hond in bed

Hond in bed: ja of nee?

In de ogen van veel hondenbezitters is het heel normaal om hun hond in bed toe te laten. Lekker knuffelen en langzaam in slaap vallen samen met je hond. Steeds meer mensen laten hun hond op het bed slapen. Vooral onder de jongere generatie is dit populair en veel mensen beweren dat het beter is voor hun slaap. Veel mensen zien niets vreemds of gevaarlijks in dit gedrag en laten hun honden elke nacht bij hen op bed slapen. Maar: een hond in bed, is dat verstandig?

Waarom een hond in bed meenemen?

Waarom laten hondeneigenaren hun hond in bed slapen? Zou het niet verstandiger zijn om de deur van de slaapkamer te sluiten en de hond ’s nachts buiten de kamer te laten? Bijvoorbeeld in een bench of hondenmand? Je zou misschien denken dat dit iets is van de huidige tijd, maar sinds de vele eeuwen gebruiken mensen al honden om verschillende redenen. Veel honden hielpen vroeger bij het jagen, anderen zouden worden gebruikt als herdershonden. Andere honden zouden worden gebruikt als beveiliging of gewoon als huisdieren.

Er zijn tevens aanwijzingen dat de Romeinen en Grieken hun honden met hen in bed zouden laten slapen om te profiteren van hun warmte en bescherming. Klinkt logisch! Van sommige personen uit de oudheid is bekend dat ze samen met hun hond in bed sliepen. Sommige Egyptische farao’s, tsaren van Rusland of koningen van Europese stammen staan ​​er bijvoorbeeld om bekend dat ze ´hun bed met hun hond deelden´. Een ander voorbeeld van een beroemd historisch persoon die naar verluidt naast zijn hond sliep, is Alexander de Grote. Er wordt gesuggereerd dat de bekende koning van het oude koninkrijk van Macedonië samen met zijn hond (Peritas) in één bed ging slapen.

Voor sommige mensen heeft het samen slapen met hun hond een positieve psychologische bijwerking. Dit idee wordt inderdaad door de wetenschap versterkt. Volgens een onderzoek onder hondenbaasjes die met hun viervoeters slapen, gelooft meer dan de helft dat deze gewoonte hun slaap bevordert. Het idee van comfort en warmte in combinatie met veiligheid is een goede motivatie om een hond in bed te laten slapen.

Wist je dat?

Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van alle hondeneigenaren in Nederland hun hond soms in bed laat slapen?

Voordelen van een hond in de slaapkamer:

 • Het biedt bescherming
 • De hond zorgt voor warmte
 • Het zorgt voor gezelschap
 • Je kunt met elkaar knuffelen

Nadelen van een hond in de slaapkamer:

Natuurlijk zijn er niet alleen positieve geluiden te melden als we het over honden in bed hebben. Eigenlijk is dit namelijk juist een slechte (en soms ongezonde) gewoonte. Denk bijvoorbeeld aan de volgende nadelen:

 • De hond neemt allerlei viezigheid mee je bed in en wast niet even zijn poten of gezicht voor het slapen gaan. Hierdoor loop je het risico op bacteriën en parasieten in je bed. In sommige gevallen kunnen mensen daar ook ziek van worden.
 • Een hond kan allergieën versterken. Denk bijvoorbeeld aan hooikoorts, als je hier last van hebt zal de aanwezigheid van een hond dit alleen maar versterken. Je hond zal namelijk pollen in zijn vacht mee je bed in nemen.
 • Onrust in de nacht. Jouw hond hoort en ruikt véél beter dan jij als mens. Een hond slaapt daarom nooit een hele nacht zonder wakker te worden. Elke kleine beweging of klein geluidje zal je hond wakker maken. Hij kan zelfs reageren en gaan blaffen op onbekende geluiden. Dit bevordert de slaap van zowel jouzelf als je hond niet.
 • Oudere honden en kleine honden kunnen moeite hebben met op en af het bed springen. Je zult denken: daar help ik wel bij, maar dit is niet goed voor de hond.
 • De aanwezigheid van eten en drinken ontbreekt in je bed. Jouw hond heeft een heel ander ritme dan ons, zo ook met eten en drinken. Als jouw hond bij jou in bed ligt, kan hij niet eten en drinken wanneer hij dat wil. Dat is niet prettig en kan tot stress leiden.

