hond een huidaandoening heeft. Over het algemeen worden de meeste gevallen van overmatige verharing gevonden rond de staart. Dit komt omdat honden daar gemakkelijk met hun tanden kunnen bijten.

Welke honden verharen veel?

Zoals we al aangaven verhaart vrijwel iedere hond, maar er zijn een aantal soorten die dit wel erg goed kunnen! Heb je liever geen haren in huis? Dan zal je over deze hondenrassen die veel verharen nog eens extra moeten nadenken…

Hondenrassen die veel verharen zijn:
We leggen kort uit waarom deze honden veel verharen:
  • Labrador Retriever: de Labrador Retriever heeft een mooie vacht en staat bekend als gezinshond. Hoewel het misschien niet lijkt alsof ze veel vachtverzorging nodig hebben vanwege de korte haren, is dat wel het geval. Regelmatig borstelen is erg belangrijk voor dit ras en de dikke ondervacht zorgt twee keer per jaar voor wat meer haarverlies.
  • Duitse Herder: bij deze stoere bink zie je direct dat hij veel haar heeft. Dat lijdt dan ook tot veel verharen!
  • Siberische Husky: Husky´s zijn erg goed bestand tegen extreem koud weer met hun dubbel dikke vacht. Ze verharen 1 of 2 keer per jaar daarom extra veel.
  • Golden Retriever: een ander ras dat een prachtige vacht heeft en bekend staat als lieve gezinshond. Ook de Golden Retriever verhaart echter enorm!
  • Chow Chow: dit hondenras lijkt het meest op een pluizenbol op pootjes. Ze hebben een extreem dikke vacht, wat betekent dat ze veel haar hebben om te verzorgen. Gelukkig verharen ze maar twee keer per jaar.
  • Sint Bernard: dit hondenras ken je waarschijnlijk van de filmheld Beethoven. Sint Bernards zijn niet alleen onhandig vanwege hun grootte, ze verharen ook nog eens extra veel.

Kammen & borstelen van honden

Het is altijd erg belangrijk om de vacht van een hond goed en regelmatig te verzorgen. Zo kun je loshangende haren weg kammen of borstelen en kun je de vacht verzorgen. Daarnaast dienen sommige honden meerdere keren per jaar getrimd te worden. Dit kun je laten doen bij een hondentrimmer, die direct de vacht kan verzorgen en wassen. De trimmer kan beoordelen of de vacht van een goede en gezonde kwaliteit is of dat er wellicht andere verzorgingsproducten gebruikt moeten worden.

Welke honden verharen niet?

Alle hondenrassen verharen, maar er zijn honden die minder haartuitval hebben. Deze rassen staan daar om bekend.