hond kalmeren

Hond kalmeren doe je met deze tips

Een hond kan om verschillende redenen onrustig of angstig zijn, zoals harde geluiden, vuurwerk, veranderingen in de omgeving, ziekte of verlatingsangst. Het kan soms lastig zijn om je hond te kalmeren en gerust te stellen. Een gestreste hond kan zichzelf verwonden, blaffen of janken, wat zowel voor jou als je buren erg vervelend kan zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je hond te kalmeren en angst te verminderen. In dit artikel bespreken we verschillende tips en technieken die je kunt gebruiken om je hond te helpen ontspannen en zich beter te voelen. Of je nu te maken hebt met een hond die bang is voor vuurwerk, of gewoon een rusteloze hond, deze tips kunnen je helpen om je trouwe viervoeter te kalmeren en te laten ontspannen.

Wanneer moet je een hond kalmeren?

Er zijn verschillende situaties waarin je hond mogelijk gekalmeerd moet worden. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

 1. Angst: Als je hond bang is voor harde geluiden zoals vuurwerk, onweer of sirenes, kan hij angstig en onrustig worden. Het is belangrijk om je hond te kalmeren en gerust te stellen tijdens deze gebeurtenissen.
 2. Veranderingen in de omgeving: Als je hond gewend is aan een bepaalde routine en er veranderingen optreden in zijn omgeving, kan dit leiden tot angst en onrust. Bijvoorbeeld als er nieuwe mensen in huis komen, als er een baby wordt geboren of als je verhuist naar een nieuwe woning.
 3. Verlatingsangst: Sommige honden kunnen erg angstig worden als ze alleen thuis worden gelaten. Dit kan leiden tot blaffen, janken en andere ongewenste gedragingen.
 4. Ziekte: Als je hond ziek is, kan dit hem angstig en onrustig maken. In sommige gevallen kan de ziekte zelfs pijn veroorzaken, wat kan leiden tot ongemak en rusteloosheid.

Het is belangrijk om te weten dat elke hond anders is en verschillende triggers kan hebben voor angst en onrust. Als je merkt dat je hond zich anders gedraagt dan normaal, kan het helpen om hem te kalmeren en te ondersteunen tijdens deze momenten.

Hoe kun je een hond kalmeren?

Er zijn verschillende manieren om een hond te kalmeren, afhankelijk van de situatie en de oorzaak van zijn onrust. Hieronder vind je enkele suggesties:

 1. Creƫer een rustige omgeving: Zorg ervoor dat de omgeving van je hond rustig en comfortabel is. Verminder bijvoorbeeld het geluid en lichtniveau als je hond bang is voor harde geluiden of fel licht.
 2. Afleiding: Afleiding kan helpen om de aandacht van je hond af te leiden en hem te kalmeren. Geef hem bijvoorbeeld een kauwbot om op te kauwen of speel met hem.
 3. Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de energie van je hond te verbranden en hem te kalmeren. Maak regelmatig wandelingen met je hond en laat hem lekker rennen en spelen. Lees hier hoeveel beweging jouw hond nodig heeft.
 4. Rustgevende middelen: Er zijn diverse natuurlijke middelen en supplementen die kunnen helpen om je hond te kalmeren, zoals Bach bloesem, valeriaan of CBD-olie. Raadpleeg wel altijd eerst je dierenarts voordat je deze middelen aan je hond geeft.
 5. Gedragstherapie: Als je hond last heeft van verlatingsangst of andere gedragsproblemen, kan gedragstherapie helpen om hem te kalmeren. Hierbij leert je hond om te gaan met stressvolle situaties en gedragingen te veranderen. Je kunt hiervoor ook contact leggen met een hondentrainer.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke hond anders is en dat sommige technieken beter werken dan andere. Het kan ook helpen om te overleggen met een dierenarts of professionele hondentrainer om te bepalen welke methoden het beste werken voor jouw hond.

Anti stress middel voor honden

Bach Rescue Remedy Pets Druppels zijn een natuurlijk antistressmiddel voor dieren, waaronder honden. Het product is gebaseerd op de originele Bach Rescue Remedy-formule, die oorspronkelijk is ontwikkeld voor mensen en bestaat uit een combinatie van vijf Bach-bloesems die bekend staan om hun kalmerende eigenschappen.

De Bach Rescue Remedy Pets Druppels zijn speciaal ontwikkeld voor huisdieren en kunnen helpen bij het verminderen van stress, angst en spanning. Het product kan worden gebruikt in stressvolle situaties, zoals bijvoorbeeld bij vuurwerk, onweer, dierenartsbezoeken of autoritten.

De druppels zijn gemakkelijk te doseren en kunnen rechtstreeks in de bek van de hond worden gedruppeld of worden gemengd met water. Het product is volledig natuurlijk en heeft geen bijwerkingen, waardoor het veilig is voor gebruik bij honden van alle leeftijden en rassen.

Als jouw hond last heeft van angst of stress, kan het gebruik van Bach Rescue Remedy Pets Druppels een natuurlijke en effectieve manier zijn om hem te kalmeren. Het is altijd belangrijk om een dierenarts te raadplegen voordat je een nieuw product aan jouw hond geeft.

hond kalmeren

Situaties waarin je een hond niet hoeft te kalmeren

Er zijn situaties waarin het niet nodig is om een hond te kalmeren, omdat het gedrag dat de hond vertoont normaal is en geen teken van angst of stress is. Hier zijn een aantal voorbeelden van situaties waarin het niet nodig is om je hond te kalmeren:

 1. Wanneer je hond enthousiast is: Honden zijn van nature sociale dieren en ze kunnen erg enthousiast worden als ze hun baasje of andere honden zien. Dit is normaal gedrag en hoeft niet te worden gekalmeerd.
 2. Tijdens het spelen: Spelen is een natuurlijke manier van communicatie en sociale interactie tussen honden en is een gezonde uitlaatklep voor hun energie. Het is normaal dat honden tijdens het spelen opgewonden raken en geluiden maken.
 3. Bij het ontmoeten van nieuwe mensen of dieren: Honden kunnen soms onzeker zijn bij het ontmoeten van nieuwe mensen of dieren. Het kan zijn dat ze blaffen of hun staart tussen hun benen houden, maar dit is vaak een normale reactie en hoeft niet te worden gekalmeerd, tenzij het gedrag ongewenst is.

Het is belangrijk om het gedrag van je hond goed te observeren en te leren wanneer het nodig is om hem te kalmeren en wanneer niet. Als je twijfelt, kun je het beste een professionele dierenarts of gedragstherapeut raadplegen.