gebit hond

Gebit van hond verzorgen: tandenpoetsen!

Wij mensen poetsen dagelijks 2 keer onze tanden: ’s ochtends en ’s avonds. Dat is heel normaal! Hoe zit dat eigenlijk bij honden? Hoe reinig je het gebit van een hond en moet je tandenpoetsen? In dit artikel geven we je tips voor de gebitsverzorging bij je hond, want het schoonmaken van tanden en kiezen is erg belangrijk. Zo voorkom je gebitsproblemen en ‘mijn hond stinkt uit z’n bek / mond’…

Ontstaan gebitsproblemen hond

Gebitsproblemen kunnen op verschillende manieren ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan restjes natvoer of kleine stukjes van hondensnacks die achterblijven tussen de tanden en kiezen. Ook menselijk eten, zoals bijvoorbeeld een lekker zoet koekje die je hond gekregen heeft, is erg slecht. De hoeveelheid suikers in dierlijk eten is namelijk heel anders dan in ons eten. Ook voor ons is te veel suiker niet goed, maar voor honden is dit nog slechter. Suiker kan dan ook een oorzaak zijn van een slecht gebit van een hond, maar er zijn meer oorzaken van gebitsproblemen bij honden:

 • Suiker
 • Achtergebleven restjes van natvoer of hondensnacks
 • Opgehoopte tandplak
 • Tandsteen

Symptomen slecht gebit hond

Een slecht of ongezond gebit kun je gemakkelijk herkennen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende symptomen:

 • Stank uit de bek (dit komt vrijwel altijd door gebitsproblemen)
 • Aan één kant kauwen
 • Minder speels gedrag (minder energie)
 • Slecht tandvlees: bloedend of gezwollen
 • Veel tandplak (witte stinkende pasta)
 • Tandsteen (geel/bruine aanslag)

Herken je één of meerdere symptomen? Dan is het belangrijk om actie te ondernemen en belangrijker nog: voorkom dat het nog een keer gebeurt. Je kunt het gebit van je hond namelijk heel goed schoonmaken door tanden te poetsen, hieronder lees je hoe dit werkt.

Verzorging gebit hond

Eén van de simpelste manieren om gebitsverzorging toe te passen is tandenpoetsen. Het is hierbij belangrijk om speciale honden tandpasta te gebruiken en nooit tandpasta voor mensen, dat is namelijk giftig voor jouw viervoeter. Gebruik daarnaast een speciale tandenborstel voor honden. Hieronder laten we wat voorbeelden zien:

Tandpasta honden

Tandpasta voor honden is verkrijgbaar in verschillende smaken en soorten, net als voor mensen. Het is een kwestie van inschatten welke smaak jouw hond lekker vindt, maar je kunt beter nog kijken naar het type tandpasta. Zo zijn er pasta’s om tandplak en tandsteen te voorkomen en richten anderen zich meer op de frisse adem. Bekijk daarom goed de product-omschrijving als je de tandpasta bestelt.

tandpasta hond

Tandenborstel hond

Ook tandenborstels voor honden zijn te koop in verschillende soorten. Om nauwkeurig te kunnen poetsen kun je het beste kiezen voor een ‘vinger tandenborstel voor honden‘. Deze tandenborstel schuif je over je vinger, waarmee je vervolgens de tanden van je hond kunt schoonpoetsen. Ideaal!

Tips tandenpoetsen bij je hond

Als je eenmaal gaat beginnen aan het tandenpoetsen bij honden zal je merken dat dit nog wel een lastige opgave is. Vooral als je hond de tandpasta lekker vindt. Hij zal voortdurend met zijn tong proberen de tandpasta van de tandenborstel af te likken, maar dan kom je natuurlijk nauwelijks aan tandenpoetsen toe. Om het gebit van je hond goed schoon te maken kun je deze tips gebruiken:

 • Gebruik een lekkere, maar niet té lekkere tandpasta
 • Gebruik een vingertandenborstel
 • Richt je voornamelijk op de buitenkant van de tanden, de binnenkant kan je hond zelf schoonhouden
 • Til voorzichtig de lip van je hond op zodat je goed bij de tanden kunt
 • Poets rustig en duw niet
 • Beloon je hond elke keer dat hij dit goed doet

Hoe vaak tandenpoetsen hond?

Het is het beste voor het gebit van de hond als je elke dag zijn/haar tanden reinigt met tandpasta. Echter kun je met 1 of 2 keer per week poetsen al erg ver komen en een goed verschil maken. Zorg er wel voor dat je dit minstens 1-2 keer per week doet en niet minder. Dan voorkom je gebitsproblemen en een stinkende geur uit de bek van je hond. Het tandenpoetsen is trouwens nog leuk om te doen ook! Vooral als je hond er zelf ook van geniet. Alle soorten van aandacht worden enorm gewaardeerd door je viervoeter, dus ga vooral het gebit poetsen!

Laat je hond voldoende kauwen

Een hond heeft een kauwbehoefte, kauwen is namelijk gezond voor het gebit. Stimuleer het kauwen met een kauwbot of een kauwspeeltje!