hond nagels knippen

Hond nagels knippen: wanneer & hoe?

De nagels van je hond knippen: wanneer moet je dit doen en hoe doe je dat eigenlijk? In deze blog vertellen we je waarom je hondennagels moet knippen, hoe je dit doet en wanneer dat moet. Ook geven we je tips voor het aanschaffen van een nagelschaar voor honden (ook wel een nagelknipper of nageltang voor honden genoemd). Lees gauw meer om erachter te komen hoe de nagelverzorging bij honden werkt.

Waarom nagels knippen hond?

In principe werken de nagels van honden net als bij mensen. Ze groeien en slijten door over ruwe oppervlakken te schuren. Wij mensen doen dit minder dan honden, gezien zij op blote poten (en nagels) over straat lopen en dus voortdurend de nagels laten slijten. Dit is echter niet altijd voldoende en de duimnagel raakt de grond niet. Worden de nagels te lang? Dan kunnen de nagels zeer pijnlijk voor je hond worden, kan hij eraan gaan likken en mogelijk zelfs mank gaan lopen. Dat willen we voorkomen en daarom moeten hondennagels wél geknipt worden!

Wanneer nagels knippen hond?

De nagels van een hond hoeven pas geknipt te worden als deze te lang zijn doordat ze te weinig versleten zijn. Het is prima als je dit eens in de 8 weken controleert. De duimnagel kun je beter iets vaker controleren omdat deze minder hard slijt. Controleer dus minstens één keer in de 8 weken en laat ook de hondentrimmer de nagels controleren bij het terugkerende bezoek. Je kunt onderstaande maatstaven aanhouden om te checken of de nagels van je hond geknipt moeten worden. Laat je hond rechtop op de grond staan en zo weet je of de nagels van je hond geknipt moeten worden:

  • Raken de nagels van je hond de grond nét of nét niet? Dan is nagels knippen niet nodig.
  • Raken de nagels van je hond de grond gemakkelijk? Dan is nagels knippen wel nodig.
  • Staan de tenen scheef? Dan is nagels knippen nodig.

Hoe nagels knippen hond?

De meeste honden hebben er geen problemen mee als jij de nagels aanraakt. Heeft je hond hier wel last van? Leer je hond dan stapsgewijs aan dat je aan de nagels voelt door hiermee te trainen. Onderstaand stappenplan kun je gebruiken bij het knippen van de hondennagels:

Stappenplan hondennagels knippen

Stap 1: zorg voor de juiste nagelschaar voor honden

Als je de nagels van je hond gaat knippen is een speciale nagelschaar benodigd. Probeer niet te knippen met je eigen nagelschaar of met een normale schaar, dat gaat écht fout. Kies voor een veilige nagelschaar voor honden.

nagelschaar hond

Stap 2: laat je hond een positie kiezen

Staand, zittend of liggend: het maakt eigenlijk niet zo veel uit als je de nagels van je hond gaat knippen. Het enige wat belangrijk is, is dat je bij de pootjes kunt komen. Laat je hond daarom zelf bepalen wat hij/zij fijn vindt: zitten, liggen of staan. Als jij dit bepaalt kan het zijn dat je hond dit eigenlijk niet zo fijn vindt.

Stap 3: begin met knippen

Zodra je gaat beginnen met knippen is het handig om met één hand de onderkant van de voet van je hond vast te houden en de betreffende teen vast te pakken. Zo houd je deze stabiel om met de andere hand de nagel af te knippen. Knip de nagels niet te kort af om een bloedende teen en pijn te voorkomen. Tip: voer eerst een beetje druk op de nagel uit voordat je daadwerkelijk knipt. Zo kom je erachter of je hond zich hieraan bezeert. Reageert hij/zij niet? Dan kun je gerust knippen.

Hondentrimmers kunnen ook nagels knippen

Vraag bij je trimsalon na of zij de nagels van je hond kunnen knippen. Dan weet je zeker dat goed gebeurt.

Wat is de functie van nagels bij honden?

De nagels van honden hebben verschillende functies. Ten eerste bieden ze grip en stabiliteit tijdens het lopen, rennen en springen op verschillende soorten ondergronden. Nagels helpen ook bij het graven van aarde of het vasthouden van prooien.

Daarnaast hebben nagels een belangrijke rol bij het behoud van de balans en de houding van de hond. Wanneer de nagels te lang worden, kan dit leiden tot een slechte houding en gewrichtsproblemen.

Regelmatig trimmen van de nagels is daarom belangrijk voor de gezondheid van de hond. Lange nagels kunnen ook gemakkelijk breken of scheuren, wat pijnlijk kan zijn en kan leiden tot infecties.

Het is dus belangrijk om de nagels van je hond goed in de gaten te houden en ze indien nodig te trimmen. Raadpleeg bij twijfel of als je niet zeker weet hoe je de nagels van je hond moet trimmen, altijd een professionele dierenarts of trimmer.

Zijn er hondenrassen waarvan de nagels niet geknipt hoeven te worden?

Over het algemeen moeten bij alle honden de nagels regelmatig worden geknipt, ongeacht het ras. Echter, sommige hondenrassen hebben van nature kortere nagels die minder snel slijten, waardoor ze minder vaak hoeven te worden geknipt. Dit zijn bijvoorbeeld hondenrassen zoals de Greyhound, Whippet en Italiaans windhondje. Maar zelfs bij deze rassen kan het soms nodig zijn om de nagels bij te knippen, afhankelijk van de activiteiten van de hond en de omgeving waarin hij leeft. Het is daarom belangrijk om de nagels van je hond regelmatig te controleren en te knippen indien nodig.

Wat als je de nagels van je hond niet knipt?

Als je de nagels van je hond niet knipt, kunnen ze te lang worden en over de grond slepen tijdens het lopen. Dit kan ongemak veroorzaken en in sommige gevallen zelfs pijnlijk zijn voor de hond. Langere nagels kunnen ook gemakkelijker breken of splijten, waardoor de hond kwetsbaar kan worden voor infecties en ontstekingen. Wanneer de nagels te lang zijn, kan het de houding en het looppatroon van de hond beïnvloeden, wat kan leiden tot spier- en gewrichtsproblemen. Daarom is het belangrijk om de nagels van je hond regelmatig te knippen, om ongemak en pijn te voorkomen en de gezondheid van je hond te waarborgen.