Een hond ontvlooien, hoe doe je dat eigenlijk?
Honden kunnen last krijgen van vlooien. Dat is misschien het laatste waar je aan wilt denken, maar toch is het goed om er informatie over in te winnen. Hoe kun je namelijk het beste je hond/puppy ontvlooien? In dit artikel geven we je tips over het voorkomen van een vlooienbesmetting, hoe je honden kunt ontvlooien en welke producten (vlooienmiddelen) hier geschikt voor zijn.
Wat zijn vlooien?
Vlooien zijn zeer kleine bruinige diertjes die ontzettend vervelend zijn. Vlooien kunnen erg ver springen van de ene persoon/dier tot de andere persoon/dier. Dit is dan ook de manier waarop ze op je hond terecht kunnen komen. Vervolgens veroorzaken ze ze jeuk en rode plekken. Naast deze vervelende klachten kunnen ze ook een plaag vormen in je huis. Dat wil je natuurlijk voorkomen, want dan ben je verder van huis!
Hoe krijgt een hond vlooien?
Zoals we net al zeiden kunnen vlooien ver springen en zich daardoor gemakkelijk verplaatsen en voortplanten. Zo kunnen de eitjes van de vlo meeliften op je kleding na aanraking met een besmette hond. Daarnaast kan een andere hond natuurlijk ook de eitjes meebrengen en kan de vlo zo overspringen op jouw hond. Opletten geblazen!
Controleren met een vlooienkam
Een vlooienkam is een speciaal ontwikkelde kam voor het opsporen van mogelijke vlooien in de vacht van je hond. Veel mensen denken dat je door gebruik van de vlooienkam de vlooien vindt, maar je komt voornamelijk de ontlasting van de vlooien tegen. De vlooien zelf zal je minder snel spotten. Hieronder is stap voor stap omschreven hoe je een vlooienkam moet gebruiken en hoe je erachter komt of er daadwerkelijk sprake is van een vlooienbesmetting.
Stap 1: kam langzaam vanaf de nek richting de staart van je hond
Zet de kam aan vanaf de huid om zo diep genoeg in de vacht te kunnen kammen. Zorg dat je voldoende kamt over het hele lichaam om zo de kans op het detecteren van een mogelijke besmetting te vergroten.
Stap 2: pak een witte tissue
Als je klaar bent met het kammen dien je te controleren of er wel of geen sprake is van een vlooienbesmetting. Pak een witte tissue en maak deze nat.
Stap 3: vlooienkam op de tissue leggen
Leg je vlooienkam op de tissue en verwijder zo nodig wat haren om het resultaat zo duidelijk mogelijk te kunnen zien.
Stap 4: vouw de tissue dicht met de kam ertussen
Laat dit 5 tot 10 seconden zo liggen en trek hierna langzaam de kam uit de dichtgevouwen tissue.
Stap 5: zoek naar bruinige vlekjes
Vouw de tissue weer open. Zie je rode of bruine plekjes op de tissue? Dan is er sprake van een vlooienbesmetting. Vlooien zijn namelijk bloedzuigers en de kleur van de ontlasting van de vlo is afkomstig van het verteerde bloed dat de vlo heeft opgezogen. Behandel jouw hond zo snel mogelijk met een passend ontvlooiingsmiddel.
Tip: vraag ook aan je hondentrimmer of hij/zij extra aandachtig kan kijken als je twijfelt.
Ontvlooien hond met deze producten
Er zijn verschillende producten en manieren om vlooien te bestrijden en je hond te beschermen tegen een (volgende) vlooienbesmetting. Hieronder lichten we een aantal mogelijkheden uit.
Advantix Spot On pipetten
Wanneer je viervoeter een vlooienbesmetting heeft kun je je hond ontvlooien met een spot on pipet, bijvoorbeeld Advantix Spot On 250. Dit vlooien- en tekenmiddel is te gebruiken bij honden, doodt al aanwezige vlooien en teken en beschermt je hond tot 4 weken tegen een nieuwe besmetting. Het is hierbij dus nodig om je hond preventief te behandelen tegen een besmetting. Kies je voor een spot on pipet? Dan moet je je viervoeter maandelijks opnieuw behandelen met een spot on pipet om een vlooien besmetting te voorkomen.
Seresto vlooienband hond
Een andere manier om je honden te behandelen en te beschermen tegen de vlo is het dragen van een vlooienband. Deze doe je om de hals van je hond welke aanwezige vlooien op je dier direct zal doden. De vlooienband beschermt tot wel 8 maanden tegen nieuwe vlooien. Om je hond preventief te behandelen tegen vlooien met een vlooienband zul je dus iedere 8 maanden de band moeten verwisselen voor een nieuwe. Een ideale manier om te beschermen.
Frontline vlooienspray
Naast de spot on pipetten en vlooien halsbanden bestaan er ook sprays die geschikt zijn voor het behandelen van vlooien bij honden. Bekijk bijvoorbeeld de Frontline spray. Deze spray is veilig te gebruiken bij honden, zelfs al vanaf een leeftijd van 2 dagen. Na het gebruiken van de spray worden alle vlooien en teken binnen 24 tot 48 uur gedood en is je pup tot wel 3 maanden beschermt tegen nieuwe ongewenste bezoekers.
Tip: reinig ook de omgeving van je hond
Als blijkt dat je hond vlooien heeft, is het niet voldoende om alleen je hond te ontvlooien. De beestjes kunnen namelijk overal zitten, waardoor jij mogelijk de volgende bent die last heeft van een besmetting. Zorg er daarom voor dat je de omgeving reinigt door een paar dagen dagelijks grondig te stofzuigen, niet te dweilen (vlooien houden van vocht), heet te wassen (om vlooien te doden) en een omgevingsspray te gebruiken. Laat je hond trouwens ook niet in bed slapen, al helemaal niet als je vlooien hebt geconstateerd.
Waarom verharen honden eigenlijk?
Meer te weten komen over de vacht van je hond? Waarom verliest een hond eigenlijk haren? Lees dan hier verder.