kan een hond lachen

Kan een hond lachen?

Onze website heet www.hondenlach.nl, dus hoe kan het ook anders dan dat wij een blog schrijven over lachende honden. Je zult het je misschien weleens afvragen: kan een hond lachen? Je zal vast gemerkt hebben dat je hond laat zien dat blij is als je bijvoorbeeld een spelletje speelt, maar lachen honden dan ook echt? In dit artikel beantwoorden we de vraag: kunnen honden lachen?

Kan een hond lachen?

Het antwoord daarop is: ja, honden kunnen lachen! Lachen betekent letterlijk een uiting van blijdschap, van vrolijkheid. Je zal een hond niet zo snel horen lachen zoals wij mensen, maar honden kunnen wel degelijk hun blijdschap tonen. Dit kunnen ze doen door hun bovenlip op te trekken, maar belangrijkere aanwijzingen van vrolijkheid bij je hond zijn: kwispelen, uitdagen, blaffen, piepen en hijgen. Elke aanwijzing kan echter ook iets anders betekenen, een hond kan namelijk ook blaffen of piepen bij gevaar. Wij mensen leven al duizenden jaren samen met honden en daarom weten we goed in te schatten hoe een hond zich ergens bij voelt. Wij geven daar al snel een ‘menselijke draai’ aan, dat terwijl honden hun gevoelens heel anders overdragen dan wij mensen en bijvoorbeeld ook anders communiceren met andere honden. Dit gebeurt meer met geur en lichaamstaal.

Honden lachen: wat betekent dat?

Als een hond zijn mondhoeken naar boven krult, denken wij mensen al snel dat een hond lacht. Dat lijkt misschien zo, maar lachen bij honden is compleet anders dan lachen bij mensen. Er is al veel onderzoek gedaan naar lachende honden en wat deze vorm van lachen nu echt betekent. Daarbij komen 2 vormen naar voren:

  • Speelgezicht
  • Relaxt gezicht

De eerste variant is een speelgezicht. Wanneer je hond zijn mondhoeken naar boven krult terwijl hij aan het spelen is, zal dit een vorm van blijdschap zijn. De andere variant is een vorm van relaxen. Misschien herken je het wel: jouw hond rolt op zijn rug en jij aait heerlijk over zijn/haar borst. Je ziet vervolgens de tanden van je hond verschijnen. Dit is een relaxte glimlach!

Wist je dat…

Het heel belangrijk is om het gebit van je hond te verzorgen? Zorg voor een frisse geur en een schoon gebit door deze tips te gebruiken.

Hoe weet je of jouw hond blij is?

Zoals we al aangaven: honden kunnen niet op dezelfde manier lachen als wij. Er zijn wel tekenen van blijdschap te vernemen tijdens het spelen en relaxen, maar hoe weet je nu eigenlijk of jouw hond gelukkig en blij is? Je kunt veel aan de staart aflezen!

  • Neutrale (natuurlijke) positie van de staart: ontspannen
  • Staart naar beneden: onderwerping en angstig
  • Staart in de lucht: agressief of dominant
  • Kwispelen: opwinding (bijvoorbeeld van blijdschap)

Al met al kunnen honden dus een soort van lachen, maar kun je hier niet heel veel van aflezen. Het is belangrijker om goed te kijken hoe je hond zich gedraagt. Let hierbij op de lichaamstaal, de staart en bijvoorbeeld hoe je hond eet (eet hij wel voldoende?).