hond trucjes leren

Hond trucjes leren: bekijk leuke trucs!

Een hond trucjes leren is vooral erg leuk, maar ook goed voor de relatie tussen jou en je hond! Veras je omgeving met de aangeleerde trucjes van je hond en werken met je hond is ook nog eens een leuke bezigheid. Daarnaast zal je hond dit enorm waarderen, jouw aandacht is goud waard! In dit artikel geven we je leuke tips om je hond of puppy iets aan te leren. 

Verschillende trucjes om je hond te leren

Een hond is erg slim en leergierig, het ene ras wat meer dan het andere. Toch kunnen alle honden iets aanleren, van zitten tot liggen en een poot geven. Hieronder geven we je een aantal voorbeelden hoe je een bepaald trucje aan kunt leren, wat vind jij leuk of handig als je hond dit kan?

Benodigdheden: kleine hondenbrokjes of hondensnackjes én veel geduld. Je kunt ook een hondenspeeltje gebruiken. Bekijk hier onze top 10 hondenspeeltjes!

1. Hond zitten leren

Zorg ervoor dat je brokjes of speelgoed 30 centimeter boven het hoofd van je hond houdt. Je hond mag niet springen, maar moet blijven zitten. Verplaats de brokjes of het speeltje langzaam naar je schouders en je zult merken dat je hond gaat zitten. Beloon je hond en geef hem een ​​brokje of een speeltje als hij gaat zitten. Doe dit een paar keer en als je ziet dat je hond de neiging heeft om te gaan zitten, roep dan het zit-commando. Gaat het dan opnieuw goed? Probeer de beweging van de brokjes of het speelgoed te stoppen en gebruik nu enkel commando’s. Beloon je hond wanneer hij je bevelen opvolgt, dat is erg belangrijk in het leerproces! Doe dit ook direct na het opvolgen, dan kan je hond een verband leggen tussen de beloning en de opdracht.

2. Hond pootje geven leren

Beheerst je hond het zit-commando? Dan weet je zeker dat je hond klaar is om zijn pootjes uit te steken! Stap 1: laat je hond eerst zitten. Stap 2: leg een klein snackje of het speeltje bij de hond en beweeg je hand langzaam naar links. Je zult zien dat je hond met je hand meegaat en het gewicht van de hond zal verschuiven naar de kant waar je de traktatie naartoe leidt. Je ziet de poot van de andere kant omhoog komen. Zodra de poot je hand aanraakt, mag je je hond belonen. Doe dit een paar keer en probeer dan ook de andere poot. Voeg het commando “poot” toe aan de actie. Is het na een poosje makkelijker geworden voor je hond en luistert hij goed? Probeer dan alleen het commando “pootjes” te geven. Blijf herhalen en beloon iedere keer dat dit goed gaat!

3. Hond leren liggen

Kan jouw hond de bevelen om te zitten gehoorzamen? Dan kun je verder met het commando ‘lig’ of ‘af’ (dit kies je zelf, maar wees consistent om verwarring bij je hond te voorkomen)! Zorg ervoor dat je je hond eerst laat zitten. Laat je hond weten dat je brokjes of speelgoed in je handen verbergt en breng vervolgens je hond langzaam naar de grond. Dit doe je door de brokjes of speeltjes van de neus naar de borst en de vloer te leiden. Beloon je hond als hij op de grond ligt! Herhaal deze stappen en voeg het commando “lig” of “af” toe. Bravo! Liggen is bijvoorbeeld handig als je hond vaak opspringt, hier lees je hoe je dit kunt afleren.

4. Leer het commando ‘blijf’

Het blijf-commando kan ervoor zorgen dat je viervoeter op zijn plaats blijft en niet weggaat. Dit is super handig voor tijdens het eten of tijdens het wandelen. Zorg ervoor dat je hond de commando’s “zit”, ”lig” of ”af” al begrijpt voordat je met dit nieuwe handigheidje aan de slag gaat. Ga vooral niet te snel! Laat je hond allereerst zitten of liggen, doe dit op commando. Stap daarna achteruit terwijl je het commando “blijf” zegt. Staat je hond op? Begin dan direct opnieuw, laat je hond opnieuw zitten en probeer een stap terug te doen. Doe dit continu opnieuw, net zo lang totdat je een paar stappen weg kunt lopen zonder dat je hond in beweging komt. Blijf je hond het commando geven en beloon hem als dit goed is gegaan!

Gebruik altijd hetzelfde commando voor een trucje

Zorg er voor dat je voor een bepaald trucje altijd hetzelfde commando gebruikt en spreek dit binnen je gezin ook af. Wissel je tussen ”af” en ”lig”? Dan maak je het direct dubbel zo moeilijk voor je hond.

5. Leer je hond tussen je benen doorlopen

Lijkt het je leuk om je hond aan te leren tussen je benen door te lopen? Zorg er dan voor dat je voor je dierenvriend staat en dat de hond naar je rug kijkt. Lok de hond vervolgens met een knabbel tussen je benen en beloon hem als het goed gaat. Voeg het commando ‘volg’ of ’tussen’ toe in het proces. Als je eenmaal veel met het commando hebt geoefend en het gaat goed, dan moet je het commando blijven gebruiken. Blijf dit herhalen, net zoals alle andere commando’s.