hond eet gras

Mijn hond eet gras: waarom?

Een gewoonte die bij veel honden voorkomt is het eten van gras. Bijna alle honden doen het weleens! Eet jouw hond gras en ben je benieuwd waarom hij/zij dat doet? Lees dan snel verder. In deze blog leggen we je uit waarom een hond graag gras eet en of dit slecht is voor je viervoeter.

Hond eet gras: oorzaken

In veel gevallen wordt er gedacht dat honden gras eten omdat ze zich ziek en/of misselijk voelen. Ze zouden dat het gras eten om beter te kunnen braken, maar dit is zeker niet altijd de reden waarom honden gras eten. Mocht jouw hond duidelijk op zoek gaan naar gras, dit eten en vervolgens braken, dan is er een medische reden voor (bijvoorbeeld ziekte). Echter: een hond eet meestal gras uit een gewoonte of omdat het gewoon lekker is. Soms wordt gedacht dat er in gras bepaalde vezels zitten die niet in hondenvoeding zitten, maar dit is niet bewezen.

Is gras eten slecht voor honden?

Nu we weten dat veel honden het eten uit een gewoonte of omdat ze het gewoon lekker vinden, kunnen we ons voorstellen dat je jezelf de volgende vraag stelt: ‘Is gras eten slecht voor mijn hond?’ Het antwoord daarop is in principe nee, mits je hond dit slechts af en toe eet. Als je niets geks opmerkt en je hond eet gras af en toe, dan is er geen reden tot actie. Je hoeft niets te doen en kunt je hond het gerust een beetje laten eten.

Eet jouw hond de groene sprieten vaak (bijvoorbeeld elke dag)? Dan kan dit wijzen op een probleem in het maag-darmkanaal. In dit geval zullen honden vaak ook andere symptomen vertonen. Het meest voorkomende symptoom is het braken na het eten van voedsel. Ook diarree, buikpijn en vermagering van je hond kunnen symptomen zijn van problemen in de maag en/of darmen. Neem in dit geval zeker even contact op met je dierenarts, hij kan je het beste adviseren.

Ook als je hond niet eet en bijvoorbeeld alleen gras wil eten, kun je beter even de dierenarts bellen. Bekijk hier meer tips als je hond niet wil eten.