Wat is beter? Samen met hond slapen of op een eigen plek?

Over het algemeen is het beter voor een hond om te slapen op zijn eigen plek in plaats van in bed met zijn eigenaar. Dit is om verschillende redenen:

 1. Hygiëne: Het is belangrijk om een ​​schone slaapplaats voor uw hond te hebben om infecties en parasieten te voorkomen. Het delen van een bed met uw hond kan het risico op ziektes verhogen, vooral als uw hond recent een operatie heeft ondergaan of wonden heeft.
 2. Slaapkwaliteit: Honden kunnen onrustig slapen en in bed bewegen, wat kan leiden tot slaapverstoring bij de menselijke partner. Dit kan een negatief effect hebben op de slaapkwaliteit van de eigenaar en daardoor ook op de gezondheid.
 3. Gedrag: Als een hond in bed slaapt, kan hij te aanhankelijk worden en kan hij zich ontwikkelen tot een gedragsprobleem. Het is belangrijk dat een hond leert om te slapen op zijn eigen plek en te wennen aan het alleen zijn.
 4. Ruimte: Een hond heeft voldoende ruimte nodig om te kunnen slapen en te rusten. Als u een klein bed heeft of als u de ruimte moet delen met uw hond, kan dit het comfort van uw hond beïnvloeden.
 5. Zindelijkheid: Wanneer een hond in bed slaapt, kan hij ongelukjes hebben en het bed vervuilen. Dit kan leiden tot ongemak en ongemakkelijke situaties.

Het is belangrijk om uw hond te voorzien van een comfortabele en schone slaapplaats. Dit kan een hondenmand, een bench of een speciaal gemaakte ruimte zijn die is ontworpen om uw hond te voorzien van een veilige en comfortabele slaapplaats. Zorg ervoor dat de slaapplaats groot genoeg is voor uw hond en dat deze op een rustige en schone plek in huis staat. Door uw hond een eigen slaapplek te geven, kan hij zich veilig en comfortabel voelen en kan hij ook wennen aan het alleen zijn.

Gezondheidsrisico’s?

Hoewel veel mensen hun hond als een geliefd lid van de familie beschouwen, kan het delen van een bed met uw hond enkele gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Hier zijn een paar voorbeelden van mogelijke gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan als uw hond in bed slaapt:

 1. Allergieën: Sommige mensen zijn allergisch voor honden. Het delen van een bed met een hond kan leiden tot symptomen zoals jeukende ogen, huiduitslag of een verstopte neus.
 2. Parasieten: Huisdieren kunnen vlooien, teken en andere parasieten dragen die zich kunnen verspreiden naar de mens. Het delen van een bed met een hond kan het risico op een parasitaire infectie verhogen.
 3. Slaapverstoring: Honden kunnen onrustig slapen en in bed bewegen, wat kan leiden tot slaapverstoring bij de menselijke partner.
 4. Infecties: Honden likken vaak aan hun eigen lichaam en kunnen daardoor bacteriën verspreiden. Het delen van een bed met een hond kan het risico op infecties verhogen, vooral als de hond wonden heeft of onlangs een operatie heeft ondergaan.
 5. Gedragsproblemen: Het toestaan van uw hond om in bed te slapen kan ertoe leiden dat de hond te aanhankelijk wordt en tekenen van angst vertoont wanneer hij van het bed wordt geweerd. Dit kan leiden tot gedragsproblemen bij de hond en onnodige stress bij de eigenaar.

Over het algemeen is het aan te raden om uw hond te laten slapen op zijn eigen bed of in een andere geschikte slaapplaats. Het is belangrijk om te zorgen voor een schone en comfortabele slaapplaats voor uw hond en om regelmatig de gezondheid van uw huisdier te controleren om infecties of parasieten te voorkomen.

Hond in bed: wel of niet doen?

Wij raden het af om een hond in bed te laten slapen. Het is simpelweg beter om je hond een eigen, veilige en rustige plek te geven. Denk bijvoorbeeld aan een hondenbench of een hondenmand. Je hond kent dan zijn plek en kan gaan waar hij wilt (mits de bench open staat natuurlijk). Zo kan hij dus ook eten en drinken wanneer hij dat wil. De risico’s op slapen met een hond zijn groter dan de voordelen die het met zich meebrengt, waardoor wij het afraden om samen te slapen.