hond laten chippen

Hond laten chippen: prijs & waarom?

Hond chippen verplicht?

Ja, sinds 1 april 2013 is het in Nederland verplicht om je hond te laten chippen. Dat betekent dat er bij elke hond een microchip wordt ingebracht. Daarmee is je hond direct gekoppeld aan een geregistreerde databank. Bijvoorbeeld de Databank Honden van de Raad van Beheer.

Hoe werkt zo’n hondenchip?

De naam zegt het al: een microchip is erg klein, niet groter dan een rijstkorrel. Dit is de meest efficiënte manier om een hond altijd te kunnen identificeren. In de meeste gevallen wordt een chip achterin de nek aangebracht. De chip bevat een unieke code waarmee je hond geïdentificeerd kan worden door een scanner. De meeste dierenartsen, opvanghuizen, dierenasiels en politiebureaus en dierenziekenhuizen hebben een dergelijk scanapparaat. De voornaamste reden voor het gebruik van een chip is dat je hond altijd weer herenigt kan worden met het baasje als hij weggelopen is. Word je hond gevonden? Dan kan met zo’n scanner uitgevonden worden bij wie de viervoeter hoort. Wel zo’n fijn gevoel!

Waar hond laten chippen?

Een hond chippen kan bij een dierenarts en meestal ook bij een dierenasiel als je hond hier vandaan komt. Dit moet binnen de eerste 7 weken van het hondenleven gebeuren. Rashonden met een officiele stamboom worden meestal al door de fokker door de Raad van Beheer gechipt, dan hoef je het dus niet zelf te doen. Vraag dit na bij de fokker. Ook honden die uit het buitenland komen moeten officieel al in het buitenland gechipt zijn. Daarnaast heeft iedere hond een Europees dierenpaspoort nodig.

Kosten hond chippen

Wat kost een hond chippen? Er zijn geen vaste prijsafspraken, maar gemiddeld is de prijs voor het chippen van honden tussen de € 20,00 en € 40,00 bij een dierenarts of asiel. Het is dus niet zo prijzig.