hond drinkt veel en plast veel

Hond drinkt veel & plast veel: wat is er aan de hand?

Honden die veel drinken of plassen kunnen een aandoening hebben of ergens last van hebben. Het kan tevens een allergie zijn. Drinkt en/of plast jouw hond veel en vaak? Lees dan snel verder om erachter te komen wat de oorzaak van veel drinken/plassen bij honden is.

Hoeveel drinkt een hond?

Het is lastig te zeggen wanneer een hond te veel plast, want niemand houd precies bij hoeveel een hond normaal gesproken plast. Toch valt het wel op als jouw hond langer aan het plassen is of steeds vaker moet. Dit geldt ook voor het drinken van water bij honden. Drinkt jouw hond écht vaker dan normaal en is de drinkbak sneller leeg? Lees dan vooral verder om de oorzaak te achterhalen.

Andere symptomen

Veel drinken en plassen bij honden gaat vaak gepaard met andere symptomen, denk bijvoorbeeld aan:

 • Je hond wordt dunner (slankt af) 
 • De hond heeft minder eetlust dan normaal
 • Je hond heeft veel minder energie dan normaal
 • Een opgezette (soms harde) buik

Als je één of meerdere van deze symptomen opmerkt bij je hond is het altijd goed om contact te leggen met de dierenarts. Deze symptomen horen niet en vooral als dit gepaard gaat met veel drinken en veel plassen is er waarschijnlijk sprake van een aandoening of ontsteking.

Oorzaak veel drinken & plassen bij honden

Veel drinken en veel plassen kan door verschillende (ernstige) aandoeningen worden veroorzaakt. Deze aandoeningen kunnen de oorzaak van veel drinken en veel plassen bij honden zijn:

 • Nierproblemen
 • Leverproblemen
 • Suikerziekte
 • Blaasontsteking
 • Baarmoederontsteking
 • Tumoren
 • Een hormonale stoornis.

In sommige gevallen is de oorzaak van veel drinken en plassen te duiden door het gedrag van de hond en zijn er geen onderliggende gezondheidsproblemen. Dit komt echter wel weinig voor!

Haal de waterbak nooit weg!

Het is van belang dat honden altijd kunnen drinken, ook al drinken ze ontzettend veel. Vocht is van levensbelang en vooral als je hond een onderliggende aandoening heeft, is vocht in het lichaam nodig (o.a. om te zuiveren). Zorg er daarom juist voor dat je hond voldoende toegang tot water heeft!

Hond drinkt veel & plast veel: naar de dierenarts?

Vrijwel elke gedragsverandering bij honden is te duiden. Soms is een oorzaak goed te vinden, maar in veel gevallen moet je er ook onderzoek naar laten doen door een dierenarts. Onderliggende gezondheidsproblemen zijn namelijk alleen op die manier te achterhalen en te duiden. Als een hond veel drinkt of veel plast is een serieus onderliggend probleem vaak het geval. Valt het jou op dat je hond zich anders gedraagt, veel meer plast of veel meer drinkt dan normaal? Neem dan vooral even contact op met een dierenarts bij jou in de buurt. Zij kunnen je helpen en kunnen met onderzoek aantonen wat het probleem is en hoe je dit kunt oplossen. Als je geen actie onderneemt kan je hond steeds zieker worden en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Wat doet de dierenarts?

Allereerst wordt er natuurlijk gestart met onderzoeken. Soms heeft een dierenarts als snel een vermoeden, soms is meer onderzoek benodigd om het achterliggende probleem te achterhalen. Je kunt hierbij denken aan bloedonderzoeken of echo’s. Pas zodra de dierenarts zeker weet wat het probleem is zal er gestart worden met een behandeling, wat natuurlijk afhankelijk is van de oorzaak die uit het onderzoek naar voren gekomen is. Je kunt denken aan medicijnen voor je hond, maar ook andere behandelingen zijn mogelijk.