hond springen afleren

Hond afleren te springen tegen mensen op

Wil je jouw hond springen tegen mensen op afleren? Begrijpelijk! Je hebt vast weleens gemerkt dat niet alle bezoekers dit leuk vinden, afleren van opspringen is dus een goed plan. In deze blog lees je tips voor het afleren van springen bij honden. 

Bekijk hier alle trainingsproducten voor honden.

Een hond wil je begroeten

Het is misschien wel het leukste aan een hond: opgewacht worden als je thuis komt. Een hond is altijd vrolijk en wil je graag begroeten. Sommige honden worden dol enthousiast als je thuis komt en springen tegen je op. Je hond laat hiermee zien erg blij te zijn om je weer te zien. Waarschijnlijk geef je hem hierbij aandacht omdat je het zelf ook leuk vindt, waardoor je hond nog enthousiaster wordt. Maar, is dit wel verstandig? Niet iedereen zal er blij van worden als je hond tegen ze opspringt.

Waarom springt een hond tegen je op?

Een hond gaat springen om je te begroeten en contact met je te leggen. Ze willen het liefst zo dicht mogelijk bij je in de buurt komen zodat jij er niet omheen kunt en kan knuffelen met je viervoeter. Ben je met meerdere mensen? Dan zullen ze alle mensen afgaan en wellicht zelfs tegen iedereen opspringen. Aandacht vinden ze fantastisch! Toch vindt niet iedereen dit leuk. Sommige mensen zijn bang voor honden, anderen houden niet van viezige pootjes of losgelaten haren op de broek. Ook kan het bij kinderen niet altijd even veilig zijn en daarnaast is te veel opspringen van je hond ook niet goed voor zijn gewrichten. Voldoende redenen om opspringen af te leren.

Hond springen afleren

Wil je springen afleren bij je hond? Dan is het van belang dat je hier voldoende tijd voor neemt, veel geduld hebt en altijd consequent bent. Dit geldt dus ook voor andere gezinsleden en huisgenoten, maar ook voor bezoekers. Niemand moet het opspringen accepteren. Je dient dit gedrag te negeren en positief gedrag te belonen. In de beginfase zal je hond blijven opspringen. Geef hem hierbij geen aandacht, dus ook geen aai of knuffel. Negatieve aandacht is ook aandacht, zeg dus ook niets tegen je hond. Doe dit consequent en je hond zal merken dat er iets geks aan de hand is. Blijft je hond een keer rustig als je binnenkomt? Dan kun je hem belonen door te aaien en te knuffelen, wat je zelf wilt. Het is belangrijk dat je goed gedrag wel beloont. Wees daarna ook consequent en negeer je hond altijd als hij opspringt en laat dit andere mensen ook doen. Alleen op die manier zal je springen kunnen afleren bij je hond.

Een hond nieuwe dingen leren

Nieuwe dingen leren is leuker dan ongewenste gedragingen afleren. Ga daarom actief aan de slag om je hond trucjes aan te leren. Dit is ook goed voor de band tussen jou en je viervoeter. Bekijk hier leuke trucs om te leren.