Heeft jouw hond diarree? Dunne ontlasting is erg vervelend voor je hond. Diarree gaat regelmatig gepaard met veel ontlasten, bloed en/of overgeven. In dit artikel lees je meer over diarree bij honden en geven we je tips wat je er tegen kunt doen.
Oorzaken diarree hond
Waar mensen goed tegen afwisseling in hun voeding kunnen en dit ook gewend zijn, is dit bij onze viervoeters heel anders. Zij zijn namelijk juist gewend aan het voedsel wat ze krijgen. Hun maag-darm kanaal is hier op ingesteld en je hond heeft zich eraan aangepast. Diarree bij honden komt regelmatig door verandering van hondenvoer.
De meest voorkomende oorzaken van diarree bij honden:
- Verandering van hondenvoer
- Iets verkeerds gegeten (bekijk wat een hond niet mag eten)
- Parasieten
- Bacteriën
- Ziekte
- Vervuild drinkwater
Wat te doen?
Er zijn twee verschillende soorten diarree: kortstondige en langdurige dunne ontlasting. In de meeste gevallen gaat acute diarree bij honden vanzelf over, maar er zijn een paar dingen die je kunt doen:
- Zorg dat je hond voldoende drinkt, stimuleer dit door bijvoorbeeld op meerdere plekken een waterbak neer te zetten of een waterspelletje te doen
- Geef je hond licht verteerbaar voer
- Bied je hond niet in 1 keer een grote portie voeding aan, maar verspreid dit over meerdere kleine porties
- Bouw veranderingen in hondenvoer altijd rustig op (dus ga niet in 1 keer over op andere voeding)
Moet ik naar de dierenarts?
Een belletje naar de dierenarts kan bij twijfel nooit kwaad, maar in principe hoef je bij kortstondige diarree niet naar de dierenarts. Houden de klachten langer dan een paar dagen aan of merk je andere ziektesymptomen (bijvoorbeeld bloed bij de diarree), dan is het wel verstandig om langs de dierenarts te gaan.
Chronische diarree bij honden
Honden kunnen ook langdurig last hebben van diarree. In dat geval is het belangrijk om de achterliggende oorzaak te ontdekken door een bezoek aan de dierenarts te brengen. Chronische diarree heeft namelijk altijd een oorzaak, alhoewel dat soms lastig te ontdekken valt. Jouw dierenarts kan de volgende onderzoeken uitvoeren:
- Bloedonderzoek
- Onderzoek naar mogelijke allergieën
- Ontlastingsonderzoek
- Echo
Aan de hand van dit onderzoek kan jouw dierenarts een goed advies geven en een behandeling opstarten. In sommige gevallen zijn veterinaire voeding, hypoallergene voeding of medicijnen de oplossing.
Lees ook: wat te doen als je hond niet eet?