Honden & kinderen

Hond & kinderen: tips voor een goede verhouding!

Een hond kan een geweldige aanvulling zijn op jouw gezin én op de opvoeding van kinderen. Omdat een hond een dier is dat instinctief reageert, is het belangrijk om je van tevoren goed in te lezen. In dit artikel geven we je tips waar je op kunt letten om de verhouding tussen je hond en je kind leuk en bovenal veilig te houden. Lees gauw verder voor tips bij honden met kinderen!

Waarom een hond in een gezin?

Kinderen die met een huisdier zoals een hond of kat opgroeien ontwikkelen een beter zelfvertrouwen. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken. Omdat kinderen leren voor anderen (de huisdieren) te zorgen en verantwoordelijkheid te nemen (bijvoorbeeld eten geven of uitlaten), zijn ze later als volwassene zelfs sociaal vaardiger. Daarnaast is een hond een maatje, een vriend voor het leven. Dat brengt voor een kind hele mooie herinneringen met zich mee. Voldoende redenen om een hond toe te laten binnen jouw gezin, maar hoe doe je dat goed en verstandig?

Dit zijn makkelijke hondenrassen

Geen ervaring met honden? Bekijk dan eens onze top 10 makkelijke hondenrassen voor beginners. Hier zitten ook leuke gezinshonden tussen.

Veiligheid staat voorop

Honden zijn snel geneigd om met hun bek en tanden te spelen. In combinatie met de onkunde van kinderen en de soms uitbundige lichaamstaal, gaat dat helaas regelmatig mis. Een kind wordt soms gebeten door een hond en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het is aan jou om je kinderen te leren bepaalde signalen van je hond te zien en te respecteren. Als je kind daar nog te klein voor is, dan is het natuurlijk volledig jouw eigen verantwoordelijkheid dat er geen gevaarlijke situaties ontstaan.

Laat kleine kinderen daarom nooit alleen met jullie hond, of de hond nu groot of klein is, jong of oud. Kleine kinderen kunnen beter ook niet liggend op de grond spelen met de hond. Het kind wordt daarmee nog kleiner voor de hond, waardoor de hond een machtspositie krijgt die niet hoort. Leer jouw kind de hond met rust te laten wanneer hij aan het slapen of aan het eten is. Vertel je kinderen daarnaast dat ze jou altijd moeten vragen of ze de hond mogen benaderen. Zo houd je als ouder de controle over de relatie tussen je kinderen en de hond.

Welk hondenras goed voor kinderen?

Hoewel geen enkele hond écht kindvriendelijk wordt geboren, zal het ene ras veel beter kinderen accepteren dan het andere hondenras. Als een Retriever soort op de juiste manier gesocialiseerd wordt, zal hij het kind in hun roedel opnemen en accepteren. Ook de Beagle, Havanezer, Labradoodle of de Basset Hound hebben een zacht karakter. Bijvoorbeeld de Teckel staat echter niet bekend om zijn kindvriendelijke aard. Bekijk dus eerst de eigenschappen van de verschillende hondenrassen voordat je een hond kiest. Dit zijn alle hondenrassen die zeer geschikt zijn in een gezin.

Tips voor honden & kinderen

We geven je een aantal tips om de relatie zo leuk en veilig mogelijk te maken. Zowel thuis als buiten als jullie op pad zijn!

  • Eerst vragen, dan pas benaderen
    Bij honden geldt altijd dat je moet inschatten of je de hond kunt benaderen. Volwassenen kunnen dat wat beter dan kinderen, dus spreek altijd af dat je kind eerst vraagt of hij/zij het kind mag aaien/benaderen. Zowel bij je eigen hond als bij vreemde honden. Laat je kind zijn hand rustig uitsteken en wacht af of de hond hem benadert. Doet de hond dat niet, dan is dat een helder ‘nee’.
  • De mand en de bench betekenen: rust
    Jullie nieuwe puppy moet zich veilig kunnen voelen en een plaats hebben waar hij kan rusten. Kinderen dienen daarom uit de buurt van de mand of bench te blijven. Bekijk hier hondenmanden of hondenbenches.
  • Straf grommen niet af
    Gromt jouw hond? Dan wil je natuurlijk weten waarom, meestal betekent dit een waarschuwing vanuit je hond. Als je die grom afstraft, dan kan je hond de volgende keer het grommen overslaan en meteen overgaan tot een reactie (bijv. bijten). Respecteer daarom de grom!
  • Oppassen met drukke vriendjes over de vloer
    Jouw kind neemt een vriendje mee uit school. Heel gezellig, maar laat bezoekers niet stoeien of druk doen in het bijzijn van de hond. De hond kan dan namelijk denken dat hij mee mag doen en kan dan ook jouw kind gaan beschermen.
  • Niet knuffelen, wel aaien
    Flink knuffelen met je hond is voor jouw viervoeter meestal geen prettige ervaring. Hij kan zich opgesloten voelen of zich willen verdedigen. Beter is om de hond te aaien: bijvoorbeeld op zijn borst of schouder.
  • Niet rennen in de omgeving van een hond
    Het beste kun je altijd rustig lopen in de buurt van honden. Ren je naar hem toe, dan kan hij zich bedreigd voelen! Je kind kan in de meeste situaties het beste gewoon blijven staan en de hond vragen naar hem toe te komen.
  • Kleine kinderen niet alleen de hond uitlaten
    Laat je kleine kinderen nooit verantwoordelijk zijn voor de hond. Vooral grotere honden zijn al gauw te sterk voor kinderen en onderweg kunnen ze van alles tegenkomen: bijvoorbeeld een agressieve hond of een leuk konijntje.
  • Niet als hij eet of slaapt
    Laat honden altijd met rust als ze eten. Hetzelfde geldt voor een bot. Eten is van de hond en dat kan hij willen verdedigen. Slaapt de hond? Ook dan dient hij met rust gelaten te worden.