hond trekt

Hond trekt aan de lijn: trekken voorkomen!

Hond trekt tijdens het uitlaten: erg vervelend! Trekt jouw hond ook aan de lijn of riem als je aan het wandelen bent? Zorg er dan voor dat je jouw hond gaat trainen. Het is als baasje namelijk erg belangrijk om boven je hond te staan en te laten zien wie de baas is en wie dus ook het tempo tijdens het uitlaten bepaald. Niet jouw hond, maar jij bepaalt het tempo en de richting waar jullie naartoe gaan. Je hond gehoorzaamt en volgt! Je zal merken dat als je dit eenmaal hebt aangeleerd, dat het de band tussen jou en je viervoeter enorm versterkt en dat je een prettigere hondenwandeling beleefd. In deze blog geven we je tips als je hond trekt aan de lijn…

Waarom trekt hond aan de lijn?

Een vraag die wellicht veel mensen verkeerd zullen beantwoorden. Want: trekken aan de lijn is aangeleerd gedrag. Waarom? Omdat je hond zichzelf heeft aangeleerd om sneller naar zijn doel te komen. Je hond wilt graag op onderzoek uit en ruikt van alles tijdens zo’n interessante wandeling. Hij wil graag kennismaken met andere honden, mensen en dieren. Als de hond trekt aan de lijn komt hij sneller bij zijn doel, dat is toch ideaal? Het is daarom erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je dit gedrag zo snel mogelijk afleert! Jouw hond trekt aan de lijn uit enthousiasme, nieuwsgierigheid én omdat jij als baasje blijkbaar volgt.

Ook het looptempo van jullie als duo speelt een rol in deze training. Het natuurlijke looptempo van vooral grotere honden ligt een stuk hoger dan het tempo van ons als mensen. Dit kan al snel een strak gespannen lijn veroorzaken. Jonge honden zullen vanwege hun onstuimigheid en mate van energie meer moeite hebben om zich te concentreren op jou als baasje en zullen daarom eerder gaan trekken aan de riem. Omdat de hond niets anders gewend is en niets anders aangeleerd krijgt, zal dit een gewoonte gaan vormen.

Trekken aan de riem afleren

Hoe los je dit nu op? Des te langer je hond zichzelf heeft aangeleerd om te trekken aan de riem, des te moeilijker het wordt om het gedrag af te leren. Bij voorkeur leer je daarom van pups af aan om rustig mee te lopen aan de lijn. Toch is de oplossing vrij simpel, al moet je er wel enorm consequent in zijn. Geduld is dus erg belangrijk! Trekken aan de lijn voorkomen doe je zo:

  1. Begin op bekend terrein voor je hond zodat hij niet te veel afleiding heeft (dit mag ook je eigen woonkamer of tuin zijn)
  2. Neem een paar kleine beloningen (kleine hondensnacks of brokjes) mee tijdens de trainingen
  3. Lijn je hond rustig aan en begin met lopen zonder dat je iets anders dan normaal doet
  4. Laat je hond naast je lopen zonder gespannen lijn
  5. Doet je hond dit enkele tellen goed? Beloon dan direct en roep het commando ‘naast’
  6. Herhaal deze oefening voortdurend en ga steeds een stapje verder. Loop bijvoorbeeld een drukker rondje met meer voetgangers om de hond heen of bezoek een onbekende omgeving
  7. Doet je hond het niet goed en gaat hij trekken? Stop dan direct. Wacht even en probeer het opnieuw. Trekt je hond zelfs als je stilstaat? Draai dan om.

Houd voor jezelf in gedachten dat je hond vanaf het moment dat je bent begonnen aan deze training nooit meer mag trekken aan de lijn. Want: als je niet consequent bent, snapt je hond niet wat je bedoelt en gaat de training niet slagen. Je hond zal dan blijven trekken tijdens het uitlaten, iets wat je juist wil voorkomen. Train dus ook tijdens de snelle wandeling!

Trek nooit hard aan de lijn!

Dit is erg slecht voor de nek van je hond. Zelfs pijnlijk! Dat is niet de juiste manier om te trainen. Blijf dus consequent en geduldig om de training succesvol te volbrengen.

Tip: kies voor een geschikte halsband

Tijdens de training ‘hond trekken afleren’ is het belangrijk dat je hond een fijne halsband of een prettig tuigje draagt. Als deze namelijk te strak of vervelend zit, dan zal de training ook niet succesvol verlopen en kan je hond zich bezeren. Kies daarom altijd voor een goede halsband, we hebben hier een paar kwalitatieve en leuke halsbanden voor je opgesomd.

Hulpmiddel: Beaphar Gentle Leader

Je kunt tevens kiezen voor een Beaphar Gentle Leader. Deze halsband gaat ook over het hoofd van je hond, waardoor het hoofd naar de zijkant wordt getrokken als je hond trekt. Dit is niet zielig voor je hond: hij kan namelijk zelf bepalen hoe hard hij trekt. Een ideaal hulpmiddel als je hond trekt aan de lijn. De band is in verschillende afmetingen voor elk soort hond te verkrijgen.

Gentle Leader