hond drinkt veel en plast veel

Hond drinkt veel & plast veel: wat is er aan de hand?

Honden die veel drinken of plassen kunnen een aandoening hebben of ergens last van hebben. Het kan tevens een allergie zijn. Drinkt en/of plast jouw hond veel en vaak? Lees dan snel verder om erachter te komen wat de oorzaak van veel drinken/plassen bij honden is.

Hoeveel drinkt een hond?

Het is lastig te zeggen wanneer een hond te veel plast, want niemand houd precies bij hoeveel een hond normaal gesproken plast. Toch valt het wel op als jouw hond langer aan het plassen is of steeds vaker moet. Dit geldt ook voor het drinken van water bij honden. Drinkt jouw hond écht vaker dan normaal en is de drinkbak sneller leeg? Lees dan vooral verder om de oorzaak te achterhalen.

Zorg ervoor dat je hond voldoende drinkt

Het verschilt per hond hoeveel hij moet drinken. In dit artikel vertellen we je daar meer over.

Andere symptomen

Veel drinken en plassen bij honden gaat vaak gepaard met andere symptomen, denk bijvoorbeeld aan:

 • Je hond wordt dunner (slankt af) 
 • De hond heeft minder eetlust dan normaal
 • Je hond heeft veel minder energie dan normaal
 • Een opgezette (soms harde) buik

Als je één of meerdere van deze symptomen opmerkt bij je hond is het altijd goed om contact te leggen met de dierenarts. Deze symptomen horen niet en vooral als dit gepaard gaat met veel drinken en veel plassen is er waarschijnlijk sprake van een aandoening of ontsteking.

Oorzaak veel drinken & plassen bij honden

Veel drinken en veel plassen kan door verschillende (ernstige) aandoeningen worden veroorzaakt. Deze aandoeningen kunnen de oorzaak van veel drinken en veel plassen bij honden zijn:

 • Nierproblemen
 • Leverproblemen
 • Suikerziekte
 • Blaasontsteking
 • Baarmoederontsteking
 • Tumoren
 • Een hormonale stoornis.

In sommige gevallen is de oorzaak van veel drinken en plassen te duiden door het gedrag van de hond en zijn er geen onderliggende gezondheidsproblemen. Dit komt echter wel weinig voor!

Haal de waterbak nooit weg!

Het is van belang dat honden altijd kunnen drinken, ook al drinken ze ontzettend veel. Vocht is van levensbelang en vooral als je hond een onderliggende aandoening heeft, is vocht in het lichaam nodig (o.a. om te zuiveren). Zorg er daarom juist voor dat je hond voldoende toegang tot water heeft!

Hond drinkt veel & plast veel: naar de dierenarts?

Vrijwel elke gedragsverandering bij honden is te duiden. Soms is een oorzaak goed te vinden, maar in veel gevallen moet je er ook onderzoek naar laten doen door een dierenarts. Onderliggende gezondheidsproblemen zijn namelijk alleen op die manier te achterhalen en te duiden. Als een hond veel drinkt of veel plast is een serieus onderliggend probleem vaak het geval. Valt het jou op dat je hond zich anders gedraagt, veel meer plast of veel meer drinkt dan normaal? Neem dan vooral even contact op met een dierenarts bij jou in de buurt. Zij kunnen je helpen en kunnen met onderzoek aantonen wat het probleem is en hoe je dit kunt oplossen. Als je geen actie onderneemt kan je hond steeds zieker worden en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Wat kun je zelf doen?

Als je hond veel drinkt en plast, kan dat wijzen op verschillende gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk om dit goed in de gaten te houden en bij aanhoudende symptomen een dierenarts te raadplegen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen als je hond veel drinkt en plast:

 1. Controleer de waterinname: Zorg ervoor dat je hond voldoende toegang heeft tot vers water, maar houd ook in de gaten hoeveel hij drinkt. Als je merkt dat hij meer drinkt dan normaal, kan dat een teken zijn dat er iets aan de hand is.
 2. Noteer de symptomen: Noteer hoeveel je hond drinkt en plast, en wanneer dit gebeurt. Dit kan nuttige informatie zijn voor de dierenarts bij een diagnose.
 3. Zoek naar andere symptomen: Controleer of je hond andere symptomen vertoont, zoals vermoeidheid, gewichtsverlies, braken, diarree of veranderingen in eetlust.
 4. Raadpleeg een dierenarts: Als je hond veel drinkt en plast en andere symptomen vertoont, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen. De dierenarts kan een grondig onderzoek uitvoeren en bloed- en urinemonsters nemen om de oorzaak van de symptomen vast te stellen. Afhankelijk van de diagnose kan de dierenarts medicatie voorschrijven of andere behandelingen aanbevelen om de gezondheid van je hond te verbeteren.

Het is belangrijk om niet te wachten met het zoeken naar medische hulp als je hond symptomen vertoont, omdat dit kan wijzen op ernstige gezondheidsproblemen die snel behandeld moeten worden.

Wat doet de dierenarts?

Allereerst wordt er natuurlijk gestart met onderzoeken. Soms heeft een dierenarts als snel een vermoeden, soms is meer onderzoek benodigd om het achterliggende probleem te achterhalen. Je kunt hierbij denken aan bloedonderzoeken of echo’s. Pas zodra de dierenarts zeker weet wat het probleem is zal er gestart worden met een behandeling, wat natuurlijk afhankelijk is van de oorzaak die uit het onderzoek naar voren gekomen is. Je kunt denken aan medicijnen voor je hond, maar ook andere behandelingen zijn mogelijk.

Hoeveel drinkt een hond normaliter?

De hoeveelheid water die een hond nodig heeft, hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de hond, de mate van activiteit en de omgevingstemperatuur. Over het algemeen drinken honden tussen de 50 en 100 milliliter water per kilogram lichaamsgewicht per dag.

Een gezonde volwassen hond heeft ongeveer 50 milliliter water per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig. Dit betekent dat een hond van 10 kilogram ongeveer 500 milliliter water per dag nodig heeft, terwijl een hond van 30 kilogram ongeveer 1,5 liter water per dag nodig heeft.

Het is belangrijk om te zorgen dat je hond altijd voldoende vers water tot zijn beschikking heeft. Als je merkt dat je hond meer of minder water drinkt dan normaal, kan dat een teken zijn van gezondheidsproblemen. In dat geval is het verstandig om een dierenarts te raadplegen voor verdere controle.