fietsen met hond

Fietsen met hond: bekijk onze tips!

Wil je gaan fietsen met je hond? Dan kun jouw viervoeter het beste laten wennen als hij/zij nog een puppy is. Toch is het ook goed te doen om te gaan fietsen met een oudere hond. In dit artikel geven we je een aantal tips om veilig de weg op te gaan en daarnaast geven we je een stappenplan hoe je fietsen met je hond kunt oefenen. Zo zal je gevaarlijke situaties voorkomen en kan je hond rustig wennen aan dit spannende avontuur. Klaar om van start te gaan?

Fietsen met hond leren

Alvorens direct op de fiets te stappen, kun je jouw hond rustig kennis laten maken met je fiets. Dit doe je door je fiets stil te laten staan en je hond eraan te laten snuffelen. Je gaat een stapje verder als je de fiets een beetje heen en weer beweegt. Reageert je hond hier niet angstig op? Dan kun je eerst een stukje met je hond én fiets gaan lopen. Neem je fiets aan je linkerhand mee en je hond aan de rechterkant. Gaat dit goed? Dan kun je het een beetje moeilijker maken door zowel je hond als je fiets aan je rechterkant te houden. Je hebt de fiets dan dus tussen jezelf en je hond. Wandel vervolgens weer een stukje!

Nu je hebt gelopen met de fiets en je hond en je merkt dat dit goed gaat, is het tijd voor de volgende stap. Stap op je fiets en begin te steppen (nog niet direct fietsen). Laat je hond mee huppelen terwijl deze aan de rechterkant blijft. Voor puppies is dit meer dan voldoende, hier hoef je nog niet mee verder te gaan. Zij kunnen het echte fietstempo namelijk nog niet bijbenen. Honden vanaf ongeveer 9 maanden kunnen verder gaan met oefenen en voor volgroeide honden is het tijd voor het échte fietswerk.

Stappenplan fietsen met je hond aanleren

 1. Laat je hond rustig kennismaken met de fiets in stilstand
 2. Beweeg een beetje heen en weer met de fiets
 3. Ga lopen met de fiets in je linkerhand en je hond aan de rechterhand
 4. Verplaats de fiets naar het midden en houd je hond aan de rechterkant van de fiets, loop vervolgens verder
 5. Begin een beetje te steppen alvorens te fietsen

Tips fietsen met hond

Hier zijn enkele tips om veilig en plezierig te kunnen fietsen met je hond:

 1. Kies de juiste fiets: Kies een fiets die geschikt is voor het formaat en de conditie van je hond. Er zijn speciale fietsen voor het vervoeren van honden beschikbaar, zoals een hondenfietskar of een hondenmand die aan de fiets bevestigd kan worden.
 2. Laat je hond wennen aan de fiets: Voordat je gaat fietsen met je hond, laat hem wennen aan de fiets en het dragen van een tuigje of hondenriem. Laat hem in de buurt van de fiets komen, ruiken en snuffelen.
 3. Gebruik de juiste uitrusting: Zorg voor een goede hondenriem of tuigje dat je aan de fiets kunt bevestigen, zodat je hond niet weg kan rennen of in de buurt van de fiets kan blijven tijdens het fietsen. Een fietsbel en verlichting zijn ook belangrijk om veilig te blijven.
 4. Kies een geschikte route: Kies een rustige route zonder al te veel verkeer of gevaarlijke obstakels zoals steile heuvels of drukke kruispunten.
 5. Begin rustig aan: Begin met korte afstanden en bouw de afstand langzaam op. Stop regelmatig om je hond te laten rusten en water te geven.
 6. Let op de signalen van je hond: Let goed op tekenen van vermoeidheid of oververhitting bij je hond, zoals hijgen, sloomheid of weigeren om verder te gaan. Stop onmiddellijk als je hond tekenen van vermoeidheid vertoont en breng hem naar een koele, schaduwrijke plek.
 7. Houd het veilig: Houd je hond te allen tijde veilig en onder controle. Laat hem niet loslopen in de buurt van de fiets en laat hem niet trekken of te dicht bij de wielen komen.

Met deze tips kun je veilig en plezierig fietsen met je hond. Vergeet niet om altijd rekening te houden met de gezondheid en het welzijn van je hond en om plezier te hebben tijdens het fietsen.

Gebruik een fietsbeugel voor honden

De meest belangrijke tip die we je kunnen geven als je gaat fietsen met je hond: gebruik alsjeblieft een fietsbeugel! Deze zijn helemaal niet duur en het kan een hoop nare ongelukken voorkomen. Door het gebruik van een fietsbeugel blijft je hond op een afstandje van de fiets én kun je beide handen aan het stuur houden. Dit zorgt voor veel meer veiligheid en daarnaast kun je hiermee gemakkelijker je hond onder controle houden door tegenwicht te bieden. Je hond zal dit ook als prettig ervaren en zo kun je samen veilig op pad. Een fietsbeugel hond is er in verschillende soorten, bekijk ze hier maar eens.

fietsbeugel hond

Hoe lang fietsen met hond?

