hond leren rollen

Hond leren rollen: tips om snel te leren

Wil je jouw hond leren rollen? Begrijpelijk, het kan namelijk een handige vaardigheid zijn voor bijvoorbeeld een bezoekje aan de dierenarts. Bovenal is het natuurlijk gewoon leuk om te trainen met je hond en hem van alles aan te leren. Je hond leren omrollen hoort daar ook bij. In dit artikel geven we je tips en een stappenplan om je hond gemakkelijk omrollen aan te leren. Het is namelijk niet moeilijk. Wist je dat training de band tussen jou en je hond versterkt? Voldoende redenen om aan de slag te gaan.

Begin met de makkelijkste trucjes

Voordat je jouw hond rollen leert, is het van belang dat hij al enige basisvaardigheden beheerst. Denk aan reageren op commando’s, zitten, liggen en poot geven. Daarna kun je verder gaan met andere trucjes zoals rollen. Vind hier meer leuke trucs.

Hond leren rollen in 3 stappen

Eigenlijk is het leren van rollen helemaal niet zo lastig. Er zijn slechts drie stappen die je eenvoudig kunt volgen. Het is daarbij dus wel belangrijk dat jouw hond de basisvaardigheden al kan, dan kun je pas verder gaan met het aanleren van rollen. Eén van deze basisvaardigheden heb je namelijk ook echt nodig. Zo is te zien in ons stappenplan:

  1. Laat je hond liggen op commando
  2. Gebruik een beloning om je hond te laten rollen
  3. Gebruik het commando ‘rollen’
  4. Beloon je hond bij het goed uitvoeren

1. Laat je hond liggen op commando

De eerste stap voor je hond is om te gaan liggen. Laat hem dit doen op commando, zodat hij dit ook blijft trainen. Zodra hij helemaal ligt, kun je verder gaan naar stap 2. Beheerst je hond het commando om te liggen nog niet helemaal goed, blijf dit dan oefenen en ga nog niet verder. Anders maak je het te ingewikkeld en verwarrend voor je maatje.

2. Gebruik een beloning om je hond te laten rollen

Pak een klein hondensnackje (bekijk hier lekkere snacks) en houd deze vlak onder de neus van je hond. Hij mag eraan ruiken, maar nog niet pakken. Beweeg je hand met de beloning van zijn neus naar zijn schouder. Op deze manier moet je hond zijn hoofd draaien om de beloning te volgen.

3. Gebruik het commando ‘rollen’

Volgt hij je hand met zijn hoofd? Dan beweeg je je hand rond zijn schouder en terwijl hij op zijn zij gaat liggen geef je het commando ‘rollen’. Het geven van dit commando is enorm belangrijk. Zo kan je hond de link leggen tussen het rollen en het commando, zodat hij dit kan onthouden en de volgende keer opnieuw kan uitvoeren.

4. Beloon je hond bij het goed uitvoeren

Heeft je hond de vorige stappen goed doorlopen en is hij gerold? Dan dien je hem te belonen met een klein hondensnackje. Is de opdracht mislukt? Beloon dan niet, anders begrijpt je hond het niet meer. Wacht dan even en probeer het later nog eens.

Tip: gebruik een clicker om het leerproces te versnellen

Wil je het leerproces van je hond versnellen? Dan kun je ook gebruikmaken van een clicker. elkens wanneer je hond het gewenste gedrag vertoont, klik je op de clicker en geef je hem een beloning. Op deze manier leert je hond snel welk gedrag van hem wordt verwacht en zal hij dit gedrag vaker gaan vertonen. De clicker is geschikt voor allerlei soorten trainingen, van gehoorzaamheid tot behendigheid.

hond leren rollen

Wees consequent en heb geduld

Bij het trainen van honden is het erg belangrijk om consequent te zijn. Gebruik bijvoorbeeld voor elk trucje een ander, duidelijk commando en verwissel dit niet. Beloon enkel als een truc goed uitgeoefend wordt. Train je jouw hond met meerdere mensen? Spreek dan onderling de manier van belonen en de commando’s af, zo voorkom je verwarring bij je viervoeter. Sommige honden trainen erg snel, anderen hebben wat meer tijd nodig. Blijf geduldig en word nooit boos op je hond, dat werkt enkel averechts. Neem de tijd en je zal merken dat samen trainen een leuke bezigheid is. Het versterkt tevens de band tussen jou als hondenbaas en je doggo.