hond masseren

Je hond masseren: wanneer & hoe doe je dat?

Natuurlijke therapieën worden steeds populairder in de wereld van hondenverzorging. Massage voor honden is een van de meest effectieve manieren om pijn, stress en angst te verlichten en de algehele gezondheid van jouw hond te verbeteren. Of het nu gaat om het verlichten van spierpijn na inspanning of het kalmeren van angst voor een bezoek aan de dierenarts, hondmassage kan helpen. Maar waar moet je beginnen als je jouw hond wilt masseren? Welke technieken kun je gebruiken? Hoe vaak moet je het doen? En welke voordelen kan het hebben voor jouw hond? In dit artikel gaan we dieper in op deze vragen en meer.

Of je nu een professionele hondentrainer bent of gewoon een liefhebbende hondeneigenaar, massage kan een geweldige manier zijn om de gezondheid en het welzijn van jouw hond te verbeteren. Lees verder om te leren hoe je jouw hond kunt masseren en welke voordelen het kan bieden.

Wanneer hond masseren?

Er zijn verschillende situaties waarin het masseren van jouw hond kan helpen. Hier zijn een paar voorbeelden:

 1. Na lichamelijke inspanning: Net als mensen kunnen honden na fysieke activiteit spierpijn en stijfheid ervaren. Een massage kan de doorbloeding verbeteren en helpen bij het herstelproces.
 2. Bij angst of stress: Honden kunnen, net als mensen, last hebben van angst of stress. Massage kan helpen om deze gevoelens te verminderen door het vrijkomen van kalmerende hormonen zoals oxytocine.
 3. Bij gewrichtsproblemen: Honden met artrose of andere gewrichtsproblemen kunnen baat hebben bij massage omdat het de bloedstroom en flexibiliteit kan verbeteren en pijn kan verminderen.
 4. Als onderdeel van de dagelijkse verzorging: Masseren kan ook een rustgevende en ontspannende manier zijn om de band tussen jou en jouw hond te versterken, en kan ook helpen bij het verminderen van haaruitval.

Het is belangrijk om te onthouden dat massage geen vervanging is voor medische behandelingen en dat je altijd advies moet vragen aan jouw dierenarts als jouw hond gezondheidsproblemen heeft.

Hoe hond masseren?

Het masseren van jouw hond kan op verschillende manieren worden gedaan. Hier zijn een paar tips om jou op weg te helpen:

 1. Begin langzaam: Begin met langzame, zachte bewegingen en bouw geleidelijk op. Vermijd abrupte bewegingen of plotselinge druk.
 2. Gebruik een comfortabele ondergrond: Zorg ervoor dat jouw hond comfortabel op een zachte ondergrond ligt, bijvoorbeeld op een deken of mat.
 3. Focus op de grote spiergroepen: Begin met het masseren van de grote spiergroepen van jouw hond, zoals de schouders, nek, rug en dijen.
 4. Gebruik lichte druk: Gebruik lichte druk bij het masseren en voel hoe jouw hond reageert. Stop als jouw hond ongemak of pijn laat zien.
 5. Werk in een ontspannen omgeving: Zorg ervoor dat jouw hond in een ontspannen omgeving is en houd rekening met de stemming van jouw hond. Als jouw hond gestrest of angstig is, kan het masseren het probleem juist verergeren.
 6. Gebruik massageolie: Het gebruik van massageolie kan helpen bij het verminderen van wrijving en het soepeler maken van de huid. Kies een olie die geschikt is voor honden en vermijd essentiële oliën die gevaarlijk kunnen zijn voor jouw hond.

Onthoud dat elke hond anders is en dat het belangrijk is om te luisteren naar de signalen van jouw hond en de massage aan te passen aan de behoeften en reacties van jouw hond. Als je twijfelt of als jouw hond gezondheidsproblemen heeft, raadpleeg dan altijd jouw dierenarts voordat je begint met masseren.

Praktische tips voor de behandeling

Hier zijn enkele praktische tips voor het masseren van een hond:

 1. Creëer een rustige omgeving: Zorg ervoor dat de kamer waar je de massage uitvoert rustig en ontspannen is. Speel rustgevende muziek en houd de telefoon uit.
 2. Kies de juiste plek: Kies een rustige plek waar de hond zich prettig voelt. Sommige honden vinden het fijn om op hun rug te liggen, terwijl anderen liever op hun zij liggen.
 3. Gebruik een goede techniek: Gebruik cirkelvormige bewegingen met je vingers om de spieren van de hond te masseren. Begin bij de nek en werk geleidelijk naar beneden naar de schouders en rug. Vermijd het masseren van de botten en de ruggengraat.
 4. Beloon je hond: Zorg ervoor dat je je hond beloont tijdens de massage. Dit kan door middel van een traktatie, door ze liefdevol aan te raken of door rustgevend tegen ze te praten.
 5. Pas op voor signalen van ongemak: Houd de lichaamstaal van de hond in de gaten en stop de massage als de hond signalen van ongemak vertoont, zoals tandenknarsen, piepen of weglopen.
 6. Vraag professionele hulp: Als je twijfelt over de gezondheid van je hond of als de hond pijn ervaart tijdens de massage, raadpleeg dan een dierenarts of professionele masseur voor honden.

Voordelen hond masseren

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het masseren van jouw hond. Hier zijn een paar voorbeelden:

 1. Verbetert de bloedsomloop: Massage kan de doorbloeding verbeteren en zorgen voor een betere toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de spieren en weefsels van jouw hond.
 2. Vermindert stress en angst: Massage kan helpen bij het verminderen van de symptomen van angst en stress bij honden door het vrijkomen van kalmerende hormonen zoals oxytocine.
 3. Vermindert pijn: Massage kan helpen bij het verminderen van pijn bij honden met gewrichtsproblemen, artritis of andere aandoeningen.
 4. Versterkt de band tussen hond en baasje: Masseren kan een geweldige manier zijn om de band tussen jou en jouw hond te versterken en kan ook helpen bij het verminderen van haaruitval.
 5. Verbetering van de bewegingsvrijheid: Massage kan helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit en bewegingsvrijheid van jouw hond, waardoor ze beter kunnen bewegen en zich comfortabeler kunnen voelen.

Het is belangrijk om te onthouden dat massage geen vervanging is voor medische behandelingen en dat je altijd advies moet vragen aan jouw dierenarts als jouw hond gezondheidsproblemen heeft.