hond wassen

Hond wassen: hoe doe je dat en hoe vaak is het nodig?

Een hond wassen: is dat gebruikelijk? In principe niet, maar toch zijn er situaties waarbij je een hond wilt wassen. Heeft je hond in de sloot gezwommen? Is hij door viezigheid gerold? Of heeft je hond wellicht last van allergieën? Dan kun je jouw hond wassen. Let wel op: je hebt er wel even de tijd nodig. Met ons handige stappenplan was je jouw hond op de juiste manier.

Hoe vaak hond wassen?

Allereerst de vraag: hoe vaak een hond wassen? Je hond te veel/vaak wassen is namelijk niet goed voor de gezondheid van je hond. Honden hebben namelijk een natuurlijke beschermlaag op de huid, waardoor ze viezigheid in principe zelf afstoten. Als je jouw hond te vaak wast, tast je deze beschermlaag aan en dat is niet de bedoeling. Een hond hoort een vettige huid te hebben, dan doet de beschermlaag namelijk z’n werk. Was je hond dus alleen als het écht nodig is. Het beste kun je jouw hond maximaal één tot vier keer per jaar wassen. Voldoende borstelen stimuleert een goede vachtverzorging. Gaat jouw hond naar de trimsalon? Dan wordt hij daar meestal ook gewassen, houd hier rekening mee.

Benodigdheden

Ga je jouw hond wassen? Dan zijn er een aantal benodigde producten om het gemakkelijker te maken voor jezelf en gezonder/fijner voor je hond. Deze producten heb je nodig:

Hoe hond wassen? Stappenplan!

  1. Borstel je hond voor het wassen
  2. Til je hond op de juiste manier op
  3. Bescherm de oren
  4. Maak de vacht nat
  5. Gebruik speciale hondenshampoo
  6. Spoel de shampoo goed uit
  7. Droog je hond af

1. Borstel je hond voor het wassen

Vóórdat je begint met wassen is het goed om de vacht van je viervoeter te borstelen. Hiermee haal je de meeste loszittende haren en klitten weg, wat het wassen gemakkelijker maakt. 

2. Til je hond op de juiste manier op

Jouw hond moet het bad of hondenbad in, je zal hem dus moeten optillen. Zorg ervoor dat je dit op de juiste manier doet voor jezelf én je hond. Voor je hond is het het fijnst als je een arm onder de borstkast legt en de andere arm net achter de achterpoten (onder de staart). Let bij jezelf op je rug!

3. Bescherm de oren

Het is voor honden niet prettig als er water in de oren komt. Zorg er dus voor dat je geen water op de oren spuit, houd dit sowieso een beetje uit de buurt van de kop. Dat voorkomt dat er per ongeluk toch water de oren binnenkomt. Dit kan namelijk voor irritaties zorgen.

4. Maak de vacht nat

Nu is het tijd om echt aan het wassen van je hond te beginnen. Gebruik lauw water, niet te warm en niet te koud. Zorg er dus voor dat je zelf eerst test wat de temperatuur van het water is. Houd de douchekop zo dicht mogelijk tegen de vacht aan en begin aan de achterzijde. Zo kun je rustig naar de voorkant van je hond werken zonder dat hij zich hier angstig bij voelt. 

5. Gebruik speciale hondenshampoo

Gebruik nooit normale shampoo voor mensen bij honden. Je dient een speciale hondenshampoo aan te schaffen. Dit voor de gezondheid van je hond en de juiste vachtverzorging. De huid van honden is namelijk anders dan die van mensen. Bedenk voor de aanschaf van de hondenshampoo wat voor type vacht je hond heeft. Voor honden met lang haar is een anti-klitshampoo in combinatie met een conditioner ideaal. Ook voor puppy’s zijn er speciale shampoos.

hond wassen met hondenshampoo

6. Spoel de shampoo goed uit

Het is van belang om ervoor te zorgen dat alle hondenshampoo uit de vacht is na de wasbeurt. Spoel dus voldoende met water zodat er geen shampoorestanten in de vacht achterblijven. Anders gaat je hond dit er zelf uitlikken en dan slikt hij de shampoo door, dat is niet de bedoeling. Spoel dus voldoende met water na het wassen van je viervoeter.

7. Droog je hond goed af

Na de wasbeurt heb je nog één taak: je hond afdrogen met een handdoek. Wist je dat er super handige en leuke hondenhanddoeken te verkrijgen zijn, of zelfs hondenbadjassen? Sommige handdoeken voor honden hebben er zelfs een borstel in verwerkt, waardoor je twee in één hebt. Ideaal om je hond mee af te drogen en nogmaals alle losse haren te verwijderen na de wasbeurt.

Geen bad in huis? Gebruik een hondenbad!

Er zijn speciale hondenbaden te koop waarin je jouw hond kunt wassen. Bekijk hier onze top 3 en tips.