Heeft je hond het fietsen eenmaal door en kun je samen op pad? Houd dan vooral je hond goed in de gaten. Begin met een klein stukje fietsen en bouw dit zeer geleidelijk op. Je hond moet voortdurend rennen en dat is conditioneel gezien behoorlijk zwaar. Op het begin is 5 minuten fietsen al meer dan voldoende. Stapje voor stapje kun je dit uitbreiden en uiteindelijk zouden goedgetrainde honden die meermaals per week naast een fiets lopen maximaal zo’n 15 kilometer mee kunnen. Las hierbij wel af en toe een pauze in, dat is wel zo prettig voor je viervoeter. Even rusten, plassen, wat drinken en weer door. Vergeet daarom nooit een handige reisfles voor je hond mee te nemen! Kies trouwens ook voor een prettige en stevige hondenhalsband. Bekijk hier onze tips!

Waarom is fietsen met je hond zo leuk?

Fietsen met je hond kan heel leuk zijn omdat het een leuke en actieve manier is om tijd met je hond door te brengen. Het geeft je hond de mogelijkheid om zijn energie kwijt te raken en tegelijkertijd te genieten van de omgeving en nieuwe geuren. Het is ook een goede manier om de band met je hond te versterken en samen tijd door te brengen.

Bovendien kan het fietsen met je hond ook voordelen hebben voor je eigen gezondheid en conditie. Het kan een leuke manier zijn om in beweging te blijven en jezelf uit te dagen.

Echter, het is wel belangrijk om te beseffen dat niet alle honden geschikt zijn om mee te fietsen. Het kan bijvoorbeeld te belastend zijn voor oudere honden of honden met bepaalde gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om altijd de veiligheidsvoorschriften in acht te nemen en je hond goed getraind te hebben voordat je gaat fietsen met je hond.

Waar moet je op letten?

Als je gaat fietsen met je hond, zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden om de veiligheid van jou en je hond te waarborgen:

 1. Geschiktheid: Niet alle honden zijn geschikt om mee te fietsen. Jonge of onervaren honden, oude honden of honden met gezondheidsproblemen kunnen beter niet meegenomen worden.
 2. Training: Het is belangrijk om je hond te trainen voordat je gaat fietsen. Je hond moet bijvoorbeeld gewend zijn aan een riem, commando’s kennen en naast de fiets kunnen lopen zonder angstig te worden.
 3. Veiligheid: Zorg ervoor dat je hond altijd aangelijnd is en dat de riem niet verstrikt kan raken in de fiets. Kies voor een speciale hondenriem die aan de fiets bevestigd kan worden. Let ook op het verkeer en neem geen onnodige risico’s.
 4. Conditie: Fietsen is een inspannende activiteit voor zowel mens als hond. Bouw het langzaam op en zorg dat je hond niet oververhit raakt. Neem regelmatig pauzes om je hond te laten rusten en te drinken.
 5. Omgeving: Fietsen met je hond is leuk en geeft jullie beiden de mogelijkheid om te genieten van de omgeving. Kies echter wel voor een veilige en geschikte route. Vermijd drukke wegen en kies voor een pad met weinig verkeer en niet teveel prikkels voor je hond.

Gezondheidsvoordelen fietsen met je hond

Fietsen met je hond kan naast een leuke activiteit ook enkele gezondheidsvoordelen bieden voor je hond, zoals:

 1. Verbeterde conditie: Fietsen kan helpen de conditie van je hond te verbeteren. Het is een leuke manier om samen te bewegen en kan helpen bij het opbouwen van uithoudingsvermogen.
 2. Gewichtsbeheersing: Fietsen kan ook helpen bij het beheersen van het gewicht van je hond. Het kan een effectieve manier zijn om calorieën te verbranden en kan helpen bij het voorkomen van obesitas.
 3. Verbeterde spierkracht: Door het regelmatig fietsen kan de spierkracht van je hond toenemen, met name in de benen.
 4. Verhoogde mentale stimulatie: Fietsen biedt een mentale stimulatie voor je hond omdat het hem helpt om nieuwe omgevingen te verkennen en nieuwe geuren op te snuiven. Dit kan helpen bij het verminderen van verveling bij honden en het verbeteren van zijn algemene welzijn.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat fietsen niet voor alle honden geschikt is, met name voor honden met gezondheidsproblemen. Raadpleeg daarom altijd je dierenarts voordat je begint met fietsen met je hond.