Help! Mijn hond eet niet. Wat kan ik doen? Dat is een vraag die we regelmatig te horen krijgen. Honden die niet eten hebben meestal te maken met onderliggende aandoeningen, waardoor het zaak is om op onderzoek uit te gaan. In deze blog helpen we je te achterhalen waarom je jezelf deze vraag stelt: ‘mijn hond wil niet eten, waarom?’. Het kan ook zo zijn dat je hond minder eet of erg slecht eet, dan helpen de tips uit dit artikel ook!
Hond eet niet: de oorzaken
Helaas is er niet zomaar één reden op te noemen waarom een hond niet eet. Dat geldt voor vrijwel alle kwaaltjes: er moet onderzoek gedaan worden naar de oorzaak. Er zijn in ieder geval wel een aantal oorzaken waarom honden niet eten die regelmatig voorkomen. Hieronder zie je de oorzaken waarom een hond niet eet:
- Stress
- Ziekte
- Pijn
- Te veel voeding
- Te veel snacks
- Iets verkeerds gegeten
- Hond is loops
Stress
Stress is een ruim begrip, elke hond ervaart stress namelijk anders. De ene hond heeft er nooit last van, de ander regelmatig. Als jouw hond gestrest is, zal hij niet tot weinig eten. Probeer te achterhalen waardoor jouw hond stress ervaart, zit hij soms veel alleen of is het erg druk binnen je gezin? Misschien is er wel een huisdier bij gekomen óf is de indeling van de woonkamer ineens anders? Dat kunnen voor honden allemaal gekke dingen zijn en als vreemd worden ervaren. Dat kan vervolgens leiden tot stress en niet eten.
Ziekte
Ook ziekte kan een oorzaak van niet eten bij honden zijn. Meestal gaat dit gepaard met een aantal andere symptomen, denk aan: (veel) minder energie, braken, verkoudheid, diarree, koorts, heel veel drinken of heel veel plassen. Ook ziekte kan natuurlijk van alles zijn, dus vermoed je dat ziekte de oorzaak van niet eten bij je hond is? Neem dan vooral contact op met een dierenarts om advies te vragen en onderzoeken te doen.
Pijn
Ziekte kan natuurlijk gecombineerd gaan met pijn, maar pijn kan ook iets heel anders zijn. Denk bijvoorbeeld aan gebitsproblemen! Als je hond pijn ervaart, vooral rondom de bek, zal hij niet tot minder eten. Logisch ook, want elk brokje dat hij naar binnen probeert te werken doet zeer. Dan zal hij gauw denken: ‘ik stop met eten, laat maar zitten’.
Te veel voeding
Het kán natuurlijk ook zo zijn dat je jouw hond te veel eten geeft. Eet jouw hond zijn brokken in de ochtend wel, maar in de middag niet? Dan heeft hij waarschijnlijk ’s ochtends al voldoende (en dus eigenlijk al te veel) voedingsstoffen binnen gekregen. Probeer dit dan te verdelen over de dag!
Te veel snacks
Een andere oorzaak kan zijn dat je hond tussendoor te veel eet. Krijgt hij bijvoorbeeld veel snacks, is hij de hele dag aan het kluiven aan een bot of eet hij wellicht zelfs de restjes van tafel? Ook dat kan ervoor zorgen dat je hond daarna geen eetlust meer heeft.
Iets verkeerds gegeten
Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je hond iets verkeerds gegeten heeft. Ben je benieuwd wat je hond absoluut niet mag eten? Lees dan hier verder.
Hond is loops
Als een hond loops wordt kunnen ze erg van slag raken. Dit is dus eigenlijk een vorm van stress waarbij je viervoeter liever haar eten laat staan. Ook mannetjes kunnen erg onrustig worden in deze tijd en misschien liever de bak met voer overslaan…
Wat kun je doen als je hond niet eet?
Allereerst dien je een aantal zaken uit te sluiten. Hiervoor kun je zelf op onderzoek uit gaan, maar ook de dierenarts inschakelen. Vooral als je hond al gedurende een langere periode niet of slecht eet dien je contact te leggen met een dierenarts. Zij kunnen je het beste adviseren en eventueel direct onderzoeken starten. Deze dingen kun je in ieder geval zelf doen als je hond niet wil eten:
- Controleer de bek (tanden en tandvlees) van je hond. Bekijk hier meer informatie over het gebit van je hond.
- Zorg voor een rustige omgeving bij de voerbak. Plaats liever geen nieuwe meubelen/voorwerpen in de omgeving van de voerbak, want misschien vind je dierenvriend die voorwerpen wel eng.
- Laat je hond altijd met rust als hij de voerbak benaderd of aan het eten/drinken is.
- Let op hoe lang je het voer aanbiedt. Als je jouw hond zijn voeding wil geven, laat de voerbak dan gedurende 15 minuten staan. Toont je hond geen interesse? Haal de bak dan weg en probeer het later nog eens.
- Bekijk andere manieren om je hond te voeren. Denk bijvoorbeeld aan een speelbal waarin je wat brokjes kunt doen. Op die manier kun je jouw hond op een speelse manier tóch voeding naar binnen laten krijgen.
- Voeg warm water toe aan de brokken. Dit zorgt ervoor dat er aroma’s vrijkomen en daar komt je hond normaliter op af. Laat het water wel eerst wat afkoelen voordat je dit aanbiedt.
Probeer eens andere voeding
Misschien lust je hond de voeding die je aanbiedt niet meer, smaken veranderen nu eenmaal. Probeer een keer andere voeding of stap bijvoorbeeld (deels) over op natvoer.
Voeding op een speelse manier
Probeer het gebruik van een voerbal: je hond moet de bal met zijn snuit of poten voortbewegen om er kleine brokjes of snackjes uit te laten rollen. Op die manier kun je proberen of je hond dan wél wil eten!
Wil je hond nog steeds niet eten?
Schakel dan in ieder geval de dierenarts in, heel belangrijk! Wacht niet, want je hond kan onderliggende ziektes of aandoeningen hebben. De dierenarts kan je het beste adviseren over vervolgstappen. Waarschijnlijk is daarbij een onderzoek nodig. Ze doen dan het volgende:
- Controleren van het gebit, de tanden, het tandvlees, de tong en de slijmvliezen
- Nakijken van de lymfeklieren
- Hart en longen beluisteren en controleren op afwijkingen
- Temperatuur meten
- Eventuele verdere onderzoeken als een röntgenopname, bloedonderzoek of echo.