hond schooien afleren

Hond schooien afleren: tips voor bedelen bij honden

Herken je het: een hond die schooit? Het is erg vervelend en het is goed af te leren. In dit artikel geven we je tips hoe je een hond schooien kunt afleren. We noemen schooien bij honden ook wel bedelen. Je bent zelf aan het eten en jouw hond kijkt je doordringend aan in de hoop ook wat te krijgen. Dit is echter niet de bedoeling omdat een hond zijn eigen hondenvoeding heeft. Menselijk voedsel is niet gezond voor je viervoeter, waardoor schooien ook niet nodig is.

Waarom hond schooien afleren?

Honden leefden vroeger in de natuur en aten zo veel als mogelijk. Met dit voedsel konden ze extra vetreserves opbouwen en zichzelf warm houden. Van nature willen honden dus graag eten, dit is bijvoorbeeld ook te merken bij puppy’s. Die kunnen door blijven eten, ook al zitten ze al vol. Jouw hond zal dus alle tafelkruimels en andere restjes met alle liefde opeten. Toch is dit niet de bedoeling omdat dit niet gezond is voor je viervoeter. In dit artikel vind je voedsel dat een hond écht niet mag eten. Daarnaast is het erg vervelend als je hond voortdurend vraagt om eten als je zelf aan het eten bent. Niet alleen voor jou, maar ook voor gasten in huis. Daarnaast kun je bij een schooiende hond nooit wat op tafel laten staan omdat je er niet zeker van bent of het er even later nog staat. Voldoende redenen voor het afleren van schooien bij jouw hond of puppy.

Hoe hond schooien afleren?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om een hond af te leren te bedelen bij mensen. Hieronder zie je een overzicht, waarna we alle onderdelen uitgebreider uitleggen. Op deze manier zorg je ervoor dat je hond of puppy niet meer schooit:

  • Zorg dat je hond naar zijn eigen plek gaat
  • Zorg voor een eigen, aparte eetplek voor je hond
  • Geen je hond geen eten(sresten)
  • Geef je hond geen aandacht tijdens het eten
  • Wees strikt en consequent
  • Ruim eten altijd op

Bedelen voorkomen bij honden

Zorg dat je hond naar zijn eigen plek gaat

Allereerst is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond, die zich nu steeds rondom de eettafel beweegt, naar zijn eigen plek gaat. Bijvoorbeeld zijn hondenmand of bench. Verwijs je hond naar deze plek en geef het commando ‘blijf’ alvorens je zelf naar de eettafel gaat om te dineren. Jouw hond dient gedurende het diner op zijn eigen plek te blijven. 

Zorg voor een eigen, aparte eetplek voor je hond

Het is belangrijk dat je je hond niet voert vanaf de eettafel. Dan kan hij namelijk niet het onderscheid tussen zijn eigen voeding en het eten van jou al mens inzien. Kies dus voor een eigen plek voor je hond. Hier zet je zijn voer- en drinkbak neer en alléén daar geef je je hond zijn eten. Op die manier leert je hond letterlijk zijn plek kennen. Je kunt eventueel proberen de huidige voerplek ergens anders te plaatsen, in ieder geval een beetje uit de buurt van de eettafel.

Bekijk de beste voer- en drinkbakken

Je kunt het voer van je hond op allerlei leuke manieren aanbieden. Ook zijn er verschillende mooie voerbakken te verkrijgen. Goede voerbakken stimuleren je hond om goed te eten. Bekijk daarom onze top 10.

Geef je hond geen eten(sresten)

Tijdens deze training is het cruciaal om je hond nóóit overblijfselen van het diner of ander menselijk eten te voeren. Jouw hond moet afleren te schooien, dus is het niet verstandig om je hond eten voor mensen te geven. Dit is tevens erg ongezond voor je viervoeter. Kies dus enkel voor hondenvoeding en hondensnacks, niet voor andere voeding. Dit stimuleert je hond om niet te schooien.

Geef je hond geen aandacht tijdens het eten

Je hond dient te beseffen dat hij niet bij het eten van mensen hoort. Ben je thuis aan het eten en roep je toch continu je hond om even te aaien of een balletje te gooien? Dan leert je hond dit niet. Het is dus van belang om je hond niet te betrekken bij het diner. Geef hem dus géén aandacht terwijl je zelf aan het eten bent.

Wees strikt en consequent

Net zoals bij elke andere hondentraining is het belangrijk om altijd strikt en consequent te zijn. Geef je hond dus op geen enkel moment toch stiekem een lekkernijtje, tenzij het een hondensnack is. Wees hierin consequent en laat ook andere gezinsleden of bezoekers meedoen. Ook zij dienen de andere stappen op dezelfde manier als jou (het hondenbaasje) uit te voeren. Alleen op die manier leer je schooien bij je puppy of hond af.

Ruim eten altijd op

Als laatste tip die we mee kunnen geven is het belangrijk dat je eten en etensresten altijd opruimt. Voorkom dus dat er na een gezellige avond nog allerlei lekkere dingen op tafel blijven staan. Anders kan je hond opnieuw in de verleiding komen om toch aan iets lekkers te snuffelen. En dit wil je nu net voorkomen, dus help je hond een handje door alles netjes op te bergen.