overgewicht hond

Hond met overgewicht laten afvallen met deze tips

Overgewicht bij honden is een groeiend probleem in de moderne samenleving. Net als bij mensen kan overgewicht bij honden leiden tot gezondheidsproblemen zoals gewrichtsproblemen, diabetes en hart- en vaatziekten. Helaas wordt overgewicht bij honden vaak over het hoofd gezien of als minder belangrijk beschouwd dan andere gezondheidsproblemen. Daarom is het belangrijk om de oorzaken van overgewicht bij een hond te begrijpen en te leren hoe je het kunt voorkomen en behandelen om ervoor te zorgen dat jouw hond een lang en gezond leven kan leiden.

Waarom heeft een hond overgewicht?

Er zijn verschillende redenen waarom honden overgewicht kunnen krijgen. Eén van de belangrijkste oorzaken is te veel calorieën binnenkrijgen in verhouding tot hun energieverbruik. Dit kan gebeuren als honden te veel eten krijgen, te veel tussendoortjes krijgen, of niet genoeg lichaamsbeweging krijgen om de calorieën te verbranden. Andere mogelijke oorzaken van overgewicht bij honden zijn genetische aanleg, hormonale problemen, bepaalde medicijnen, en bepaalde gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om de oorzaken van overgewicht bij jouw hond te begrijpen, zodat je de juiste maatregelen kunt nemen om het gewicht van jouw hond te beheersen en te voorkomen dat het probleem verergert.

Wist je dat een hond ook ondergewicht kan hebben?

Vermoed je juist ondergewicht bij je hond? Raadpleeg dan dit artikel, dan geven we je er advies over.

Symptomen overgewicht bij hond

Enkele veelvoorkomende symptomen die kunnen duiden op overgewicht bij honden:

 1. Te veel vetweefsel, vooral rond de ribben en heupen.
 2. Een zichtbaar verlies van taille of buik tuck.
 3. Moeite met bewegen, inclusief wandelen, rennen of traplopen.
 4. Kortademigheid en vermoeidheid tijdens lichaamsbeweging.
 5. Veranderingen in gedrag, zoals minder speelsheid of enthousiasme om te spelen.
 6. Veranderingen in eetlust, zoals overmatig eten of bedelen om voedsel.
 7. Gewrichtspijn of artritis, wat kan worden verergerd door extra gewicht op de gewrichten.

Als je vermoedt dat jouw hond overgewicht heeft, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen voor een professionele diagnose en behandelingsopties. Bekijk hier of jouw hond het juiste lichaamsgewicht heeft.

Gezondheidsrisico’s voor honden met overgewicht

Dit zijn enkele gezondheidsrisico’s die honden met overgewicht kunnen lopen:

 1. Gewrichtsproblemen (zoals artrose) en artritis als gevolg van extra gewicht dat druk uitoefent op de gewrichten.
 2. Verhoogd risico op diabetes mellitus, omdat extra gewicht de insulineresistentie kan verhogen.
 3. Hart- en vaatziekten, omdat extra gewicht de belasting van het hart kan vergroten en de bloeddruk kan verhogen.
 4. Ademhalingsproblemen zoals kortademigheid en luchtwegobstructie.
 5. Leverproblemen en verhoogde leverenzymen.
 6. Verhoogd risico op kanker.
 7. Verhoogde stress op de organen van het spijsverteringsstelsel, zoals de pancreas.
 8. Kortere levensduur.

Het is belangrijk om de gezondheid van je hond te monitoren en indien nodig actie te ondernemen om overgewicht te voorkomen of te behandelen om deze gezondheidsrisico’s te verminderen.

Adviezen voor hond met overgewicht

Wat moet je doen als je hond overgewicht heeft? Moet je hond afvallen? Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om overgewicht bij je viervoeter tegen te gaan:

 1. Verminder het aantal calorieën: Overvoeding is de belangrijkste oorzaak van overgewicht bij honden. Het is belangrijk om de calorie-inname van uw hond te verminderen. Praat met uw dierenarts over de juiste hoeveelheid voedsel die uw hond nodig heeft en kies een voer met minder calorieën.
 2. Geef gezonde snacks: Vermijd ongezonde snacks en geef uw hond in plaats daarvan gezond voer en gezonde snacks zoals wortelen, appels of andere groenten en fruit. Zorg er wel voor dat u geen voedsel geeft dat gevaarlijk kan zijn voor honden, zoals chocolade of druiven. Bekijk hier welk fruit je hond mag eten.
 3. Verhoog de lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging is belangrijk om uw hond te helpen afvallen. Neem uw hond dagelijks mee voor wandelingen, speel samen in de achtertuin of neem uw hond mee naar een hondensport.
 4. Gebruik voedselpuzzels: Voedselpuzzels en speelgoed kunnen uw hond helpen om langzamer te eten en langer verzadigd te blijven. Bekijk hier super leuke hondenpuzzels.
 5. Blijf regelmatig in contact met je dierenarts om ervoor te zorgen dat je hond gezond blijft en veilig afvalt. Overleg met je dierenarts voordat je veranderingen aanbrengt in het dieet of de lichaamsbeweging van je hond.

Kies voor hondenvoer van hoge kwaliteit

Hondenvoer van hoge kwaliteit is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van je hond. Dit type voer is ontworpen om te voorzien in de voedingsbehoeften van je hond op basis van zijn leeftijd, ras, grootte en activiteitsniveau. Het is gemaakt van hoogwaardige ingrediënten en bevat de juiste hoeveelheid voedingsstoffen om uw hond te helpen een gezond lichaamsgewicht te behouden, een gezonde spijsvertering te bevorderen en de algehele gezondheid te ondersteunen.

Hondenvoer van hoge kwaliteit bevat vaak hoogwaardige eiwitten, zoals kip of zalm, die helpen bij het opbouwen en behouden van spiermassa. Het bevat ook complexe koolhydraten, zoals bruine rijst en erwten, die langzaam worden verteerd en een langdurige energiebron bieden voor je hond. Daarnaast bevat het voer essentiële vitaminen en mineralen, zoals vitamine E en zink, die belangrijk zijn voor een gezond immuunsysteem en een glanzende vacht.

hond overgewicht