hond trilt

Hond trilt: wat kan er aan de hand zijn?

Is jouw hond aan het trillen? Dan is er waarschijnlijk iets aan de hand en dien je het gedrag van je hond in de gaten te houden. Een trillende hond kan namelijk verschillende oorzaken hebben. In dit artikel leggen we uit waarom een hond trilt en wat je eraan kunt doen.

Oorzaken trillende hond

Er zijn verschillende oorzaken waarom honden trillen. Je kunt denken aan onderstaande oorzaken:

  • Stress door harde geluiden zoals onweer en vuurwerk
  • Angst
  • Kou
  • Misselijkheid of buikgriep
  • Ouderdom
  • Epilepsie
  • Vergif

Hond trilt in slaap

Trilt jouw hond weleens in zijn slaap? Dan hoef je je geen enkele zorgen te maken. Trillen in de slaap heeft te maken met dromen. Jouw hond kan net als mensen dromen en misschien is hij op dit moment wel vrolijk aan het spelen met een andere viervoeter in zijn dromen. 

Stress door harde geluiden

Jouw hond kan schrikken van plotselinge harde geluiden. Honden horen véél beter dan mensen, waardoor harde geluiden voor honden nog luider zijn. Dingen als onweer en vuurwerk kunnen dus als heftig ervaren worden. Jouw hond kan hiervan schrikken en gaan trillen. Lees hier meer over stress bij honden.

Angst

Stress is een vorm van angst, maar ook andere angstige dingen kunnen trillen veroorzaken. Wellicht is jouw hond weleens aangevallen door een andere hond en is hij daardoor angstiger geworden in de buurt van andere honden. Ook dan kan trillen voorkomen.

Kou

Honden kunnen het koud hebben. In de meeste gevallen hebben honden het niet koud, maar de wat kleinere honden kunnen het bijvoorbeeld in de sneeuw wel fris krijgen. Dit is echter geen reden tot paniek, ze kunnen hier prima tegen. Toch kan een beetje trillen dan voorkomen. Je kunt overwegen om hondenkleding aan te schaffen voor deze koude omstandigheden.

hond trilt

Misselijkheid of buikgriep

Natuurlijk kan je hond ook een beetje ziekig worden. Denk hierbij aan misselijkheid of buikgriep. Vermoed je dit doordat je hond bijvoorbeeld aan het overgeven is of dunne ontlasting heeft? Neem dan even contact op met je dierenarts.

Ouderdom

Ouderdom kan ervoor zorgen dat honden wat zwakker worden. Ze zijn dan gevoeliger voor kou en ziektes. Hierdoor kan je hond wat sneller gaan trillen. Trilt jouw oudere hond? Dan kun je uit voorzorg even contact leggen met een dierenarts.

Epilepsie

Misschien wel één van de meest nare dingen om te zien bij je hond is een epileptische aanval. Dit ziet er vervelend uit, maar is het meest vervelend voor de hond zelf. Je hond begint enorm te trillen en heeft geen controle meer over zijn lijf. Proberen op te staan leidt vaak direct tot het vallen. Ook komt kwijlen hier veel bij voor. Ontdek je een epilepsieaanval bij je hond? Dan kun je op dat moment niet zoveel doen. Stel je hond gerust zonder hem aan te raken en blijf in de buurt. Licht je dierenarts in over de aanval.

Vergif

Als je hond iets verkeerds eet kan dit tot trillen leiden. Dingen waar honden enorm slecht tegenkunnen zijn bijvoorbeeld chocola, sigarettenpeuken en kauwgom. Ook vergif is natuurlijk ontzettend slecht voor je hond. Breng in dit geval direct een bezoek aan de dierenarts.

Wat kun je doen als je hond trilt?

Gezien er verschillende oorzaken zijn, is het van belang om erachter te komen waardoor je hond trilt. Dan kun je actie ondernemen door de harde geluiden weg te nemen, te zorgen voor een rustige omgeving, een bezoek te brengen aan de dierenarts of andere maatregelen te nemen. Je kunt ook een kalmeringsmiddel gebruiken, bekijk hieronder meer informatie.

VetPlus Calmex

Calmex van VetPlus is een voedingsmiddel voor honden dat ervoor zorgt dat ze zich rustiger voelen bij stress. De tabletten kunnen onder andere ingezet worden bij de volgende omstandigheden: angst voor hard geluid zoals vuurwerk of onweer, veranderingen in de thuissituatie (bijvoorbeeld bij een verhuizing of een nieuw gezinslid), reizen, bezoek aan een hondenpension, trimsalon of dierenarts.